Legea privind conversia creditelor din valuta in lei, o himera? Epopeea creditelor in franci elvetieni continua. Probabil pana vor ajunge la scadenta sau neperformante, de vreme ce proiectul privind conversia se afla de peste jumatate de an in parlament, fara nicio solutie, iar politicienii se inghesuie sa sprijine, doar verbal, debitorii, cu promisiuni populiste. Desi fac tot posibilul sa mentina tema in actualitate, pentru a-si atrage simpatia clientilor "jecmaniti" de banci, deputatii din comisiile de specialitate nu au binevoit sa se intruneasca saptamana trecuta pentru a discuta cel mai recent proiect de lege privind conversia creditelor din valuta in lei. Totodata, alesii nu vor sa se puna rau nici cu cei care au fost mai rationali si, fie nu s-au indatorat deloc, fie au ales credite mai putin riscante, dar mai scumpe la vremea respectiva, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Prabusirea fostei DOMO Retail SA este legata de un tun bancar rasunator din sistemul bancar bulgaresc. Criza financiara i-a fost aproape fatala retailerului electroIT Domo, numarul trei pe piata de profil din Romania, indica primul raport realizat de administratorul judiciar desemnat sa se ocupe de insolventa companiei Family Home Concept (fosta Domo Retail SA). Salvarea companiei, spune administratorul judiciar Sierra Quadrant, a constat intr-un ajutor financiar venit din partea Bancii Corporate Comercial Bank AD (CCB) din Bulgaria de numele caruia se leaga unul dintre cele mai rasunatoare cazuri de furt din tara vecina din aceasta perioada. De altfel, CCB este detinuta de omul de afaceri Tsvetlan Vassilev despre care presa a scris ca ar fi fost realul actionar al Domo Retail. Vassilev este dat acum in urmarire prin interpol pentru ca ar fi sustras 105 milioane euro din conturile CCB, anuntaEconomica.net.

Rectificarea bugetara: Banii de la infrastructura sunt mutati la administratiile locale care au "dus greul" economiilor la buget. Deficitul se mentine la 1,85% din PIB. Veniturile si cheltuielile bugetului general consolidat se majoreaza, pe sold, cu suma de 2,6 miliarde de lei, astfel incat deficitul se mentine la 13 miliarde de lei, respectiv 1,85% din PIB, reiese din proiectul rectificarii bugetare. Documentul a fost publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) miercuri seara, cu doar doua zile inainte de sedinta de guvern in care ar urma sa fie adoptat, in conditiile in care legea prevede ca proiectul de rectificare a bugetului sa fie supus zece zile dezbaterii publice. Administratiile publice locale au primit cu aproape un miliard de lei in plus fata de suma anuntata saptamana trecuta de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, de 1,4 miliarde de lei. Sume semnificative au fost acordate si pentru plata titlurilor executorii, informeazaCursdeguvernare.ro.

Semnele care arata ca si-a revenit piata imobiliara. 2015 pare a fi cel mai bun an pentru piata imobiliara, de la inceputul crizei, potrivit specialistilor imobiliari Atat piata constructiei de locuinte, cat si volumul creditelor imobiliare, sunt la cele mai bune niveluri din ultimii ani, potrivit firmelor de specialitate. Anul acesta, cel putin in din Capitala, se pare ca vor fi date in folosinta cele mai multe locuinte, depasind chiar nivelul pre-criza. Specialistii Coldwell Banker estimeaza ca vor fi gata 11.000 de locuinte la finalul anului, in Bucuresti si imprejurimi, "o cifra mult mai ridicata comparativ cu perioada de dinaintea declansarii crizei". Evolutia din acest an a fost pregatita in timp de dezvoltatori, comenteaza analistii citati. Schimbarea majora s-a produs odata cu aparitia programului "Prima casa", cand apartamentele deja construite si ansamblurile care urmau sa fie ridicate au fost dimensionate in asa fel incat sa se adapteze cerintelor programului guvernamental, care permitea achizitii de maximum 60.000 de euro. Asa se face ca acum, nu mai putin de 70% din noile proiecte finalizate sunt cumparate in rastimp scurt de cei interesati, scrieEVZ.

Audi RS6 Avant si RS7 Sportback primesc versiunea performance. Audi a pregatit doua surprize pentru familistii cu valente super-sportive. Vorbim despre lansarea versiunii performance pentru RS6 Avant si RS7 Sportback. Astfel, motorul V8 de 4,0 litri TFSI a fost modificat si produce 605 CP si 700 Nm (750 Nm pentru perioade scurte multumita functiei de overboost). In urma acestei conversii, acceleratia de la 0 la 100 km/h are loc in 3,7 secunde, cu 0,2 secunde mai rapid fata de versiunea standard. In plus, repriza 0 - 200 km/h se desfasoara acum in 12,1 secunde (-1,4 secunde). Viteza maxima a crescut de la 250 km/h la 280 km/h, dar Audi spune ca "te poate ajuta" sa mergi si cu 305 km/h. Ca si pana acum, motorul V8 dispune de sistemul de dezactivare a cilindrilor pentru un consum de carburant redus. Astfel, RS6 Avant performance promite 9,6 l/100 km, iar RS7 Sportback performance are nevoie de 9,6 l/100 km, anuntaAuto-Bild.ro.

RCS&RDS vrea sa furnizeze energie ieftina. RCS&RDS, unul dintre cei mai importanti operatori telecom din regiune, a intrat pe piata de furnzizare de energie electrica si doreste sa devina distribuitor, dar Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) se opune. "Avem deja un numar de clienti pe piata de companii, ne vom duce si catre utilizatorii casnici. Obiectivul nostru nu este pe piata de furnizare, ci pe cea de distributie. Am anuntat un demers public de a obtine licenta de distributie de energie electrica. Am solicitat ANRE licenta in doua zone. Am primit un raspuns preliminar, care este o interpretare a ANRE intr-un anumit sens. Noi continuam cu demersul legal pentru ca noi credem ca legea si Constitutia ne permit sa operam in mod legal retele de distributie de energie", a declarat Valentin Popoviciu, vicepresedinte RCS&RDS, informeazaCapital.ro.

Programul Rabla: Sub 3.000 de tichete din cele 5.000 existente, alocate persoanelor juridice. Se mai aplica o saptamana. Sub 3.000 din cele 5.000 de tichete Rabla destinate persoanelor juridice au fost alocate, cei interesati mai avand la dispozitie doar o saptamana, pana pe 30 octombrie, pentru a depune dosarele de inscriere in program, anunta Mediafax. Administratia Fondului pentru Mediu, care gestioneaza programul Rabla, anunta joi ca 2.869 de tichete au fost alocate pentru persoanele juridice si institutiile publice. Data limita de depunere a dosarelor este 30 octombrie 2015. Listele cu persoanele juridice si institutiile publice, care au fost acceptate in program, sunt publicate pe site-ul AFM, (www.afm.ro), la sectiunea aferenta programului. Pana in prezent, au fost analizate 1.937 dosare, din care 990 dosare au fost acceptate si 947 dosare au fost respinse, fiind alocat un numar total de 2.869 tichete pentru persoane juridice si institutii publice, scrieEconomica.net.