Inspirati de domeniul de activitate, de rude si de prieteni sau pur si simplu de divinitate, antreprenorii romani isi boteaza firmele in cele mai ciudate feluri posibile. Din denumire nu lipsesc personajele celebre din desene animate, numele de animale, invocarile divine sau exclamatiile de bucurie. In spatele acestor decizii se ascund insa evenimente pe care patronii le-au trait si care le influenteaza, intr-o mai mica sau mai mare masura, activitatea profesionala.

„Vine ploaia, bine-mi pare!“, exclama pitesteanul Sima Laurentiu pe stampila firmei sale pe care a infiintat-o in urma cu aproximativ trei ani, impreuna cu Nita Viorel. „Faceam izolatii, astfel ca, dupa terminarea lucrarilor omului, nu ii mai ploua in casa. La asta ne-am gindit cind am ales numele firmei“, ne-a povestit Sima. Patronul considera ca numele l-a ajutat „asa si asa“, desi momentan firma si-a sistat activitatea.

Tot un semn al exclamarii se intrevede si in numele societatii familiei Brais din judetul Neamt. Doamne ajuta-ne Prod Com SRL se ocupa acum de exploatarea forestiera, dar si cu micul comert. „La inceput nu aveam nici un ban in buzunar. Fusesem tras in piept, dar cu ajutorul acestei societati am luat pe datorie de la alte firme. Initial am plecat cu biserica, cu material pentru luminari. Acum ne ocupam de exploatare forestiera si avem si un mic magazin cu de toate“, povesteste patronul Nicolae Brais, ferm convins ca numele pe care l-a ales l-a ajutat foarte mult in afaceri.

Nume ingenioase au gasit si patronii care comercializeaza bauturi alcoolice sau fructe si legume. Este, spre exemplu, cazul lui SC Beau Sejour SRL Pitesti, firma care se ocupa de producerea fructelor. Povestea acestui nume nu are insa nici o legatura cu paradisul celor care vor sa consume un pahar, asa cum s-ar putea crede. „Livada pe care o am se afla in interiorul unei proprietati de 113 ha mostenite de la unchiul meu care avea si un conac, unde locuiesc eu acum, si pe care scrie «Beau Sejour»“, explica patronul firmei, Bogdan Fotescu, care spune ca are planuri de extindere si vrea sa detina o livada conforma cu normele europene.

Integral in Cotidianul