Principalii retaileri electro-IT continua expansiunea. Anul acesta a fost unul excelent pentru principalii retaileri electro-IT din tara, iar revenirea pietei le-a permis sa isi contureze strategii pe termen lung. Piata electro-IT, de bunuri de folosinta indelungata, din Romania a inregistrat o crestere usoara de 6.4% in trimestrul al doilea din 2015, ajungand astfel la valoarea de 449 de milioane de euro. Ultimul trimestru din an este si cel mai important pentru retaileri, iar majoritatea se asteapta la vanzari record. Este cazul Altex, liderul pietei. "Cu siguranta, unul dintre cele mai importante evenimente de anul acesta este cel de Black Friday, pentru ca am pregatit ceva cu totul special pentru clienti, in linie cu dorinta noastra de a veni constant cu abordari noi, care sa raspunda mai bine nevoilor consumatorilor", a declarat Dan Ostahie, CEO Altex. Pentru Altex, care tinteste afaceri de aproximativ 450 de milioane de euro, miza este dezvoltarea conceptului de magazine Media Galaxy care totalizeaza in jur de 30% din vanzari, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Constructia reactoarelor nucleare 3 si 4: chinezii cer obligatoriu pret garantat al energiei, Romania spera la clementa UE. Romania vrea sa foloseasca reteta Angliei pentru a atrage investitii chinezesti in energie. Obstacolul il reprezinta scepticismul UE la ceea ce inseamna ajutor direct de stat investitori. Ieri, s-a semnat Memorandumul de Intelegere pentru Constructia Reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda. Documentul ce implica Nuclearelectrica, din partea statului roman, si China General Nuclear Power, din partea statului chinez prevede cadrul general al proiectului: procentele minime detinute de catre fiecare parte, contributia SNN la compania de proiect, etapele acestuia. Memorandumul nu este un contract, astfel incat nu obliga la nimic partile. De-acum inainte incepe realizarea proiectului tehnic, negocierea procentelor exacte detinute de catre fiecare parte in compania de proiect, termenul de realizare, termenii comerciali ai investitiei. Or, exact aici apare cea mai mare problema. Chinezii nu fac investitii de amploare in strainatate fara a beneficia de garantii de stat. La ei, acest lucru reprezinta o problema de viata si de moarte, la propriu: daca o investitie esueaza, responsabilii pot plati inclusiv cu viata. Pentru ca Cernavoda nu face exceptie, si aici au cerut garantii: un pret minim garantat de desfacere al energiei pe piata, anuntaEconomica.net.

Clauze abuzive si plati necuvenite, in contractele de credit pentru Prima Casa. Creditul Prima Casa, asa cum a fost conceput, are trei mari probleme, avertizeaza avocatul Gheorghe Piperea. Domnia sa ne-a explicat ca, potrivit HG 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima Casa, costul total al finantarilor acordate in cadrul programului se compune dintr-o dobanda variabila compusa din Robor la trei luni plus o marja fixa de maxim 2,5% pe an si dintr-un comision de gestiune datorat FNGCIMM, care se cuantifica printr-un protocol anual intre fond si Ministerul Finantelor Publice (in acest moment, respectivul comision este de 0,49% pe an, aplicat la jumatate din soldul creditului), informeazaBursa.ro.

PSD pune un supliment de 1,2% deficit in bagajul guvernului Ciolos. Sansa guvernului demisionar este ca nu trebuie sa faca bugetul. Deficitul bugetar s-ar putea apropia de nivelul de 4% din PIB in 2016, in lipsa unor masuri care sa compenseze impactul recentelor masuri fiscale si a majorarilor salariale din sectorul bugetar cu 10%, reiese din calculele realizate cursdeguvernare.ro pe baza cifrelor inaintate de Ministerul Finantelor Publice (MFP) si a prognozelor realizate de Comisia Europeana (CE). Comisia Europeana anticipa, in urma cu o saptamana, un deficit bugetar de 2,8% din PIB pentru anul viitor. Aceasta estimare a fost elaborata, insa, pe baza politicilor economice anuntate de statele membre UE pana la data de 22 octombrie. Prin urmare, in cazul Romaniei s-a tinut cont doar de impactul masurilor din noul Cod Fiscal, dar si de majorarile salariale acordate medicilor si profesorilor, scrieCursdeguvernare.ro.

Mercedes-Benz SL facelift - Prima imagine cu versiunea revizuita. Mercedes-Benz pregateste o surpriza pentru fanii brandului. Vorbim despre versiunea revizuita a lui SL. Aceasta va fi expusa in premiera internationala in cadrul Salonului Auto de la Los Angeles, eveniment care isi va deschide portile pentru presa incepand cu 17 noiembrie. Asa cum era normal, partea frontala a fost aliniata la noile "norme". Grila a fost modificata, blocurile optice au primit si ele noul tratament, iar acelasi lucru s-a intamplat si in cazul spoilerului. Desi nu avem imagini cu partea posterioara, suntem convinsi ca si acolo au fost modificate o serie de elemente. La interior, Mercedes-Benz SL facelift va sosi cu cea mai recenta versiune a sistemului de infotainment, dar si cu finisaje speciale. In dreptul motorizarilor, zvonurile nu anunta schimbari masive, anuntaAuto-Bild.ro.

ANAF: Peste 11 miliarde de lei colectate in plus fata de anul trecut! In primele 10 luni din 2015, veniturile de 165,33 miliarde lei inregistrate de ANAF reprezinta cu 7,3% (indice nominal) si cu 11,24 miliarde lei in cifre absolute mai mult decat in perioada similara a anului 2014. Gradul de realizare este de 104,7% fata de planurile initiale, potrivit institutiei. Imbunatatirea colectarii si cresterea veniturilor administrate de ANAF au survenit in ciuda efectului de contractie a veniturilor ca rezultat al masurilor de relaxare a fiscalitatii care au afectat negativ incasarile. Acestea sunt: 1. scaderea CAS cu 5 puncte procentuale. 2. neimpozitarea profitului reinvestit. 3. diminuarea taxei "pe stalp"de la 1,5% la 1%. 4. cresterea varsamintelor la pilonul II de pensii. 5. scaderea TVA la alimente de la 24% la 9% (aici facem precizarea ca, in ciuda opiniei generale, nu doar alimentele au beneficiat de o cota redusa de TVA ci si bauturile non-alcoolice, animalele si pasarile din specii domestice, semintele si ingredientele alimentare, serviciile de restaurant si catering, ceea ce inseamna ca impactul acestei masuri este, in opinia noastra, mai mare decat cel estimat), informeazaEVZ.

Invie proiectele rezidentiale rapuse de criza. Dezvoltatorii de locuinte care si-au suspendat activitatea in perioada de criza isi reiau lucrarile incepute in urma cu sapte ani. Majoritatea proiectelor din aceasta categorie au fost abandonate la stadiul de autorizare, dar sunt si ansambluri care au ramas intepenite in faze incipiente de constructie. Capital a identificat sase ansambluri aflate in constructie in interiorul Bucurestiului, care au fost lansate initial in urma cu sapte ani, cand promiteau livrarea a aproape 10.000 de unitati locative. Dezvoltatorii acestor proiecte au revenit asupra planurilor, au redesenat apartamentele si propun constructia etapizata a 4.300 de locuinte in decurs de 2-3 ani. Investitiile angrenate in acestea se ridica la circa 280 mil. euro. "Noi, ca firma de consultanta, suntem asaltati de dezvoltatori care au terenuri si vor sa construiasca, dar, din fericire, avem posibilitatea de a-i tria, pentru ca nu vrem sa avem de-a face cu nebuni. De cealalta parte, cumparatorii pot profita astazi de preturi de constructie mici si de facilitatile actuale la credite, care nu o sa dureze mult", a declarat Shimon Galon, seful Real Sol si unul dintre veteranii pietei imobiliare din Romania, scrieCapital.ro.