Salariile din Romania au continuat sa creasca in ritm accelerat, fie ca urmare a deciziilor guvernantilor, fie ca urmare a majorarii productiei in unele sectoare de activitate. Criza fortei de munca a contribuit si ea la marirea lefurilor. Salariul mediu net era, la sfarsitul lunii octombrie a.c., de 1.471 lei, cu 19,39% mai mare decat cel din ianuarie 2007. Fata de luna septembrie, salariul mediu net a urcat cu 4,2% in termeni nominali, respectiv cu 3,2% excluzand influenta inflatiei, pana la 1.084 lei, a anuntat ieri Institutul National de Statistica.

Cele mai mari cresteri salariale le-au obtinut sectoarele-cenusarese ale bugetului, respectiv sanatatea si invatamantul. Castigul salarial mediu net din sanatate si asistenta sociala s-a majorat cu 17,2% in luna octombrie, iar cel din invatamant cu 15,9%. In premiera, salariile medii nete ale pilotilor le-au depasit pe cele ale bancherilor.

Cresterea salariilor va continua in 2008, mentinandu-se aceeasi tendinta din ultimii ani, a apreciat ieri Ruxandra Stoian, director Tax Services la PricewaterhouseCoopers (PwC). "Nu vor fi nici explozii, nici ramaneri in urma, va fi o miscare generala. Cresterea salariului minim va avea un efect de cascada asupra cresterii celorlalte salarii. Toate companiile vor simti presiunea acestei cresteri si problema care se pune este controlul ei", a aratat Stoian. Guvernul a propus, prin proiectul de buget pentru 2008, un salariu minim de 500 de lei, fata de 390 lei in prezent. Cele cinci mari confederatii sindicale s-au declarat nemultumite de suma, solicitand un salariu minim de cel putin 540 de lei, fata de 700 de lei cat cerusera initial.

Romania Libera