Cum arata inflatia "dezbracata" de modificarea taxelor. Ce ne asteapta si ce avem de invatat. Datele prezentate de Eurostat in aceasta privinta arata cum Romania a reusit din nou sa iasa in evidenta la nivelul statelor UE ca fiind tara cu : -cea mai mare inflatie medie in perioada 2003 - 2014, cu sau fara influenta taxelor -cea mai mare diferenta inregistrata intre inflatie si inflatia la taxe constante, in anul 2010 -cea mai mare diferenta intre cei doi indicatori (IAPC si IAPC-TC) in 2014. In treacat fie spus, majorarile de taxe care au dus la cresterea preturilor nu sunt apanajul Romaniei. Noi doar detinem recordul cu o diferenta de 5,7 puncte procentuale in 2010 intre inflatia consemnata si cea care ar fi fost daca nu se majora TVA-ul ( undeva usor peste 2%), scrie cursdeguvernare.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

Cum va arata Bucurestiul in 2035. Un plan ce necesita 20 mld. euro. Pentru urmatorii 20 de ani, in viziunea specialistilor din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, condus de Vasile Dancu, planurile de dezvoltare ale Capitalei inseamna constructia autostrazii de Centura, reabilitarea inelului feroviar, parcari subterane, autostrada urbana, porturi, plantarea unei centuri verzi sau un nou aeroport in zona de sud a Capitalei. Cel mai controversat proiect de infrastructura, vital pentru dezvoltarea teritoariala a Capitalei, ramane autostrada Bucuresti-Ploiesti. Astazi, proiect demarat in urma cu aproape 10 ani s-a oprit in centura Capitalei, scrie Capital.ro.

Recordul Bugetului 2016: CES primeste un plus de 114%. 37 de baieti destepti isi impart salarii de 1,6 milioane de euro. Consiliul Economic si Social (CES) a cheltuit anul acesta patru milioane de lei, iar pentru anul viitor e prevazuta in Buget o suma de cheltuit de 8,6 milioane de lei. Este institutia care stabileste recordul la cresterea bugetului in 2016, cu un plus de nu mai putin de 114%. Ar fi depasita de Autoritatea electorala permanenta, care are o crestere de peste 120%, dar, cum 2015 n-a fost an electoral, comparatia corecta este cu anul electoral 2014, fata de care cresterea e de 19%. CES se descrie ca o institutie publica de interes national, tripartita, autonoma, constituita in scopul realizarii dialogului tripartit la nivel national dintre organizatiile patronale si organizatiile sindicale si reprezentanti ai asociatiilor si fundatiilor neguvernamentale si ai societatii civile, scrie Economica.net.

Povestea Daciei 1310 TS cu motor de 150 de CP. La Targul International Bucuresti din anul 1980, Dacia a prezentat lumii modelul 1310 TS, un vehicul luxos destinat doar exportului. Se spune ca aceasta a fost dorinta lui Nicolae Ceausescu, de a trimite la export un model luxos al uzinei de la Mioveni. Si si-a dorit-o atat de mult incat a avut una chiar in garaj. Dacia 1310 TS se bucura de o serie de dotari incredibile pentru vremea respectiva: ornamente cromate, plafon si interior de vinilin maro, radio cu doua difuzoare, sistem de racire cu electro-ventilator si scaune cu tetiera, scrie auto-bild.ro.

O treime din exploatatiile agricole din UE se afla in Romania. Jumatate din acestea sunt administrate de persoane de peste 65 de ani. O treime (adica 3,6 de milioane) dintre exploatatiile agricole europene se afla in Romania, au o suprafata medie de 3,6 hectare, iar 41% din ele sunt administrate de persoane peste 65 de ani, potrivit unor date recente ale Eurostat. Datele prezinta cateva din informatiile obtinute la recensamantul agricol realizat in 2013 - 2014 in toate statele membre. In Uniunea Europeana existau in 2013 circa 10,8 milioane de proprietatie agricole, dintre care peste o treime (33,5%) sunt in Romania. Marea majoritate a celor 3,7 milioane de exploatatii agricole din tara noastra sunt ferme de subzistenta si petece de pamant agricol apartinand gopodariilor din rural, scrie cursdeguvernare.ro.

Seful unui fond american de investitii: Darea in plata loveste in constructorii de locuinte. Legea darii in plata, care permite stingerea un credit ipotecar prin predarea imobilului ipotecat catre banca, loveste puternic in constructorii de locuinte, care nu vor mai avea cui sa isi vanda produsele, considera Siminel Andrei, seful operatiunilor din Romania ale companiei americane New Century Holdings (NCH). "Legea darii in plata nu afecteaza atat de mult bancile, pe cat afecteaza constructiile. Toti cei care au blocuri de locuinte in diferite stadii de constructie se trezesc ca nu mai au cui sa vanda. Cumparatorii poate mai reuseau sa vina cu un avans de 10-15%, dar daca ajunge la 30% nu mai au de unde. Sunt argumente de protectie solide si din partea parlamentului, dar poate impactul pe urmatorii trei ani va fi unul negativ", subliniaza managerul, citat de Capital.ro.

Cat vor fi euro si dolarul la sfarsitul anului. La ce cursuri valutare sa ne asteptam in 2016. Un leu mai tare. Un euro care sa valoreze cativa centi americani. Un euro de 4,45 lei si un dolar de 4,24 lei la sfarsitul lui decembrie sunt doar cateva din pariurile pe curs facute de economistii sefi ai principalelor banci prezente in Romania. In 2016, un euro va valora doar 98 de centi americani Drept care, pentru sfarsitul lunii decembrie 2015 - prima jumatate a anului viitor, previziunile Erste BCR merg spre un 1,05%-1,1% dolari pentru un euro, ale Raiffeisen Bank catre 1,1, iar ale ING Bank merg si mai departe si vad dolarul mai tare decat euro la sfarsitul primului semestru din 2016, potrivit Economica.net.