De la 1 iulie, orice consumator casnic poate renunta la serviciile neperformante ale vechiului furnizor de curent si gaze naturale pentru unul care ii ofera servicii de calitate. Consumatorii romani nu si-au exercitat dreptul de a-si schimba funizorii de energie si gaze, desi beneficiaza de el de cinci luni, din cauza lipsei de informatii despre cum ar putea face acest lucru, noteaza Evenimentul Zilei.

Consumatorii romani au tolerat peste 100.000 de pene de curent si zecile de accidente cauzate de scurgerile de gaze in acest an fara sa-si schimbe furnizorii. Schimbarea furnizorului e gratuita, iar preturile practicate de furnizorii concurenti sunt aceleasi. Astfel, diferenta intre furnizori o determina serviciile oferite.

Pentru schimbarea furnizorului se parcurg patru etape: 1. Clientul ia legatura cu noul furnizor si negociaza contractul de furnizare. 2. Clientul notifica in scris furnizorul actual, cu cel putin 30 de zile inainte, ca incepand cu data de zz.ll.aaaa va avea un alt furnizor.

3. Clientul achita toate facturile emise de catre furnizorul actual. In caz contrar s-ar putea ca schimbarea furnizorului sa devina imposibila. 4. Se va citi contorul pentru a se putea sti indexul de la care trebuie platit curentul catre noul furnizor. Citirea va fi efectuata in ziua agreata cu noul furnizor ca data a schimbarii.

In decembrie 2006 erau 66 de furnizori pe piata energiei electrice, iar piata gazelor naturale are 35 de furnizori licentiati in 2006. Toti acesti furnizori pot fi gasiti pe site-ul Autoritatii de Reglementare in Energie, www.anre.ro.