Cartierele in care merita sa cumperi un apartament. Intr-o perioada in care dobanzile anuale la depozitele in lei au scazut sub 2%, iar fondurile monetare ofera randamente de circa 3% pe an, achizitia unui apartament cu scopul inchirierii este cea mai viabila optiune pentru un investitor pe termen lung. In Bucuresti, ponderea investitorilor in volumul actual de tranzactii cu apartamente este de doar 5%, conform datelor companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker. Una dintre explicatii este legata de lipsa unei culturi a utilizarii creditelor cu scopul sporirii economiilor, o metoda populara pe piete dezvoltate precum cea din SUA sau Germania. Criza a intarit si ea conservatorisimul populatiei vizavi de imprumuturile bancare. Majoritatea romanilor se indatoreaza la banca doar pentru a-si achizitiona un apartament in care sa locuiasca. Totusi, astazi aceste plasamente sunt accesibile oricarei persoane cu venituri medii ce dispune de cel putin 5.000 de euro, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Fosta Domo Retail SA, executata de Fisc. Cum explica fostul imperiu din retail aceasta prabusire dramatica. SC Family Home Concept SRL, compania creata anul acesta prin redenumirea SC Domo Retail SA, firma infiintata in 1994 de omul de afaceri Lorand Szarvadi prin care comercializa electrice si electrocasnice prin magazinele Domo, intrata recent in insolventa, se lupta in instanta pentru suspendarea si anularea executarii silite dispuse de Directia Marilor Contribuabili din cadrul ANAF. Compania isi explica declinul prin criza financiara, dezvoltarea vanzarilor online de catre concurenta si scaderea "adaosului aferent vanzarilor", anuntaEconomica.net.

Scadere record pentru rezervele valutare ale Chinei. Rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au inregistrat, in perioada iulie-septembrie 2015, cel mai mare declin trimestrial din istorie, in conditiile in care banca centrala de la Beijing si-a accelerat interventiile menite sa stabilizeze yuanul si sa calmeze pietele dupa devalorizarea neasteptata a monedei tarii. In luna septembrie, rezervele valutare ale Chinei au scazut cu 43,3 miliarde de dolari, la 3.514 miliarde dolari, conform bancii centrale de la Beijing. In trimestrul al treilea din anul curent, declinul a fost de circa 180 de miliarde de dolari - cea mai importanta scadere consemnata vreodata. Scaderea rezervelor Chinei a fost anticipata de analisti, care preconizeaza ca tendinta de declin se va mentine. Totusi, analistii preconizau o scadere mai mare, cu 57 de miliarde de dolari in septembrie, informeazaBursa.ro.

De la suma de 200 de milioane de euro, Hidroelectrica s-ar multumi si cu 33 milioane, din vanzarea microhidrocentralelor. Administratorul judiciar al Hidroelectrica este cat sepoate de hotarat sa scape de microhidrocentralele aflate inca in exploatarea companiei, inregistrand chiar o premiera in acest sens: vanzare cu discount. Interesant este ca, in urma cu doi ani, cand a inceput procesul de vanzare al microhidrocentralelor, Remus Borza declara ca spera sa obtina nu mai putin de 200 de milioane de euro la final. Iata ca, dupa ce intr-o prima etapa au fost vandute 28 de unitati, la suma de 79,6 milioane lei, la urmatoarea licitatie se vand inca 21 de unitati, din care se spera sa se incaseze 70 de milioane lei. Adunate aceste sume si transformate in euro ar iesi cam 33 de milioane de euro, adica nici macar o treime din cat se estima in urma cu doi ani. Este adevarat, in functie de rezultatele acestei licitatii vor mai fi scoase, probabil, si ultimele unitati de acest gen. Problema este ca nimeni nu se prea arata interesat de oferta Hidroelectrica, scrieEnergy-Center.ro.

Toyota ramane pe primul loc in topul celor mai valoroase branduri auto. Compania Interbrand a publicat topul celor mai valoroase branduri ale anului. Printre cele 100 de companii selectate de acestia, se numara si 15 producatori auto. Ca si in 2014, Toyota pastreaza pozitia de lider in domeniul auto. Japonezii reusesc totodata sa urce doua pozitii, aflandu-se acum pe locul 6. Conform Interbrand, valoarea Toyota a ajuns la 49,05 miliarde de dolari, cu 16 procente mai mult ca in 2014. Pe locul secund in topul celor mai bine plasate marci auto se afla BMW. Nemtii ocupa locul 11 la general si inregistreaza o crestere a valorii de piata de 9%, ajungand la 37,2 miliarde de dolari. Podiumul este completat de Mercedes-Benz. Compania din Stuttgart ocupa locul 12 la general cu o crestere de 7 procente si o valoare de piata de 36,7 miliarde de dolari, anuntaAuto-Bild.ro.

Analiza: Despre nationalismul economic la zi. Un subiect tabu. Inainte de-a deschide gura cind e vorba despre capitalul strain si capitalul autohton, toata lumea evalueaza dintr-o privire interlocutorii: se pot spune multe lucruri deranjante si despre unul si despre altul. In plus, intervine - din nefericire - mereu un "versus", ca si cum problema nu poate fi pusa decat in sensul unui conflict. Cand vine vorba de "autohton" si "strain" putini sunt cei care judeca din punct de vedere economic -si rareori autoritatile si guvernele se numara printre acesti putini (cum o dovedeste, de altfel, ultima "masura economica" - absurda pus si simplu - gandita de decidenti - obligativitatea retailerilor de-a desface cel putin 51% "marfuri romanesti"). Integral inCursdeguvernare.ro.

Producatorii agricoli solicita extinderea cotei obligatorii la raft pentru lapte, miere si paine. Mai multe asociatii de producatori solicita extinderea cotei obligatorii la raft pentru alte produse autohtone, in afara de carne, legume si fructe, in aceasta categorie fiind introduse si lactatele, mierea sau produsele de panificatie, se arata intr-un comunicat al Federatiei Pro Agro. Acesta atrage atentia asupra necesitatii extinderii gamei de produse provenite din lantul alimentar scurt pentru care ar trebui sa se aplice aceasta masura, enumerand: laptele si produsele lactate, produse de morarit si panificatie, miere si produse apicole destinate consumului uman, produse de larg consum procesate industrial (ulei, zahar), scrieCapital.ro.

Kazahii vor sa ne furnizeze tot uraniul de care are nevoie Romania pentru functionarea Centralei Nucleare de la Cernavoda. Kazakhstan-ul ar putea sa furnizeze Romaniei orice cantitate de uraniu necesara functionarii Centralei Nucleare de la Cernavoda, chiar si in conditiile in care, intr-un orizont mediu si lung de timp, vor fi construite si functionale si reactoarele 3 si 4. Afirmatia ii apartine ministrului Energiei Andrei Gerea si a fost facuta pentruEconomica.netimediat dupa o vizita oficiala in tara asiatica. Faptul ca statul kazah, prin oficialii sai, isi exprima disponibilitatea sa exporte in Romania tot uraniul de care avem nevoie, pe termen foarte lung, nu inseamna ca o astfel de intelegere se va si transpune intr-un contract. Ce putin nu pe termen scurt.