Premierul Calin Popescu-Tariceanu a umblat ieri din „poarta” parlamentului englez pana in cea a primului-ministru britanic, Gordon Brown, pentru a negocia sorta romanilor care pleaca la munca in Anglia. Autoritatile britanice i-au dat de inteles ca restrictiile pe piata muncii impuse de autoritatile de la Londra vor fi mentinute. Pentru a putea fi eliminate, romanii trebuie mai intai sa mai lucreze la imagine.

„Masurile impuse de Londra in cazul Romaniei si Bulgariei se inscriu in politicile Uniunii Europene”, a precizat Brown. Guvernul de la Londra a anuntat, la sfarsitul lunii octombrie, ca va extinde, cel putin pana la sfarsitul anului 2008, restrictiile impuse cetatenilor romani si bulgari care vor sa munceasca in Marea Britanie.

Problema restrictiilor impuse de Marea Britanie romanilor care doresc sa munceasca in Anglia a fost abordata si in cadrul unei intrevederi cu parlamentarii britanici. „Premierul le-a spus parlamentarilor englezi ca ar dori ca restrictiile de pe piata muncii sa fie ridicate”, au afirmat reprezentantii guvernului.

„Financial Times”, „The Daily Telegraph”, „The Economist” sau agentia de presa Bloomberg au acordat ieri spatii ample problemelor generate de lipsa fortei de munca din Romania. Mesajele transmise de Tariceanu au incercat sa-i linisteasca pe britanici: imigrantii romani nu le vor invada tara. Premierul roman a calificat drept nerealiste temerile britanicilor, in contextul in care economia Romaniei este in ascensiune, iar rata somajului sub 5a, relateaza „Financial Times”.

Evenimentul Zilei