Moment istoric: pretul gazelor din Romania l-a egalat pe cel rusesc. Implicatii Pretul gazelor din productia interna vandute pe bursa l-a egalat pe cel al gazelor de import livrate de rusi. Este o premiera istorica ca gazul de productie locala sa ajunga la acelasi pret cu cel rusesc, dupa ce, ani la randul, raportul preturilor era mult subunitar, ajungand, in 2007, 2008, 2012, 2013, 2014, sa fie de chiar 1:2. Referinta privind cele doua preturi o da, pe de o parte, bursa locala de gaze, BRM si OPCOM, unde avem tranzactii la 82 de lei/MWh (la acest pret a cumparat, recent, gaze furnizorul GDF Suez Energy Romania), si, pe de cealalta parte, declaratiile presedintelui ANRE Niculae Havrilet, care a precizat ca traderii agreati de Gazprom, Wiee si Conef, aduc gaze cu 220 de dolari mia de metri cubi, adica 87 de lei/MWh. In acelasi timp, Petrom tocmai a scos la vanzare un pachet consistent de energie la preturi intre 84 si 89 de lei/MWh, practic la acelasi pret la care vand rusii, scrie Economica.net.

Business ReportFoto: Colaj foto

Elcen isi poate rezolva problema aprovizionarii cu gaze trecand la un alt furnizor, fara sa achite datoria catre Romgaz Circa 80 de milioane de euro este datoria pe care cel mai mare producator de agent termic din Romania, societatea Elcen Bucuresti, o are catre cel mai mare producator de gaze, compania Romgaz. In ciuda negocierilor din ultima perioada intre cele doua societati, care au dus in final la o solutie provizorie de esalnonare a platii datoriilor, Elcen Bucuresti are posibilitatea ca in doar 21 de zile sa renunte la aprovizionarea cu gaze de la Romgaz si sa caute un alt furnizor, fara a-si achita datoria mai sus amintita. Legea energiei si gazelor permite producatorului Elcen schimbarea furnizorului de gaze, rezolvand astfel, cel putin partial, problema caldurii pentru bucurestenii racordati la sistemul centralizat.Intrebarea este de ce nu o face?, integral pe EnergyCenter.ro.

Cat ne costa abandonul scolar? O problema tot mai acuta a firmelor din Romania este gasirea personalului calificat. Anual zeci de mii de elevi renunta la educatie din varii motive, iar fondurile alocate acestui sector se reduc de la un an la altul. Unul din 10 copii cu varsta intre 7 si 10 ani nu frecventeaza invatamantul primar, arata datele Organizatiei Salvati Copiii. In anul scolar 2012/2013, peste 24.000 de copii au abandonat scoala primara, iar alti 16.000 de elevi gimnaziul. Fara opt clase absolvite aceste persoane nu se pot angaja niciodata cu carte de munca pe perioada nedeterminata.In plus, Institutul National de Statistica arata ca, in anul 2013, aproape 366.000 de copii cu varste intre 3 si 17 ani nu erau inscrisi in nicio forma de invatamant, cu toate ca aveau varsta corespunzatoare frecventarii sistemului de invatamant, scrie Capital.

Boala cronica a bugetului: Cifrele necrutatoare ale guvernului in primele noua luni din 2015. Culmea economiei: la cofinantarea proiectelor cu bani europeni La noua luni, bugetul general consolidat inregistra un excedent de 6,1 miliarde de lei, respectiv 0,87% din PIB. Rezultatul pozitiv nu are, insa, legatura cu o mai buna incasare a veniturilor: ci cu taierea bugetelor de investitii, in special in administratia locala. In primele trei trimestre, incasarile au fost mai mici decat cele programate si asumate prin legea bugetului, reiese din rapoartele publicate de Ministerul Finantelor Publice (MFP). Astfel, in primul trimestru, la bugetul general consolidat s-au incasat 54,9 miliarde de lei, cu 0,2 miliarde de lei mai putin decat in program. In trimestrul al doilea, veniturile realizate au fost cu 2,7 miliarde de lei mai mici decat cele programate, iar in trimestrul al treilea cu 1,2 miliarde, anunta Curs de Guvernare.

Vehiculele grele apasa acceleratia pietei masinilor comerciale Raportul Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) pentru primele noua luni ale acestui an arata ca vanzarile de vehicule comerciale au crescut pana la 15.582 de unitati. Asta inseamna aproape 20% din vanzarile totale de masini noi din Romania. Subsegmentele pietei comercialelor ne arata insa o imagine mult mai clara din care reiese faptul ca firmele - cumparatorarele majoritare ale unor astfel de vehicule -, au avut nevoie in special de vehicule pentru transportul marfurilor mai mari de 6 tone. Desigur, piata ramane dominata din punctul de vedere al volumului de utilitarele mici, insa ritmul de crestere al acestui subsegment este mult mai redus decat cel al vehiculelor de peste 6 tone. Mai exact, statistica demonstreaza ca, din totalul de 15.852 de vehicule comerciale noi vandute, mai bine de 60% au fost utilitare mici, in timp ce 30,25% au fost camioane cu tonaj mare, de peste 16 tone, scrie Capital.

Salvarea bancilor prin confiscarea depozitelor - legala si la noi Confiscarea depozitelor negarantate (bail-in-ul) pentru salvarea bancilor cu probleme a devenit legala si in tara noastra, dupa ce Legea rezolutiei bancare a fost aprobata, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional. Urmand sa fie transmisa Presedintiei spre promulgare, aceasta lege a fost modificata cu o serie de amendamente venite din partea Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Unul dintre amendamentele care au fost modificate in totalitate vizeaza raspunderea civila a conducerii BNR, in anumite cazuri. Initial, articolul respectiv prevedea: "Membrii Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, membrii Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara si personalul acestora insarcinat sa exercite atributii in baza prezentei legi raspund civil pentru indeplinirea sau omisiunea indeplinirii cu rea-credinta sau neglijenta grava a acestor atributii", integral pe Bursa.ro.

Marile banci centrale ale lumii cumpara tot mai mult aur. Rusia si China in top Bancile centrale si-au sporit achizitiile nete de aur, adaugand in Trimestrul 3 al acestui an alte 175 de tone la rezervele lor oficiale. Achizitiile nete de aur ale bancilor centrale si ale altor institutii oficiale aproape au egalat recordul din T3 2014, de 179,5 tone, potrivit celui mai recent raport al World Gold Council. Pe primele noua luni ale anului 2015, achizitiile nete de aur ale bancilor centrale ale lumii au totalizat 425,8 tone. Au profitat de scaderea pretului aurului cu 8,5% pana la 1.082 dolari pe uncie (o uncie de aur are 31,1034 grame), scrie Economica.net.

Cand au loc cele mai multe accidente in Romania Conform unui studiu, zilele de luni sunt cele mai "pacatoase" atunci cand vine vorba de accidente rutiere. Compania de asigurari Allianz-Tiriac a analizat datele clientilor, iar in urma acestora a ajuns la concluzia ca in luna februarie si in prima zi din saptamana au loc cele mai multe accidente. "In perioada 2010-2013, in fiecare prima zi a saptamanii s-au inregistrat, in medie, aproape 400 de incidente. Mai mult decat atat, 11 din primele 13 zile in care s-a inregistrat cel mai mare numar de incidente auto sunt zile de luni. Data de 15 februarie 2010 se afla pe primul loc in acest clasament, cu 837 de incidente auto", reiese din studiul Allianz-Tiriac, anunta Auto-Bild.ro.