Bursa de la Bucuresti, prabusire in anonimat. Indicii principali ai pietei romanesti s-au prabusit cu peste sase procente, fiind trasi in jos de scaderile preturilor activelor de risc in pietele externe, intr-o zi in care portalul BVB a avut probleme tehnice. Si in fata plutonului de executie mergi legat la ochi. Cam asa ar fi trebuit sa fie si pentru investitori astazi, daca nu s-ar fi descurcat sa vada cotatiile pe propriile lor platforme de tranzactionare sau portalurile altor brokeri. Site-ul Bursei de Valori Bucuresti a sucombat exact cand era mai multa nevoie de el: intr-o zi in care lichiditatea a fost tripla fata de o zi obisnuita, iar variatia una dintre cele mai mari din ultimii ani. Indicii principali s-au prabusit cu peste 6% intr-o zi tumultuoasa, deschisa de caderea libera a pietelor asiatice, urmatade tranzactionarea sub stres in pietele europene si coborarea petrolului sub nivelul de 40 dolari/baril, pentru a fi exacerbata de declinul abrupt continuat pe Bursa de la New York, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Top 100 firme cu sume nedeclarate la Fisc. Sanofi, Mediafax si FC Petrolul apar in lista. ANAF a gasit la inspectiile fiscale facute anul acesta prejudicii imense aduse bugetului de stat. Cel mai mare dintre ele a fost descoperit la firma Tita Company International, o firma controlata de chinezi, unde inspectorii au gasit sume nedeclarate de 258 de milioane de lei. Un document obtinut de Economica.net arata primele 100 de firme din Romania, dupa marimea sumelor nedeclarate la Fisc, descoperite de inspectiile ANAF din primele patru luni ale acestui an. A doua firma din top este Sanofi Aventis, producator de medicamente, unde s-au gasit sume suplimentare nedeclarate de 168 de milioane de lei. In top apar firme cu rezonanta, precum Mediafax, Fotbal Club Petrolul, TCE 3 Brazi sau Electroputere, anuntaEconomica.net.

Un indicator de care depinde potentialul de crestere pe viitor al Romaniei - la cel mai mic nivel din ultimii zece ani. Romania a inregistrat in anul 2014 cea mai redusa valoare a formarii brute de capital fix (FBCF) raportat la Produsul Intern Brut din ultimii zece ani, nivelul de 22,0% fiind mai redus chiar decat cel din 2004 ( 22,4%) si mult sub nivelul record atins in anul 2008, de 36,0% din PIB. In plus, din 2012 incoace, trendul este descrescator, ceea ce va greva asupra potentialului de crestere pe termen mediu al economiei. Evident, valori conjuncturale precum cele din 2007 si 2008, atunci cand s-a investit din plin in nou promovata Romanie pe fondul unui deficit de cont curent masiv dar finantabil Nu erau sustenabile. Dar nici reducerea semnificativa a sumelor pentru asigurarea unor perspective de competitivitate pe viitor nu a fost in regula, inversarea de trend din perioada 2010 - 2012, altminteri cu sacrificii la nivelul traiului zilnic, fiind salutara. Din pacate, a urmat o scadere destul de abrupta, simultana cu reluarea unei cresteri economice onorabile in context european, informeazaCursdeguvernare.ro.

20 de ani de Windows 95: Sistemul de operare care ne-a adus butonul "Start". Lansat pe 24 august 1995, Windows 95 a marcat inceputul unei ascensiuni impresionante a companiei conduse de Bill Gates. Windows 10 este primul sistem de operare de la Microsoft furnizat in mod oficial prin intermediul stick-urilor flash, iar pentru a-l instala, utilizatorii sunt sfatuiti sa elibereze cel putin 16GB pe hard disk. In anul 1995, insa, situatia era extrem de diferita. Windows 95 reprezenta cele mai avansat software al companiei din Redmond, iar cerintele minime ale acestuia includeau un procesor 368DX, 4MB RAM si in jur de 40MB liberi pe hard drive. In acea perioada, toti cei care au vrut sa incerce noul Windows inainte de lansarea sa oficiala puteau sa se inscrie intr-un "Preview Program". Astfel, in schimbul a 20 de dolari, participantii primeau o discheta standard de 3,5 inci de pe care puteau instala Windows 95 chiar si sub forma unui upgrade pentru versiunea 3.1x. Cu o interfata de utilizare extrem de intuitiva, acesta nu mai reprezenta un sistem de operare care sa se adreseze in primul rand mediului de afaceri, scriePlaytech.ro.

Nissan Navara - Poze si detalii oficiale cu noua generatie a pick-upului nipon. Nissan a publicat primele imagini si primele detalii cu versiunea europeana a lui Navara. Modelul va fi expus in premira internationala in cadrul Salonului Auto de la Frankfurt, eveniment care va debuta pe 15 septembrie cu zilele de presa. Raportandu-ne la versiunile dedicate pietelor din SUA si Asia, Nissan nu a operat nicio modificare de ordin estetic. Vedem aceleasi grila frontala masiva, aceleasi linii ceva mai rotunjite si aceleasi detalii de caroserie. Spre deosebire de vechea generatie, noul Navara vine cu o consola centrala revizuita masiv, cu scaune Spinal Support dedicate celor care stau in fata si dezvoltate cu ajutorul celor de la NASA si cu o multime de gadgeturi de ultima ora. In dreptul sistemelor de asistare a soferului amintim de celebrul Around View Monitor, de asistenta la pornirea din rampa, asistenta la coborarea pantelor si un sistem de franare automat, anuntaAuto-Bild.ro.

Litrul de benzina de 5 lei poate deveni realitate in sase luni. Consumatorii autohtoni se pot astepta la o reducere a pretului la carburanti in perioada urmatoare, dar ajutorul va veni de pe pietele internationale si mai putin de la intern. Pretul gazelor naturale si energiei electrice va stagna. Proiectul Codului Fiscal a acaparat integral spatiul mediatic in ultimul timp, lasand putin loc pentru evolutia preturilor la produsele care ne afecteaza in mod direct viata si nivelul de trai, cum ar fi combustibilii, gazele naturale si energia electrica. Un lucru deloc bun avand in vedere ca in evolutia acestor preturi este implicat si statul roman prin institutiile de reglementare si, mai ales, prin taxele si impozitele impuse materiilor prime. In functie de pretul combustibililor, al gazelor naturale si al energiei electrice evolueaza si preturile alimentelor sau al produselor nealimentare pe care le achizitionam in fiecare zi, de aceea ar fi fost bine ca si aceste lucruri sa intre in dezbaterea de pe marginea noului Cod Fiscal, informeazaCapital.ro.

Cod rosu in agricultura. Care sunt cele mai afectate culturi. Porumbul, sfecla, cartoful si floarea soarelui sunt grav afectate de conditiile meteorologice din ultima luna, arata ultimul raport al Comisiei Europene. Productia medie la hectar este cu pana la 20% mai mica decat media ultimilor cinci ani. Avem cea mai mare scadere din UE la sfecla de zahar si floarea soarelui. In timp ce culturile insamantate in toamna au avut rezultate bune anul acesta, fermierii inregistrand productii chiar mai mari fata de anul trecut, culturile de primavara sunt grav afectate de seceta din ultimele luni. Potrivit ultimei raportari a Comisiei Europene unele culturi vor avea productii medii la hectar cu pana la 20% mai mici fata de media ultimilor cinci ani, scrieEconomica.net.