Cat va creste povara fiscala pentru PFA in 2016? Va fi mai tentanta trecerea la microintreprindere? Din 2016, este posibil ca multe PFA sa se reorienteze catre infiintarea unei microintreprinderi, in conditiile in care taxarea va creste. Totodata, conditiile de incadrare pentru PFA, din Codul fiscal, se vor inaspri. In plus, parlamentarii pregatesc si o lege care va limita autorizarea PFA la trei clase de activitate si va interzice colaborarea cu persoane fizice. Toate aceste reglementari dure pentru PFA nu sunt intamplatoare. Autoritatile au declarat, in mai multe randuri, ca numarul lor este prea mare, fiind suspectate ca sunt folosite ca vehicule de plata mascata a salariilor. In iunie, erau active fiscal, conform ANAF, 560 de mii de PFA, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Multinationalele au pierdut batalia cu companiile locale in criza. Filialele companiilor straine in Romania au iesit din criza financiara in numar de peste 2 ori mai mare, dar cu cifre de afaceri medii mai mici fata de firmele locale sau straine care nu fac parte dintr-o astfel de structura. Primul an in care am scapat oficial de criza financiara, 2013, a gasit multinationalele in postura de a fi pierdut din avansul luat in anii anteriori in fata companiilor locale. Chiar daca numarul lor a crescut de 2,2 ori fata de 2008, rulajul total nu a fost pe masura expansiunii numerice. In schimb, companiile locale au fost decimate de criza, numarul lor scazand semnificativ (minus 16,9%), dar cele care au ramas au contribuit la o cifra de afaceri totala superioara celei din 2008, primul an de criza la nivel mondial, anuntaEconomica.net.

Taxa pe munca integral fiscalizata - 106%. Nivelul de taxare total pentru munca depusa si complet fiscalizata, strict in conformitate cu legea, este in prezent de circa 106%. Altfel spus, doar 48 de lei si 45 de bani din fiecare 100 de lei alocata pentru plata unui salariat ajunge sa fie utilizata pentru achizitionarea de bunuri si servicii pe bon fiscal si cu plata darilor cuvenite pentru pensii, sanatate si somaj. Mentionam ca raportul utilizat pentru a pozitiona costul salarial in raport cu castigul salariale mediu brut a fost cel rezultat din raportul pe 2014 referitor la costul fortei de munca. Respectiv ratia de 1,2835 obtinuta din compararea sumei de 2.988 lei cost salarial mediu anual cu cea de 2.328 lei castig salarial mediu brut pe anul 2014, informeazaCursdeguvernare.ro.

Avem excedent de energie, dar nici un consumator roman nu vede cum scad preturile. Se vede treaba ca nimeni nu vrea sa explice cum si sub ce forma se desfasoara exportul de energie electrica din Romania catre tarile vecine. Pe fondul disputei ca vindem energie ieftina, in detrimentul consumatorilor romani, care achita facturi le energie electrica la nivelul consumatorilor din tarile dezvoltate, se invoca regulile economiei de piata: atunci cand avem surplus, sau excedent, asistam la o scadere a preturilor, respectiv la o crestere a exportului. Ecuatia valabila in cazul altor marfuri nu este aceeasi si in cazul tranzactiilor cu energie electrica, o marfa care nu poate fi stocata si a caror costuri de productie variaza enorm in functie de sursa. Una este sa vinzi energie din vant, fara sa ai problema costurilor cu productia si alta este sa vinzi energie din carbune, sau hidrocarburi, unde materia prima acopera o buna parte din valoarea marfii, scrieEnergy-Center.ro.

Masina pentru "Generatia Digitala" este o tableta pe patru roti. Dependenta pentru dispozitivele mobile si tot ce inseamna media este luata in calcul de industria auto, iar cei de la Nissan duc lucrurile si mai departe, si lanseaza un concept destinat "Generatiei Digitale". Nissan lanseaza o masina electrica special construita pentru nevoile celor care au trecut din leagan direct in bratele tehnologiei. Potrivit companiei, acestia incep sa-si ia permisele de conducere si pentru ca mereu au fost conectati la dispozitive digitale, email, retele sociale, masina ar trebui sa vina in completarea nevoilor acestora. Conceptul este denumit Teatro for Days si este o masina compacta, fapt ce evidentiaza asemanarea cu dispozitivele mobile pe care tinerii obisnuiesc sa le poarte dupa ei. Cum generatia digitala este deja obisnuita sa-si incarce mereu gadgeturile acasa, o masina electrica se potriveste mai bine stilului lor de viata decat una care necesita vizite regulate la benzinarie, anuntaPlaytech.ro.

Serviciile secrete pot controla de la distanta telefoanele mobile. Serviciile secrete folosesc programe informatice cu ajutorul carora pot prelua "controlul total" asupra telefoanelor mobile inteligente: nu doar intercepteaza convorbirile sau ne localizeaza, ci controleaza de la distanta functiile acestor smartphone-uri, astfel ca ele pot fi folosite de exemplu si ca microfoane ce transmit sunetele din jurul nostru, a declarat luni postului BBC fostul agent american Edward Snowden, facand referire la cazul particular al GCHQ (Centrul de ascultari si decodificari al serviciilor secrete britanice). Unul dintre aceste programe este asa-numitul "Dreamy Smurf", cu ajutorul caruia telefoanele pot fi inchise ori deschise de la distanta fara ca utilizatorul sa-si dea seama. Un alt instrument se numeste "Nosey Smurf", care poate activa microfonul telefonului astfel incat sa se poata asculta discutiile din apropierea aparatului. Folosit impreuna cu "Dreamy Smurf", "Nosey Smurf" poate activa microfonul chiar si atunci cand posesorul si-a inchis telefonul, informeazaCapital.ro.

Cursul euro poate ajunge din nou la 4,5 lei si chiar mai sus, din cauza presiunilor externe din ultimul trimestru al anului. Euro ar putea sa confirme incaodata marea volatilitate a pietei din anul 2015, moneda unica urmand sa urce pentru a treia oara spre pragul de 4,5 de lei, potrivit analistilor consultati de Economica.net. De data aceasta, cauza deprecierii leului ar fi contaminarea Romaniei cu neincrederea in economiile emergente. Totusi presiunile externe ar trebui sa ajunga la proportiile unui cataclism financiar ca sa urce atat de sus, adauga analistii mai putin sceptici. Cursul euro ar putea ajunge la 4,49 de lei in ultimul trimestru al anului si s-ar putea stabiliza imediat sub acest nivel, cu valori de 4,48 si 4,47 de lei / euro in trimestrele I, respectiv II din 2016, potrivit analistilor Erste Group Research. Abia in trimestrul III din anul viitor cursul ar scadea la 4,45 de lei. "Palierul posibiltatilor pentru EURRON este chiar mai larg decat cel limitat superior la 4,49 de lei", crede Claudiu Cazacu, analist sef al casei de brokeraj XTB Romania. Analistul nu exclude deprecieri de pana la 4,52 - 4,54 de lei, scrieEconomica.net.

Dacia Duster Steel - Poze si detalii oficiale cu SUV-ul de la Mioveni. Dacia a pregatit o noua editie speciala pentru Duster. Botezata Steel Edition, acesta propune o serie de accesorii de caroserie speciale, plus cateva elemente noi pentru interior si are la baza versiunea de echipare Laureate. La nivel estetic, Dacia Duster Steel primeste un set de jante cu design special, pachetul Look (bare pentru amararea portbagajului si praguri intr-o culoare care imita cromul), ornamente pentru luminile de ceata, o terminatie cromata pentru sistemul de evacuare si geamuri cu tenta pe partea din spate. La interior, Dacia Duster Steel ofera sistemul multimedia Media-Nav Evolution, cruise control cu limitator de viteza si un volan asezonat cu piele, anuntaAuto-Bild.ro.