Omul de afaceri Dinu Patriciu nu mai este presedintele Consiliului de Administratie al grupului Rompetrol, noul proprietar, KazMunaiGaz, numind ieri, in aceasta functie, pe Daniyar Berlibaiev, unul dintre vicepresedintii grupului kazah, noteaza publicatia Business Standard. Astfel, Patriciu ramane membru al Consiliului de Supraveghere, care are atributii strategice, in timp ce board-ul cu atributii de supraveghere si construire de strategii va fi condus de noul presedinte, informeaza cotidianul Romania LIbera.

“Dinu Patriciu nu mai este presedintele CA, dar ramane presedinte si director general al grupului”, au declarat pentru Business Standard reprezentantii Rompetrol. Potrivit acestora, este vorba de o trecere de la o structura de conducere pe doua nivele, cu consiliu de supraveghere si comitet director la una pe un singur nivel, cu Consiliu de Administratie. KazMunaiGaz a numit cei opt membri din Consiliul de Administratie al Rompetrol, printre care se numara sase reprezentanti ai companiei din Kazahstan. “Pentru a asigura continuitatea strategiei de dezvoltare a Rompetrol, Dinu Patriciu a fost confirmat in functia de director general al Rompetrol”, se arata in comunicatul KazMunaiGaz.

In luna august, compania Rompetrol Holding din Elvetia, controlata de Dinu Patriciu, a acceptat vanzarea catre KazMunayGas a 75% din actiunile The Rompetrol Group, inregistrat in Olanda, evaluate la 3,6 miliarde de dolari SUA. Dupa aprobarea tranzactiei de catre Comisia Europeana, KazMunayGas a numit cei opt membri din CA al Rompetrol; dintre acestia, sase reprezinta compania-mama din Kazahstan. Cotatia de final a Rompetrol Rafinare a urcat ieri pana la 0,109 lei/actiune, dand companiei o valoare de piata de 2,29 miliarde lei (948 milioane dolari). Valoarea transferurilor a fost de 1,11 milioane de lei, noteaza Romania Libera.

Joi, actiunile Rompetrol rafinare, companie a grupului energetic Rompetrol NV, au dominat Bursa de Valori Bucuresti si au crescut cu 3,8% dupa ce piata a aflat ca Standard&Poor’s a urcat ratingul grupului. Analistii agentiei de evaluare financiara Standard&Poor’s spun ca intrarea in actionariatul Rompetrol a KazMunayGas, compania petroliera de stat din Kazahstan, a urcat ratingul companiei romanesti de la "B minus" la "B plus", cu perspectiva pozitiva.