Riscurile aparitiei unei noi bule imobiliare. Efervescenta creata in piata imobiliara de valul de achizitii si lansari de proiecte noi din ultimul an reaprinde temerile legate de formarea unei noi bule. Ingrijorarile sunt alimentate de posibila repetare a unor scenarii care au contribuit la prabusirea pietei in 2008. Principalele avertismente privesc tot sectorul rezidential, primul intrat in colaps si inca subred dupa cei cinci ani de criza. Jucatorii din piata imobiliara au inceput sa vorbeasca inca de anul trecut despre atingerea unui prag minim de scadere si deschiderea unui nou ciclu de dezvoltare. Reducerea constanta a dobanzii-cheie operata de banca centrala a condus la repornirea motorului creditarii ipotecare, care, coroborata cu cresterea de 9,5% a salariului mediu real din ultimul an, s-a tradus printr-o imbunatatire substantiala a gradului de accesibilitate al locuintelor, chiar daca pretul apartamentelor a ramas aproape neschimbat, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Romania a atras 2 miliarde de euro de la investitorii straini, de doua ori suma tintita, prin eurobond la 20 de ani si 10 ani. Romania a atras 2 miliarde de euro de pe pietele internationale, prin eurobonduri in euro la maturitati de 20 de ani si 10 ani, potrivit Bloomberg, care citeaza surse apropiate situatiei. Finantarea depaseste de doua ori suma tintita de stat, vehiculata initial, de 1 miliard de euro. Titlurile pe 20 de ani marcheaza cea mai mare maturitate la care statul roman a reusit sa atraga bani in euro. Cererea din partea investitorilor straini a depasit 5,5 miliarde de euro. Titlurile au un cost de 245 puncte de baza peste mid swap la maturitatea de 20 de ani, respectiv 190 puncte peste mid swap in cazul titlurilor pe 10 ani, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situatiei. Finantele au vandut obligatiuni de 1,25 miliarde euro maturitatea la 10 de ani, iar 750 milioane de euro au fost atrase prin plasamente de titluri cu scadenta la 20 ani. Este prima emisiune de obligatiuni guvernamentale pe pietele externe efectuata in 2015 de Romania, anuntaEconomica.net.

Guvernatorul Bancii Italiei este investigat pentru frauda, coruptie si abuz de putere. Numele lui Ignazio Visco, guvernator al Bancii Italiei din noiembrie 2011, apare intr-un dosar al procurorilor italieni, care cerceteaza plasarea bancii Banca Popolare di Spoleto SpA sub administrare speciala in 2013 si vanzarea sa din 2014. Bloomberg News a obtinut documente juridice aferente cazului, acestea confirmand o stire aparuta in cotidianul Il Fatto Quotidiano. Banca BPS a fost plasata sub administrarea speciala in februarie 2013 de catre Ministerul de Finante, la cererea bancii centrale, in urma unei inspectii care a gasit nereguli in cadrul institutiei financiare si un deficit semnificativ de capital. Noii administratori ai BPS au vandut banca in 2014 catre Banco di Desio e della Brianza, prin intermediul unei emisiuni de actiuni, in valoare de 140 de milioane de euro, rezervata pentru Banco di Desio, dupa cum scrie Wall Street Journal, informeazaBursa.ro.

Un motiv bun pentru listarea la bursa a CE Oltenia: sa fie seceta in fiecare an. Productia de energie electrica a Complexului Energetic Oltenia, in 2015, are toate sansele sa atinga performantele (cantitative) ale Hidroelectrica, in conditiile in care de cateva luni de zile CE Oltenia tureaza cazanele la viteza maxima. Inclusiv ieri, productia de energie electrica pe baza de carbune a atins nicelul de 30% din totalul productiei, ceea ce demonstreaza ca era carbunelui in energetica este departe de a se fi incheiat. In situatia in care concurentul de forta al CE Oltenia, industria regenerabilelor, va traversa in urmatoarele doua luni o perioada mai putin propice exista posibilitatea ca centralele din bazinul Olteniei sa atinga o productie de 16 TW in 2015, ceea ce scuteste de foarte multe probleme societatea din Oltenia, mai ales cele de natura financiara. Pe de alta parte, pe acest fond de revenire, dublat de o restructurare eficienta, CE Oltenia are toate sansele sa fie cotata la bursa la inceputul anului viitor, scrieEnergy-Center.ro.

Dacia Logan Lux - Conceptul virtual produs de un roman. Desi multa lume blameaza marca Dacia, sunt si mai multi care iubesc brandul de la Mioveni. Iar acest lucru ii determina pe pasionatii de masini care detin cunostinte de design 3D sa ofere concepte virtuale cu logo-ul Dacia. Acesta este si cazul lui Trei Dstudiomax Puiu (asa se numeste pagina de Facebook care a publicat pozele atasate in galerie). Romanul si-a imaginat o versiune de lux a lui Logan. Botezat simplu, Dacia Logan Lux, modelul vine cu o serie de forme extrem de bine desenate si imbinate, cu un look agresiv si, de ce sa nu recunoastem, si cu o cateva elemente inspirate de alte modele de pe piata. Un astfel de model ramane doar la stadiul de concept. Unul virtual, bine salvat pe hard disk-ul creatorului. Per total, ideea ne-a placut si asteptam si alte desene cu iz autohton, anuntaAuto-Bild.ro.

Valentin Popoviciu, vicepresedinte RCS&RDS: "Ne uitam cu interes la Netcity". RCS&RDS, unul dintre cei mai importanti operatori telecom din regiune, ar putea cumpara poriectul NetCity scos la vanzare luna trecuta. RCS&RDS care are mai multe retele subterane dezvoltate in orase din tara ar putea cumpara compania Netcity Telecom, care construieste reteaua subterana de fibra optica a Bucurestiului. Valentin Popoviciu, vicepresedinte RCS&RDS a declarat ca se poarta discutii pe aceasta tema, dar nu a dorit sa ofere niciun comentaroi Netcity Telecom, al carei principal activ este reteaua de peste 1.000 de kilometri de fibra optica din Capitala, a fost scoasa la vanzare de grupul UTI controlat de omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, informeazaCapital.ro.

Scandalul facturilor in avans se extinde: CEZ Oltenia trebuie sa aleaga intre amenda sau control ANRE. Furnizorul de energie electrica din regiunea Olteniei, CEZ, trebuie sa opreasca facturarea in avans a clientilor pentru consumul estimat, pe modelul din domeniul gazelor oferit deja de GDF Suez. Daca CEZ recunoaste ca a folosit o practica abuziva, scapa cu amenda. Daca nu, ANRE declanseaza imediat actiune de control la furnizor, pentru a-l lua la intrebari cu privire la astfel de practici. Dupa ce GDF Suez Energy Romania (ENGIE) a fost amendata de catre Agentia de Reglementare in Energia pentru practica de a factura in avans consumuri estimate de gaze ale clientilor, amenda pe care a si achitat-o imediat, ANRE isi intoarce acum privirile catre furnizorul de energie electrica din regiunea Olteniei, CEZ. Mai multi clienti ai acestuia au facut sesizari la Autoritate pentru acelasi tip de practici, folosite de mai mult de un an, precizeaza presedintele acesteia Niculae Havrilet, motiv pentru care ANRE a si somat public furnizorul sa inceteze de indata cu acest mod de facturare, scrieEconomica.net.