Deficitul de muncitori calificati blocheaza aparitia de fabrici noi. Forta de munca ieftina este, de multe ori, principalul argument al celor care promoveaza atragerea capitalului strain in Romania. Totusi, costul calificarii muncitorilor romani ridica semne de intrebare in privinta profitabilitatii unor fabrici noi, spune reprezentantul local al liderului mondial in productia de materiale pentru constructii, Saint-Gobain. Costurile cu forta de munca din Bucuresti sunt cu circa 20% mai scazute decat cele din Varsovia si Bratislava si cu 15% sub cele din Praga, ceea ce face din Romania una dintre cele mai bune destinatii de investitii, arata o analiza realizata recent de compania de consultanta in management Hay Group Romania. Astfel de statistici sunt prezentate frecvent investitorilor care vor sa se extinda in regiune, insa lipsa personalului calificat franeaza atragerea lor. "Forta de munca ieftina nu inseamna nimic. Ai nevoie de oameni calificati. Sa califici forta de munca ieftina te costa atat de mult, incat nu stii daca merita. Exista un mare deficit de profesionisti in Romania, nu doar in constructii", spune Constantin Hariton, directorul general al Saint-Gobain Construction Products Romania si delegat general adjunct al grupului francez pe piata locala, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Transgaz va construi o conducta de 200 de milioane de euro. Miliarde de metri cubi de gaze vor pleca spre UE. Transgaz va construi o conducta de 220 de kilometri si 190 de milioane de euro care va dubla capacitatea transfrontaliera intre sistemele de transport de gaze ale Romaniei si Ungariei, potrivit unui document de pe site-ul companiei. Luand in calcul capacitatile actuale existente, noul gazoduct va permite schimburi anuale de circa opt miliarde de metri cubi. "Proiectul implica construirea unei noi conducte de transport gaze naturale, pe culoarul Bacia-Hateg-Horia, in lungime de aproximativ 220 km si a doua noi statii de comprimare gaze naturale amplasate de-a lungul traseului (SC Hateg si SC Horea). Costul estimat al investitiei este de aproximativ 190 mil euro, cu termen de realizare 2023", se arata pe site-ul companiei, anuntaEconomica.net.

Gigantul Enel schimba foaia: investitiile in energia solara si eoliana vor domina in detrimentul carbunelui si nuclearului. Schimbarile profunde la nivel mondial in ceea ce priveste viitorul energetic al omenirii sunt din ce in ce mai marcate de teoria incalzirii globale si si reducerea emisiilor de dioxid de carbom, de care in mare parte sunt responsabile centralele electrice de tip clasic. Dupa ce Germania a anuntat, ca politica energetica pentru urmatorii ani, renuntarea treptata la centralele pe carbune si inchiderea centralelor nucleare, accentul fiind mutat pe energia regenerabila, iara ca alti mari giganti energetici, de data asta companii private, anunta politici de dezvoltare asemanatoare. Este si cazul grupului ENEL, prezent in 40 de tari ale lumii, inclusiv in Romania. Cu toate ca in prezent, 29% din productia de energie a grupului ENEL se bazeaza pe centralele pe carbune si doar 7% reprezinta energia regenerabila, viitorul va arata cu totul altfel. In acest timp, Romania isi cauta si ea directiile in ceea ce priveste strategia energetica, dar, in acelasi timp ridica piedici din ce in ce mai mari dezvoltatorilor din domeniul regenerabilelor, informeazaEnergy-Center.ro.

9 economisti: de la mediul de afaceri la macroeconomie si retur. Mediul de afaceri are in fisa postului sa faca profit, sa fie ciclic din punct de vedere conomic, sa se dezvolte si sa tina pasul de competitivitate. Are si un drept: sa evolueze intr-o economie sanatoasa, adica sa nu primeasca steoroizi sau politici economice toxice si defazate. Acest drept al mediului de afaceri este fisa postului decidentului politic: sa nu ia masuri care sa afecteze echilibrele macroeconomice, sa faca politici anticiclice, si, in genere , sa stea cu ochii pe cilcurile economice, nu pe cilcurile electorale: avem experianta masurilor din anul 2008 si a efectelor lor, chiar daca proportiile se mai schimba: odata cu proportiile s-a schimbat si contextul. Frazele de mai sus rezuma sarac prezentarile de la conferinta de miercuri organizata deCursdeguvernare.rola BNR.

Bilant Prima Masina - Doar 120 de romani au accesat programul. Programul Prima Masina paote fi declarat un esec. Cel putin asta spun expertii. De la debut si pana astazi, doar 120 de romani si-au luat masini prin acest program pus la dispozitie de Statul roman. "Programul Prima Masina s-a nascut mort. Acest program care viza vanzarea a 16.000 de masini in 2015, da, a vandut si asta 120 de bucati, comparativ cu Rabla care, asa cum este ea, ne apropiem de 20 de mii de masini", spune Constantin Stroe, presedinte ACAROM. "Daca clientul nu simte ca are o dobanda mai mica, maximum 60% din dobanda uzuala, nu se duce. In plus, doritorul, clientul, viitorul cumparator mai trebuie sa faca si cursa cu obstacole: documente, adeverinte si ce a facut si taica-su", a completat Constantin Stroe, anuntaAuto-Bild.ro.

De ce pretul petrolului se prabuseste din nou. Rapoartele privind castigurile in cel de-al treilea trimestru au inceput sa fie date publicitatii, iar cifrele par sa fie slabe. Rezultatele companiei British Petroleum a scos faptul ca profiturile sale au scazut cu 40% fata de trimestrul al treilea din 2014, dar au crescut, de asemenea cu 500 de milioane de dolari din trimestrul al doilea al acestui an, scrie portalul de stiri Business Insider. BP a declarat ca si-a calculat proiectia pana in 2017 la un pret de 60 de dolari barilul si ca-si va alinia operatiunile pentru a se potrivi cu aceasta prognoza. Gigantul petrolier britanic isi reduce de asemenea planurile de cheltuieli, cu asteptari potrivit carora cheltuielile de capital vor scadea la 19 miliarde de dolari in 2015, apoi pana la 17, urmand sa ajunga la 19 miliarde de dolari la an, in 2017. Acum un an, compania a planificat privind cheltuielile de la 24 la 26 miliarde de dolari in 2015. BP se asteapta sa obtina 10 miliarde de dolari pana la sfarsitul acestui an, plus o suplimentare de la 3 la 5 militarde de dolari in 2016, si apoi de la 2 la 3 miliarde de dolari anual ulterior. Aceasta viziune reflecta un plan de micsorare semnificativa a cheltuielilor in urmatorii cativa ani, recunoscand astfel faptul ca exista o suprasaturare pe piata. In ciuda declinului considerabil ale profiturilor, BP bate estimarile analistilor, informeazaCapital.ro.

Liber la importurile de organisme modificate genetic. Parlamentul UE a respins introducerea interdictiilor nationale. Parlamentul European a respins proiectul de lege prin care fiecare stat membru UE ar fi avut libertatea sa restrictioneze sau sa interzica vanzarea sau utilizarea pe teritoriul sau a unor alimente umane sau animale bazate pe organisme modificate genetic (OMG) aprobate de UE. Statele membre nu vor putea restrictiona sau interzice vanzarea sau utilizarea pe teritoriul sau a unor alimente umane sau animale bazate pe organisme modificate genetic (OMG) aprobate de UE. Acesta este mesajul pe care l-au transmis astazi, 28 octombrie, europarlamentarii prin votul negativ pe care l-au dat proiectului de Regulament prin care se dorea acordarea unei mai mari autonomii statelor membre in aceasta problema delicata, scrieEconomica.net.