Zona intunecata a afacerilor agricole dezvoltate cu bani europeni. Statul are de recuperat 54 de milioane de euro Pentru mare parte dintre fermierii care au aplicat pentru proiecte de investitii cu bani europeni, programul PNDR 2007-2013 s-a concretizat printr-un succes. Exista insa si mici antreprenori care nu au reusit, din diverse motive, sa isi vada proiectele finalizate. Peste 2.000 sunt nevoiti sa dea banii inapoi. Aproximativ 7,6 miliarde de euro au intrat in perioada 2007-2013 in conturile fermierilor romani care, fie au exploatat terenuri sau au crescut animale, fie au dorit sa isi dezvolte un business in zona agricola. Suma reprezinta aproximativ 86% din totalul alocarilor Uniunii Europene prin PNDR 2007 - 2013, program care s-a incheiat pentru a face loc unui nou PNDR 2014-2010 putin mai bogat, in valoare de aproximativ 9,5 miliarde de euro, scrie Economica.net.

Business ReportFoto: Colaj foto

Scaderea TVA mascheaza un fapt incontestabil: Romania urca in topul inflatiei la nivelul UE Desi poate parea ciudat in actuala conjunctura, Romania figureaza printre statele europene cu cea mai ridicata inflatie si face nota discordanta printre tarile din regiunea in care ne gasim. In plus, in pofida reducerii conjucturale a TVA la produsele alimentare (de la 24 la 9%), Romania a urcat de pe locul trei (ocupat la finele anului trecut) pe locul doi in topul european al cresterilor de preturi, potrivit datelor oficiale furnizate de Eurostat. Astfel, daca la finele lui 2014 ne situam pe podium, imediat dupa Marea Britanie si Austria, in luna iunie 2015 am ajuns sa fim devansati doar de austrieci. Pe care i-am fi depasit lejer daca nu generalizam cota de 9% TVA la produse alimentare, aplicata la aproape 28% din cosul de consum, informeaza CursdeGuvernare.

Agricultura, lovita de cea mai mare seceta din ultimele sute de ani Seceta face prapad in intreaga lume, iar una dintre cele mai afectate zone este California. Aici, suprafata afectata a ajuns la dimensiuni impresionante, scrie zerohedge.com. eceta actuala s-a intins pe o suprafata aproape dubla fata cea afectata in momentul in care a avut loc Marea Foamete din anii '50. Unele studii ajung si mai departe. Cercetatorii de la Universitate Minnesota si Institutul Oceanografic Woods Hole spun ca seceta din California este cea mai mare din ultimii 1200 de ani. In Romania, seceta a afectat culturile de cereale. Astfel, fermierii se asteapta, in acest an, la productii cu 30% mai mici decat in 2014. Daca graul a mai prins o perioada de ploi, culturile de porumb par a fi afectate cel mai mult deoarece ele nu au avut parte de precipitatii care sa le aduca umiditatea necesara dezvoltarii in conditii optime, anunta Capital.

Mai exista viitor pentru Uniunea Monetara in Europa? Criticii Uniunii Monetare Europene au avertizat, cu mult inainte de introducerea monedei euro, ca tarile membre nu formeaza o "zona monetara optima", conform teoriei economice promovate de profesorul Robert Mundell. Intr-o astfel de arie geografica, introducerea unei monede unice ar conduce la crestere productivitatii, facilitarea schimburilor comerciale, cresterea eficientei economice in general si, bineinteles, la cresterea bunastarii. Ceea ce s-a intamplat inainte de declansarea crizei financiare globale, si, mai ales, evolutia divergenta a economiilor din zona euro din ultimii ani, fara perspective concrete de imbunatatire a situatiei, a determinat Banca Centrala Europeana sa recunoasca, in sfarsit, ca zona euro nu functioneaza conform planului. Integral pe Bursa.ro.

Planul prin care Facebook va face bani cu Messenger multumita tie In trecut, Mark Zuckerberg a spus ca, din punctul sau de vedere, intelept este sa astepte ca produsele sale sa atinga pragul de un miliard de utilizatori, inainte de a se concentra asupra transformarii lor in afaceri propriu-zise. Messenger, cu aproape 700 de milioane de oameni activi lunar, aproape a atins acest prag, potrivit Business Insider. Facebook a anuntat deja ca va permite firmelor si afacerilor sa foloseasca Messenger pentru a trimite facturi si actualizari pentru produsele cumparate clientilor. In loc sa forteze monetizarea, scopul este mai degraba de a determina cat mai multi oameni sa foloseasca aceste functii, pentru ca apoi sa gaseasca o cale naturala de a scoate bani de la firme, scrie Playtech.ro

FMI va participa la un plan de ajutor doar daca Grecia indeplineste doua conditii FMI nu va participa decat dupa ce aceste doua conditii vor fi indeplinite', a afirmat responsabilul, sub rezerva anonimatului, mentionand ca aceasta nu se va intampla mai devreme de cateva luni. Conform acordului din 13 iulie, europenii au pus printre conditiile principale ale unui al treilea plan de ajutor pentru Grecia participarea Fondului Monetar International. Conform aceluiasi oficial, FMI va continua sa participe la negocierile in curs la Atena, dar nu poate sustine acest plan de ajutor decat daca va fi 'complet' si daca va garanta 'sustenabilitatea' datoriei pe termen mediu. FMI estimeaza insa ca acest dublu obiectiv nu va fi atins fara 'decizii dificile' din partea Atenei si a partenerilor europeni. Potrivit responsabilului, FMI nu se va putea angaja din nou in Grecia decat daca europenii accepta reducerea datoriei tarii, care se apropie in prezent de 180% din PIB, scrie Economica.net.

Afla cat te costa sa mergi cu taxiul din punctul A in punctul B in cele mai mari orase ale tarii Tehnologia a reusit sa faca viata oamenilor mult mai usoara. Asa se face ca, multumita hartilor dezvoltate de Google, un website din Romania a reusit sa gandeasca o modalitate prin care iti poate spune cat te costa o cursa cu taxiul din punctul A in punctul B. Dezvoltatorii au adunat o serie de companii de taxi din Bucuresti, dar si din orasele mari din tara, au introdus tarifele practicate, iar tot ce ai tu de facut este sa spui de unde vrei sa pleci si unde vrei sa ajungi. Astfel, iti poti face o idee despre cat te va costa cursa cu taxiul, scrie Auto-Bild.ro.