Ziarul rusesesc Bigness.ro, citat de Rador scrie ca in ciuda protestelor unor functionari europeni, Gazprom continua sa prinda Lumea Veche in mrejele conductelor sale: la gazoductul nord-european (GNE) si la "Torentul albastru" s-a adaugat proiectul "Torentului sudic".

Gazprom, din Rusia, si Eni, din Italia, au semnat o anexa la Memorandumul privind intelegerea de realizare a proiectului „Torentul sudic” care prevede crearea unei intreprinderi mixte pentru realizarea unor studii de marketing si elaborarea fundamentarii tehnico-economice pentru conducta de 900 kilometri din Rusia in Bulgaria.

Se estimeaza ca lucrarile de baza se vor finaliza pâna in anul 2013.

Pentru continuarea tronsonului maritim al conductei se are in vedere posibilitatea realizarii a doua ramificatii una – prin Bulgaria si Grecia cu traversare pe fundul Adriaticii spre sudul Italiei, si a doua – prin Bulgaria, România, Ungaria, Cehia si Austria spre nordul Austriei si sudul Germaniei.

Anterior, in cadrul Gazprom-ului s-a vorbit ca traseul ramificatiei nordice ar putea trece prin Serbia, si nu prin România, dar posibilitatea realizarii magistralei prin Serbia Gazprom o lega de posibilitatea participarii lui la privatizarea companiei petroliere sârbe NIS.

Desi costul total al proiectului cu segmentele lui maritim si terestru ar putea chiar depasi 10 miliarde dolari, el ar putea fi oricum mai ieftin decât transportarea gazelor in stare lichefiata.

Motivul economic pentru realizarea acestui proiect de amploare este evident: din punct de vedere al cererii piata gazelor naturale din Italia se situeaza in Europa pe locul trei, dupa Marea Britanie si Germania. Cota gazelor naturale in balanta energetica a Italiei depaseste 30%, peste 85% din necesarul de gaze naturale ale tarii fiind acoperit din importuri. in prezent, Gazprom furnizeaza Italiei peste 200 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Cea mai serioasa este, insa, componenta geopolitica a acestui proiect. O serie de observatori si-au exprimat deja parerea ca „Torentul sudic” va constitui ultimul cui batut in sicriul proiectului fatis antirus al gazoductului Nabucco.