Datoria publica: evolutia in urmatorii ani si consecintele Serviciul datoriei publice pe termen lung a Romaniei va scadea brusc incepand de anul viitor. Dupa ce se pastrasera intre 8 si 10 miliarde euro pe an in intervalul 2013 - 2015, sumele care trebuie achitate in numele statului se vor duce la mai putin de 4 miliarde euro in anii 2016 - 2017, pentru a reveni apoi la valori ceva mai mari in 2018-2019. Efortul de plata catre FMI a fost facut in cea mai mare parte de catre Banca Nationala, ceea ce a facut ca efectul asupra deficitului bugetar sa fie limitat pana in anul 2015, cand a intrat la plata suma luata cu imprumut de la Comisia Europeana in cadrul acordului de circa 20 miliarde euro incheiat in anul 2009 pentru traversarea crizei economice, informeaza Curs de Guvernare.

Business ReportFoto: Colaj foto

Pretul petrolului scade din nou. Cum au pierdut arabii pariul cu piata Preturile de referinta ale barilului de petrol au scazut puternic luni, dupa ce datele oficiale din China au confirmat cea mai slaba crestere economica din ultimii sase ani si jumatate. In Arabia Saudita, exporturile au scazut in august, in timp ce volumul de petrol aflat pe inventar a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, cifre care subliniaza cererea slaba si pun sub semnul intrebarii strategia marilor producatori din Golf, impusa la nivelul OPEC, de a mentine productia la cote ridicate pentru a-si conserva cota de piata in contextul preturilor scazute, scrie Economica.net.

Factura la gaze: GDF Suez a fost iute de picior, dar s-a impiedicat tocmai de unde nu se astepta Faptul ca detine monopol pe toata zona de distributie a partii de sud a Romaniei, faptul ca beneficiaza de tarife reglementate care ii asigura o marja de profit onorabila si obligatiile de investitii sunt in limita unui grafic prestabilit, faptul ca nu are nici un concurent serios pe zona de distributie a gazelor naturale a permis francezilor de la GDF Suez, mai nou Engie, sa joace in piata romaneasca de gaze dupa cum vor muschii lor. Scandalul izbucnit pe seama facturarii in avans a consumului de gaze mascheaza in realitate multe alte neajunsuri (a se citi obligatii) ale distribuitorului de gaze, care jublieaza intr-o piata asa zis liberalizata mai bine decat inaintea declansarii procesului. Francezii de la GDF, sau Engie, stiau inca de la inceputul acestui an ca Autoritatea de Reglementare (ANRE) intentioneaza sa schimbe modul de facturare pentru clientii finali. In concluzie, au fost cu un pas inaintea Autoritatii, care, in marinimia ei a anuntat ca schimbarea modului de facturare atat la gaze cat si la energia electrica se va schimba pe parcursul a doi ani de zile, de aici inainte, anunta Energy-Center.

UE isi contabilizeaza costurile sanctiunilor impuse Rusiei si ale contramasurilor Moscovei Exporturile UE in Rusia au scazut anul trecut cu 12,1%, iar volumul total al schimburilor comerciale dintre cele doua parti s-a diminuat, de la 326 de miliarde de euro la 285 de miliarde, ca urmare a sanctiunilor economice pe care si le-au impus reciproc dupa anexarea Crimeei de catre Federatie, arata un raport al Comisiei Europene. Rusia este al treilea partener comercial al Uniunii (8,4% din total), in timp ce europenii reprezinta cel mai important partener al Federatiei Ruse (48% din comertul exterior se desfasoara pe relatia Europa). Uniunea exporta pe piata rusa masini, echipamente de transport, produse ale industriei chimice, medicamente, electrice si electronice, dar si produse agricole, acestea din urma fiind printre cele mai afectate de masurile de retorsiune luate de Federatie, scrie Curs de Guvernare.

Cum au ajuns inspectorii fiscului inamicii publici ai afacerilor oneste? S-a triplat numarul plangerilor fata de fisc si s-au inmultit procesele. Pusi sub presiune de la centru, functionarii sunt agresivi si fac abuzuri tot mai grave. Pandite de insolventa, firmele recurg la ultima arma: chemarea in judecata a inspectorilor ca persoane fizice. Impinsi pe linie ierarhica sa faca planul de incasari, amenintati cu parchetul daca nu stabilesc prejudicii cat mai mari, inspectorii fiscali, chiar si de buna credinta, sunt arma cu care guvernul loveste in contribuabili. Fiscul "este o ranga peste dintii celor care vor sa faca business", spune avocatul Gabriel Biris. Orice greseala fiscala a ajuns sa fie tratata ca evaziune pentru ca inspectorii nu vor sa isi mai asume o decizie care, ulterior, ar putea fi contrazisa de superiori sau de Curtea de Conturi, asa ca stabilesc prejudicii pe banda rulanta, urmate de masuri asiguratorii, anunta Capital.

Se pregateste declansarea unei ofensive impotriva dolarului? Portofoliile de obligatiuni guvernamentale americane din rezervele valutare internationale au inregistrat o scadere masiva in luna august 2015, conform datelor de la Trezoreria SUA. Iesirile nete totale, din portofoliile publice si private, si-au accelerat declinul lunar pana la 34,9 miliarde de dolari, de la 28,7 miliarde in luna precedenta, in conditiile in care iesirile din portofoliile institutiilor publice au fost de 41,1 miliarde de dolari, un nou record istoric (vezi graficul 1). August 2015 a marcat, de asemenea, si recordul numarul iesirilor lunare consecutive din portofoliile oficiale de obligatiuni guvernamentale americane. Din octombrie 2014, iesirile nete cumulate au fost de 171,4 miliarde de dolari, infomeaza Bursa.ro.

Volkswagen a avut mai multe versiuni ale softului de manipulare a emisiilor Scandalul Volkswagen se adanceste. Surse din cadrul grupului auto, dar si un oficial american anunta ca Volkswagen a avut mai multe versiuni ale softului de manipulare a emisiilor. Timp de sapte ani, Volkswagen a manipulat testele de emisii. Conform unor surse printre care si un manager VW, compania a folosit softuri pentru cel putin patru tipuri de motoare. Intrebat cati oameni din companie stiau despre sistemele de manipulare a testelor de emisii, un purtator de cuvant al Volkswagen a declarat: "Depunem eforturi intense pentru a afla cine stia si ce, dar este prematur sa spunem". Totodata, reprezentantele VW din Germania si din Statele Unite au refuzat sa comenteze informatiile. Grupul auto german Volkswagen a anuntat la sfarsitul lunii septembrie ca circa 11 milioane de vehicule, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante, anunta Auto-Bild.ro.