Intentia guvernului de a privatiza mai multe companii din domeniul energiei prin listare la bursa nu-i va scapa pe romani de “baietii destepti”.

Listarea la bursa va atrage, pe termen scurt, investitii speculative care ar putea creste preturile energiei, sunt de parere economistii contactati de „Evenimentul zilei”.

Daca cel mai facil mod de a scoate profit ca investitor pe bursa sta in cresterea productiei si a preturilor, specialistii chestionati de EVZ considera ca romanii vor scoate mai multi bani din buzunare. In schimb, profiturile vor ajunge la companiile si intermediarii din domeniul energetic.

“Nu trebuie sa avem nicio ezitare in a lista sectorul energetic la bursa", declara Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, in urma cu trei saptamani.

Planurile de viitor ale ministerului includ companii precum Hidroelectrica, Romgaz, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si Nuclearelectrica.

Cine castiga si cine pierde?

“Trebuie sa fie clar un lucru. Anume ca listarea la bursa a unei companii precum Transgaz creeaza asteptari de crestere a preturilor, care se vor simti in buzunarele romanilor. Investitorii pun bani pentru a crea profit, iar cel mai rapid profit se obtine prin cresterea preturilor si a productivitatii unei companii”, ne-a spus Liviu Voinea, director general al Centrului pentru Economie Aplicata (GEA).

In privinta listarii companiilor energetice, economistul Daniel Daianu declara ca ”listarea nu va rezolva actualele probleme din domeniul energetic”.

“In aceasta piata speciala, listarea nu inseamna neaparat privatizare. Statul trebuie sa-si vada interesul deoarece cu privatizari de genul Petrom si cu listarea la bursa a companiilor din domeniul energetic nu rezolvam nimic. Ideal ar fi sa se gaseasca investitori institutionali, care sa faca ce a facut Erste la BCR”, a mai spus Daianu.

Efectele listarilor

Economistii sustin ca adevarata problema in domeniul energetic este managementul, iar o piata energetica libera va exista doar daca sunt eliminati “baietii destepti”.

De cealalta parte, unii lideri ai companiilor energetice sunt de acord cu planurile guvernarii. Ei sustin ca listarea la bursa nu necesita investitori strategici si ca investitiile bursiere nu pot influenta preturile la care romanii cumpara energie.

De aceeasi parere este si Adrian Lupsan, director adjunct in cadrul firmei de brokeraj Intercapital Invest, care ne-a spus ca impactul asupra preturilor la consumatorii finali se produce foarte rar si la nivel minim.

“Bineinteles ca asa cum se intampla intotdeauna pe burse, cineva poate avea profituri anuale uriase. In cazul unor companii cu circuit inchis, precum Romgaz sau Transgaz, proprietarii de actiuni pot face profituri uriase”, mai spune Lupsan.

Evenimentul Zilei