Terenurile lui Copos, scoase la licitatie de ANAF la jumatate de pret Ana Residence, firma prin care familia Copos detine 9,8 ha de teren langa baza Pro Rapid, este este executata silit. Prin aceasta firma din grupul ANA Holding, George Copos avea planuri sa construiasca locuinte, spatii comerciale si facilitati de petrecere a timpului liber pe terenul respectiv. Doua parcele de teren sunt scoase pentru a treia oara la licitatie de catre ANAF, fiecare cu o suprafata de 10.000 mp. Licitatiile au loc pe 28 si 29 septembrie, iar pretul de pornire este la jumatate fata de cel de evaluare: 1 milion de euro, fata de doua milioane de euro, se arata in anunturile ANAF, conform Economica.net.

Business ReportFoto: Colaj foto

De ce creste pretul energiei cand consumul ramane constant? Sa fie exportul de vina? Productia de energie electrica in ultimele doua luni continua sa fie sustinuta de centralele pe carbune. In ciuda faptului ca la nivel de consum intern continuam sa ne situam undeva in jurul valorilor de 6100-6500 MW pe interval orar, ceea ce se traduce printr-un minim care nu a mai fost inregistrat in ultimii 3 ani, pretul energiei in piata pentru ziua urmatoare a crescut in lunile august si inceputul lui septembrie cu circa 20-25%. Au existat diferente mari intre PZU din Romania si celalte trei piete cu care suntemm cuplati, in sensul in care la noi pretul a fost mai mare (peste 40 euro/MWh), in timp ce pe pietele amintite (Ungaria, Cehia, Slovacia) preturile erau mai mici, adesea egale. Integral pe Energy-Center.ro.

Prognoza de toamna si sursele de performanta: Pana in 2020 PIB ar urma sa treaca de 200 miliarde euro PIB-ul Romaniei ar urma sa creasca intr-un ritm accelerat pe perioada 2016 - 2019, potrivit prognozei de toamna elaborate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Conform acestei estimari oficiale, de la 3,4% in acest an, avansul economic se va majora anul viitor la peste patru puncte procentuale si va urca spre 4,7% in anul 2019. Adica PIB-ul se va majora cu aproape o cincime in termeni reali pana in 2020. De remarcat ca anul 2014 apare ca fiind cel mai slab din acest sir de date, odata cu mutarea accentului cresterii economice dinspre export spre consumul intern. Anul 2015 include cel mai mare decalaj pozitiv intre consumul gospodariilor si majorarea PIB ( +1,1%), dupa care se va reveni spre o pozitionare echilibrata a acelor doi indicatori si chiar la o mica ramanere in urma a consumului gospodariilor pentru 2019. Scrie Curs de Guvernare.

Codul fiscal da drumul la consum si penalizeaza investitiile Unele dintre modificarile din noul Cod fiscal, care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016, dezavantajeaza investitorii si antreprenorii. In timp ce TVA scade de la 24% la 20%, incurajand consumul, taxele pe munca si pe capital pun frana cresterii sanatoase a economiei. Piata de capital, afectata de turbulentele externe, nu este incurajata nici in plan intern. Nu doar lipsa unei listari a unei companii in ultimii ani, ci si impozitarea pune presiune mare pe castigurile de la bursa. "Impozitarea profiturilor ajunge si la cote de 50% in cazul investitorilor mici prin impozitarea la sursa si contributiile de sanatate", spune Alin Chitu. Integral pe Capital.ro.

BCE, suparata de conversia creditelor in CHF, in Croatia In ciuda amenintarilor venite din partea bancilor, Parlamentul croat a aprobat actul normativ propus de Guvern, astfel incat cetatenii pot converti in euro credite in valoare de 3,4 miliarde de dolari. Costurile conversiei vor fi suportate de banci si, potrivit Guvernului, aceste costuri sunt estimate la 6 miliarde de kuna (901 milioane de dolari), in timp ce Banca Centrala sustine ca suma ar putea creste pana la 8 miliarde de kuna. Pe un ton amenintator, BCE a explicat care sunt principalele efecte pe care legea ar putea sa le aiba. Conversia creditelor, asa cum este prevazuta in proiectul de lege, poate duce la declinul rezervelor internationale ale Croatiei, ceea ce ar putea sa aiba consecinte nedorite asupra stabilitatii macroeconomice a tarii, conform documentului semnat de presedintele BCE Mario Draghi. In plus, un nivel scazut al rezervelor internationale, ca rezultat al conversiei, ar putea deteriora functionarea independenta a Bancii Nationale, in special abilitatea bancii centrale sa isi stabileasca instrumentele de politica, mai precizeaza BCE, anunta Bursa.ro.

Cifrele seci ale Educatiei: Cat s-a largit groapa dintre rural si urban. Statul nu are solutii Raportul: Cifrele seci ale invatamantul din rural: - 47,5% din elevii aflati in clasele I - VIII invata in scoli din sate si comune; - 30% din elevii de la tara abandoneaza timpuriu scoala, procentul fiind de 3 ori mai mare decat cel inregistrat in urban (care se situeaza sub media europeana); - 20% dintre absolventii de opt clase se opresc la acest nivel de studii, nu urmeaza liceul sau o scoala profesionala; - 80% din mediile sub 5 de la Evaluarea Nationala 2015 au fost obtinute in rural; - media este 13 elevi pentru un cadru didactic; - 2% din unitati nu au niciun computer, iar media este 7,5 computere la 100 de elevi; - computerele sunt folosite in activitatea cu elevii la mai putin de o treime din orele planificate; - aproximativ 90% din cadrele didactice fara calificare care predau lucreaza in scoli din mediul rural; - 4.000 de scoli nu au autorizatie sanitara de functionare, scrie Curs de Guvernare.

Peste 20 de localitati din Romania participa la "Ziua fara masini" "Saptamana europeana a mobilitatii" se apropie de final, iar maine, 22 septembrie, peste 20 de localitati din Romania vor participa la "Ziua fara masini". Conform regulilor, primariile vor interzice traficul rutiere pe una sau mai multe artere ale localitatii cu pricina. Strazile ramase "libere" vor putea fi folosite de pietoni, biciclisti sau de mijloacele de transport in comun. In cadrul evenimentului "Ziua fara masini" s-au inscris urmatoarele localitati: Aiud, Alexandria, Arad, Babadag, Bacau, Bistrita, Buhusi, Comanesti, Costesti, Fagaras, Giurgiu, Moinesti, Oradea, Pitesti, Ramnicu Valcea, Reghin, Simleu Silvaniei, Slobozia, Odorheiu Secuiesc, Timisoara, Tulcea si Tandarei, infromeaza Auto-Bild.ro.