Combinatia dintre biomasa si motorina va beneficia de acciza redusa doar in situatia in care este folosita pentru incalzire, potrivit unui proiect de hotarire postat pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor. Folosirea amestecului pentru alimentarea mijloacelor de transport va atrage de la sine plata accizei integrale la motorina, si nu a celei reduse cu procentul de biodiesel cuprins in carburantii vinduti la pompa - acciza la biodiesel este acum zero. „Nu este permisa utilizarea drept combustibil pentru motor a amestecului dintre motorina si biocombustibili, pentru care se practica un nivel redus de acciza (minimum 5% bio). In caz contrar, utilizatorul va plati la bugetul de stat diferenta dintre nivelul standard si nivelul redus de acciza aferent motorinei“, se precizeaza in proiectul de act normativ.

Intrarea in vigoare a proiectului inseamna si cresterea pretului motorinei la pompa in conditiile in care, potrivit legii, din 2008 toata motorina comercializata va trebui sa contina minimum 5% combustibil bio. Acum, cota este de 2%. Producatorii de biodiesel, care reprezinta o industrie in plina dezvoltare in Romania, vor fi insa cei mai afectati.

Contactati de Cotidianul, reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor spun ca prin acest proiect nu fac decit sa transpuna in legislatia Romaniei prevederile unei directive europene.

Cotidianul