Legislatia fiscala va trece prin noi transformari in urmatorii doi ani. Pe 5 octombrie 2015, secretariatul OECD a publicat 13 rapoarte finale si o declaratie explicativa care evidentiaza consensul asupra proiectului Base Erosion and Profit Shifting (BEPS). Primele actiuni ce ar putea fi implementate se refera la o noua abordare a preturilor de transfer. Desi o noua varianta consolidata a Liniilor directoare in materie de preturi de transfer nu va fi publicata mai devreme de 2017, autoritatile fiscale au inceput deja sa utilizeze materialele emise in abordarea diverselor spete. Noua abordare va impune grupurilor multinationale sa isi revizuiasca analiza functionala cu scopul de a asigura faptul ca alocarea veniturilor operationale sunt atribuite activitatilor economice care le-au generat, scrie Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Investitiile straine - 4 pasi inainte in productie, 3 pasi inapoi in finantare. Pe care va trebui sa o facem tot mai mult din surse proprii. Soldul investitiilor straine directe in economia Romaniei a depasit anul trecut pragul de 60 miliarde euro, echivalentul a 40% din PIB anual. Cu toate acestea, trebuie mentionat ca pe ultimii doi ani, acestea au avansat doar cu ceva mai mult de un miliard de euro. Este rezultatul majorarii ISD pe toate domeniile de activitate cu aproximativ patru miliarde euro si al diminuarii expunerii straine pe Romania in sectorul financiar cu peste trei miliarde de euro. O analiza Curs de guvernare.

Exportul de gaze din Romania spre Europa nu mai intereseaza pe nimeni, tot consumatorul roman este baza. Cu toate ca fizic nu este posibil, un eventual export de gaze al Romaniei nu mai intereseaza nici macar pe relatia Republica Moldova, cu atat mai putin catre Ungaria, Austria sau Bulgaria. Stransi cu usa din toate partile, rusii de la Gazprom au coborat atat de mult pretul gazelor destinate Europei, incat nici un alt producator nu le poate face competitie. Poate Norvegia, dar si aici lucrurile sunt complicate. Pretul bugetat de Gazprom pentru gazele naturale livrate Europei in 2016 este de 200 dolari/1000 mc, in timp ce pretul gazului intern al producatorilor romani (Romgaz si Petrom) sare de 230 de dolari/1000 mc, daca adaugam numai taxele de inmagazinare. In aceste conditii mai este cazul sa ne ingrijoramm ca gazul romanesc va fi vandut peste granita in detrimentul consumatorului roman? In nici un caz. Paradoxul este insa altul. Integral pe Energy-center.ro.

Romania se mai imprumuta cu 5 miliarde de euro in 2016. Guvernul va majora semnificativ cheltuielile curente, respectiv salarii, subventii si bunuri si servicii, concomitent cu o diminuare masiva a cheltuielilor cu investitiile, ceea ce inseamna o amanare a acestor cheltuieli pe anii urmatori, avand in vedere necesarul imens de investitii in infrastructura, conform opiniei formulate zilele trecute de catre Consiliul Fiscal privitoare la a doua rectificare bugetara pe 2015. In aceste conditii, la care se adauga si intrarea in vigoare a reducerilor de taxe cuprinse in Codul Fiscal, deficitul bugetar se va apropia de 3% din PIB in 2016 si va depasi aceasta limita in 2017, mentioneaza reprezentantii Consiliului Fiscal, potrivit Romania Libera.

Scaderea dobanzilor - o sansa ratata de BVB. Trendul scaderii dobanzilor s-a instalat din vara lui 2013, dar lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti este mai mica acum decat in urma cu doi ani. Daca nici castigurile insignifiante oferite de banci nu imping investitorii spre bursa, atunci ce sanse mai sunt pentru un segment de retail reprezentativ la BVB in anii ce vin? Este interesant de urmarit evolutia paralela a dobanzii de politica monetara dictata de Banca Nationala a Romaniei si a valorii tranzactiilor de la BVB. In perioada martie 2012-iunie 2013, BNR inghetase dobanda de politica monetara la 5,25%. Apoi insa scaderile s-au tinut lant, noteaza Bursa.

Autostrada Sibiu - Orastie. Statul risca sa piarda finantarea UE. Desi va avea cheltuieli mari cu cresterea salariilor si venituri mai putine din taxe, statul trebuie sa gaseasca si 30 de milioane de euro pentru reparatiile autostrazii. Altfel, pierde de patru ori pe atat. Saptamanile trecute, Compania Nationala de Autostrazi anunta ca o parte din autostrada Sibiu - Orastie, tronsonul trei, trebuie daramata. Costurile ar urma sa fie suportate de constructor, "fara costuri suplimentare pentru CNADNR SA", scria in comunicatul companiei. Numai ca zilele trecute, o informatie venita de la comisarul european Corina Cretu a contrazis CNADNR. Continuarea in EVZ.

Cum este impartita piata comertului alimentar in Romania si ce strategie au cei care fac jocurile. Consumatorii romani se pot bucura inca de efectele benefice ale competitiei acerbe pe piata comertului alimentar. In ultimii trei ani, cei care si-au continuat expansiunea in mod organic de abia au castigat un punct cota de piata, Selgros a pierdut din clientii persoane fizice, iar Auchan, cu cele 20 de magazine Real preluate de la Metro Grup, nu a castigat decat 2 puncte pe piata estimata la 9,7 milioane de euro. Privind din perspectiva cotelor de piata, comertul alimentar din Romania pare a fi incremenit in timp. Putini sunt jucatorii care au reusit sa tulbure timid apele pe aceasta piata unde liderul pietei, Kaufland, face legea de multi ani si continua sa ramana la o distanta confortabila de urmaritorul clasat, Carrefour. Cu toate acestea, pragul de 20% de la care specialistii in concurenta considera ca ar putea aparea probleme de pozitie dominanta, in cazul unor noi tranzactii, nu este atins de niciunul dintre marii jucatori, scrie Economica.net.

Scandalul Volkswagen: Merkel si directorul grupului german pleaca in China pe fondul crizei emisiilor. Directorul general al Volkswagen (VW), Matthias Mueller, o va informa saptamina aceasta pe Angela Merkel in privinta investigatiei grupului referitoare la scandalul emisiilor, in timpul unei calatorii in China, potrivit unor persoane apropiate situatiei, citate de Bloomberg. Mueller se va intalni in timpul vizitei cu reprezentantii celor doua companii mixte ale VW in China, timp in care vor discuta probleme strategice, au spus sursele. China este cea mai mare piata a Volkswagen, iar cele doua companii mixte sunt o sursa majora de profit pentru producatorul auto, aminteste Romania Libera.

Soiul de cartofi cu care fermierii din Romania au dat lovitura. Se vand la pret dublu si sunt la mare cautare in restaurante. Originar din Peru si Bolivia, cartoful violet castiga tot mai mult teren in Romania. Agricultorii il cultiva pentru ca se vinde mai scump decat soiul obisnuit, iar clientii il cumpara pentru calitatile sale nutritive. Cartoful mov e bogat in antioxidanti si nu ingrasa la fel de mult ca cel galben sau rosu. In plus, coloreaza in mod inedit mancarea. Un reportaj Stirile Pro Tv.