Desi mai sint doar patru ani pina la data la care Romania va trebui sa treaca de la semnalul analog la cel digital de transmisie tv, lucrurile sint departe de a urma vreo directie precisa, iar startul este deja pierdut. Tara este deja cablata si parabolizata in proportie de 80% pentru a mai da atentie celor citiva posesori de antena ramasi in asteptarea izbavirii digitale, iar deadline-ul 2012 cu care am amagit Europa pare greu de atins. Cu toate acestea, PRO TV, Realitatea TV, Antena 1, TVR 1 sint deja pe digital. Pina una, alta, trebuie sa fim atenti incepind de la anul ce televizoare achizitionam pentru a le putea conecta la viitorul semnal digital.

In urma unei distributii facute anul trecut la Geneva, Romania a primit opt frecvente multiplex, pe care trebuie sa le puna in functiune pina in 2012. „Opt frecvente e mult. Vom avea patru televiziuni nationale, in contextul in care acum sint doar doua“, explica miza schimbarii acum ceva vreme Ioana Avadani, director al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI). Din cele opt frecvente multiplex trebuie sa se infrupte nu doar televiziunile, ci si alte servicii precum televiziunile mobile si radio-navigatia, insa deocamdata apele nu sint in nici un fel impartite. Avadani propune o acordare cumpatata a acestora: „Se dau toate acum, la tehnologia de azi, sau pastram pentru mai tirziu, cind tehnologia va evolua si va permite utilizarea mai eficienta a multiplexurilor (6-8 canale per multiplex, fata de 4 la nivel actual)?“.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu, recunoaste pentru Cotidianul ca pasul spre digitalizare prevazut pentru 2012 nu va fi facut la data stabilita: „Nu pot face o estimare cind vom avea televiziune digitala“. Potrivit acestuia, ANRCTI trebuie sa elaboreze, alaturi de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), strategia digitalizarii, primii urmind sa emita ulterior licentele digitale. ANRCTI este singura responsabila pentru alocarea frecventelor pentru digital, puncteaza insa Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor. „A dorit sa inghita Inspectoratul General al Comunicatiilor (IGC), institutie care ar fi rezolvat de mult aceasta problema. Acum sa si faca ce trebuia sa faca IGC! Am pierdut un an pentru ca ANRCTI a dorit sa ia cit mai mult sub ea din aceasta zona de comunicatii“, riposteaza parlamentarul.

De anul trecut si pina in prezent, singurul pas facut din partea statului a fost o ordonanta de urgenta din luna octombrie care obliga vinzatorii de receptoare tv sa-si doteze echipamentele cu piesele necesare pentru a le face compatibile.

Integral in Cotidianul