Stim cu totii ca premierul spune mereu adevarul. Dar Telekom Romania? Participatia statului la "Telekom Romania" este pe lista de vanzare, de ani de zile, insa, pana acum, autoritatile noastre s-au tot gandit si razgandit ce metoda de privatizare prefera - listarea sau vanzarea directa. Premierul Victor Ponta a spus oficial, de mai mult ori, in acest an, atat in fata investitorilor, cat si in fata presei, ca statul intentioneaza listarea pachetului de 45,99% pe care il mai detine la fosta Romtelecom (actuala Telekom Romania). In ciuda acestui semnal, directorul general al Telekom Romania, Nikolai Beckers, a declarat, ieri, ca preluarea intregului pachet de actiuni detinut de statul roman la operatorul de telefonie avanseaza destul de bine, dar ca intreg procesul va fi unul de durata, potrivit Bursa.

Business reportFoto: Colaj foto

Raportul dintre pensia medie si castigul salarial mediu a scazut sub 60%. Potrivit datelor communicate de INS, in trimestrul II 2015 pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 886 lei (892 lei pe total pensionari), valoare care s-a pastrat neschimbata fata de trimestrul precedent. Raportat la castigul salarial mediu net, pensia incasata de persoanele cu stagiu complet de cotizare a scazut, insa, la 58,6%, de la 60,8% in trimestrul precedent. De retinut, insa, o comparatie mai apropiata de realitate ar trebui facuta cu "veniturile de natura pensionala" ( necalculate de INS), din moment ce castigurile salariale includ orice beneficii care sunt asimilate cu o suma echivalenta in bani, in timp ce pensiile nu includ beneficiile de care se bucura pensionarii in materie de sanatate, transporturi, turism etc, potrivit CursdeGuvernare.ro.

Culmea taxarii ramane: Desi a promis ca nu va mai cere contributii de la cei fara venituri, guvernul nu se tine de cuvant.Odata cu anularea contributiilor de sanatate (CASS) pretinse de la persoane cu venituri sub salariul minim sau chiar cu venituri zero, guvernul s-a angajat, prin nota de fundamentare a legii, ca va corecta legislatia astfel incat sa nu mai apara situatii absurde. Cu toate acestea, in noul Cod fiscal, obligatia de a plati CASS de catre cei fara venituri nu este doar mentinuta, ci intarita cu o alta obligatie, cea de inregistrare fiscala. In acest mod, ANAF va avea evidenta persoanelor fara venituri si le va putea cere CASS. In nota de fundamentare a legii 209/2015, supranumita "legea amnistiei fiscale", care a intrat in vigoare pe 23 iulie si prin care au fost anulate unele datorii, cum erau cele din CASS ale persoanelor cu venituri sub salariul minim, Ministerul de Finante arata ca "masurile propuse sunt de natura a corecta unele inechitati pentru trecut, insa pentru viitor, situatiile ce au generat astfel de inechitati trebuie inlaturate prin clarificarea legislatiei (modificarea si completarea Codului fiscal, Codului muncii, Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, etc.)", relateaza Capital.

Soc pe piata petrolului in 2016. Cea mai puternica scadere a productiei de la ruperea URSS. Pretul petrolului a scazut puternic vineri, cu aproape 2%, dupa stiri ca Rusia nu va actiona concertat pe piata cu Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si ca Arabia Saudita nu este in favoarea reuniunii de urgenta ceruta de celelalte 11 tari membre ale cartelului, care cer masuri imediate pentru a readuce cotatiile barilului la niveluri mai ridicate. Pe de alta parte, privind dincolo de viitorul imediat, aflam de la Agentia Internationala a Energiei, o voce de referinta in industria petroliera, ca prabusirea preturilor barilului pe fondul scaderii cererii va determina anul viitor un declin abrupt al productiei, in principal in SUA si in tarile non-OPEC. Vineri, pana la ora transmiterii acestei stiri, pretul petrolului Brent, de referinta in Europa, a scazut cu 1,57%, la 48,12 dolari pe baril, prima corectie semnificativa dupa stabilizarea pietei in urma crashului burselor din august. Cotatia WTI, de referinta in SUA, s-a retras vineri cu 1,79%, la 45,1 dolari pe baril. Cu un an in urma, ambele cotatii se mentineau in jurul nivelului de 100 de dolari pe baril, informeaza Economica.net.

Contraamiralul Vergil Chitac: "Costul plecarii unui refugiat ajunge pana la 15.000 de euro, bani care se duc la traficanti. Cine plateste?!" Exodul celor aproape 400.000 de refugiati care si-au parasit tarile de origine de la inceputul anului si implicarea Statelor Unite, a Rusiei si a Turciei in Orientul Mijlociu sunt cele doua teme majore care preocupa opinia publica internationala in aceste momente. Contraamiralul Vergil Chitac spune ca, in spatele declaratiilor oficiale, marile puteri au si agende secundare. "Exista si varianta pe care nu o exclud ca Turcia sa fi lasat sa scape acest exod masiv de refugiati tocmai ca sa creeze emotie si sa determine comunitatea internationala sa ia o decizie in sensul infiintarii unei coalitii, poate sub comanda Turciei, care sa atace Siria si sa-l dea jos de la putere pe presedintele Bashar al-Assad". Totodata, emotia din jurul acestui fenomen este amplificata si de dezvoltarea comunicatiilor si extinderea retelelor. In alte momente istorice, cand tehnologia era mai putin avansata, evenimente comparabile - valul de refugiati din Algeria catre Franta din anii '90 - au avut un impact mult mai redus asupra opiniei publice internationale, spune Vergil Chitac, potrivit Adevarul Financiar.

Orange schimba abonamentele. Orange schimba abonamentele si ofera serviciul de apel 4G prin tehnologia VoLTE incepand din 14 septembrie, investitiile in retea ale companiei, in urmatorii cinci ani, urmand sa atinga 500 de milioane de euro, a anuntat, vineri, Jean-Francois Fallacher, Chief Executive Officer Orange Romania, intr-o conferinta de presa. Astfel, din 14 septembrie, clientii Orange vor avea la dispozitie o gama simplificata de abonamente de voce si internet, acestea inlocuind abonamentele Cangur, Pantera si Colibri, respectiv abonamentele de baza Orange Me, dedicate serviciilor de voce, si Orange Net, pentru internet, care pot fi combinate in pachetele Orange Share si Orange Family. Compania introduce, tot din 14 septembrie, Orange Pro, abonamente individuale dedicate micilor intreprinzatori. In plus, companiile mici si mijlocii ce aleg abonamentele Orange Pro beneficiaza de ofertele Orange Share si Orange Family, informeaza Capital.

Guvernul dubleaza salariul Patriarhului Daniel prin noua lege a salarizarii bugetarilor. Peste 16.000 de preoti vor fi platiti de stat. Patriarhul Daniel va primi lunar un salariu brut de 20.000 de lei potrivit proiectului Legii salarizarii in sistemul bugetar, ceea ce inseamna 14.727 de lei net, dublu fata de cat ridica acum de la casierie, scrie Profit.ro. In total, peste 16.000 de preoti vor fi platiti de la buget. Conform datelor furnizate de B.O.R, Patriarhul Daniel primeste in prezent de la buget un salariu lunar net de aproximativ 7.731 lei, pe langa 6.169 lei din fondurile proprii ale Arhiepiscopiei Bucurestilor. Astfel, conform noii legi a salarizarii, castigul de la stat al Patriarhului Daniel se va dubla. Potrivit sursei citate, 11 arhiepiscopi majori sau mitropolitii Bisericii Ortodoxe Romane si Bisericii Romano-Catolice vor primi lunar de la buget un salariu brut de baza de 19.055 lei (13.981 lei net) in timp ce un arhiepiscop, mitropolit sau episcop, dar si un sef de cult, precum rabinul-sef sau muftiul, vor primi lunar un salariu de baza brut de 18.055 lei. Aceste indemnizatii se vor acorda pentru 16 persoane, iar rabinul-sef si muftiul vor incasa, astfel, un salariu de baza net de 13.191 lei, noteaza Adevarul.

Premiera: Fara gaze din Rusia in 2016. Romania nu va mai importa gaze din Rusia, iar preturile pentru consumatori vor scadea cu 10%. Acestea sunt vestile date de autoritati pentru anul viitor. Din pacate, motivul pentru care nu mai avem nevoie de metanul de la Rasarit nu este cresterea productiei in tara noastra, ci prabusirea industriei. Anul acesta importul de gaze din Rusia a fost de doar 3% din consumul total. Iar peste cateva luni este posibil ca nici gazul produs in tara sa nu avem unde sa-l folosim.Nicolae Havrilet, presedintele Autoritatii de Reglementare in Energie: "Ne asteptam ca anul viitor sa avem un excedent de gaze pe piata interna. Sigur nu vom mai depinde de gazele de import".Scaderea importului de gaze din Rusia nu este neaparat o veste buna. Asta arata in primul rand reducerea activitatii industriale si inchiderea multor fabrici. In urma cu zece ani Romania consuma 18 mld metri cubi de gaze, iar importurile din Rusia reprezentau 25%. In prezent consuma 11 mld si, automat, de importuri nu mai avem nevoie, scrie Digi24.