Domo isi da ultima rasuflare. In ianuarie inchide Retailerul electro IT Domo, numarul trei pe piata din Romania, a ramas cu magazinele si mai goale dupa ce, din 11 decembrie, a reluat campania "Dam tot!" prin care a redus preturile cu pana la 90%. Din informatiile Economica.net mai sunt deschise in jur de 15 unitati in toata tara, dintre care doua in Bucuresti, dar numarul de produse la dispozitia clientilor este extrem de limitat, cu toate ca, oficial, campania dureaza panpa pe 31 decembrie. De altfel, retailerul a renuntat vineri sa mai promoveze aceasta campanie pe site-ul oficial domo.ro, iar pe pagina de Facebook clientii se plang ca nu mai pot lua legatura cu reprezentantii companiei pentru a rezolva diverse probleme cu produse deja cumparate.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cresterea PIB pe 2014 - reevaluata in sus la 3%. De ce ? Cresterea economica pe 2014 a fost recalculata in sus, de la 2,8% initial la 3%, in varianta semidefinitiva a PIB. Institutul National de Statistica a anuntat majorarea valorii nominale a acestui indicator de la 666.637,3 milioane lei pana la 667.577,4 milioane lei iar deflatorul utilizat la trecerea catre avansul real al economiei a fost redus de la 1,8% la 1,7%. Reamintim ca, dupa evaluarile semnal, provizoriu 1 si provizoriu 2, apare dupa un an varianta semidefinitiva si de-abia dupa doi ani "se bate in cuie" varianta definitiva. Deja se anuntase o valoare de 2,9% pe acest circuit de reevaluari succesive iar noua crestere economica anuntata pentru 2014 reia iarasi tema daca am ajuns anul trecut sau nu inapoi la nivelul anului 2008, scrie Curs de Guvernare.

Euro bate leul, in ciuda sumelor trimise de romanii din strainatate Cursul de schimb a dat frisoane celor care au credite in valuta si in ultimele saptamani, insa nu se intrevad modificari majore pentru perioada urmatoare. Probleme vin mai degraba din zona euro-dolar, unde ar putea avea loc schimbari in urma deciziilor Federal Reserve. Cresterea dobanzilor aferente dolarului, care inseamna sfarsitul oficial al crizei din SUA, va avea un efect imediat asupra cursului euro/dolar, dar nu volatilitate ridicata. Economia Romaniei va incheia un an foarte bun, cu o crestere peste asteptari, apropiata de 4%, inflatie usor negativa si indicatori macro stabili. Ceea ce inseamna ca nici moneda nationala nu are motive de ingrijorare in ceea ce priveste evolutia, iar acest lucru este vizibil in cursul din prezent fata de euro, potrivit analistilor. Integral pe Capital.

Presedintele BCE nu are dreptul sa ne tina lectii despre hazardul moral Disputele din jurul legii darii in plata s-au accentuat in ultimele zile, pe fondul retrimiterii proiectului legislativ in Parlament de catre presedintele Iohannis. In aceeasi zi, BCE a trimis, din proprie initiativa, un aviz negativ la adresa actului normativ in forma sa actuala. Una dintre principalele justificari utilizate de Banca Centrala Europeana pentru sustinerea pozitiei sale a fost aceea a hazardului moral, adica a tendintei de asumare a unor riscuri nejustificate, pe fondul suportarii costurilor de catre o terta parte. Dar poate BCE sa ne tina lectii in ceea ce priveste hazardul moral? Mario Draghi, acelasi presedinte care a semnat avizul, a declarat, in cadrul unei conferinte de la Londra din iulie 2012, ca "BCE este gata sa faca totul pentru a mentine moneda unica", anunta Bursa.ro.

Ce locuinte se ieftinesc de la 1 ianuarie 2016 Romanii care vor sa-si cumpere apartamente mai mari si mai scumpe, dar pana in valoarea de 100.000 de euro, vor plati mai putin si asta pentru ca de la 1 ianuarie TVA va fi redusa de la 24% la 5%. Noul Cod Fiscal prevede cresterea valorii unei locuinte noi pentru care se aplica TVA de 5%, de la 380.000 de lei, cat este in prezent, la 450.000 de lei. Cota de TVA de 5% a fost introdusa in decembrie 2008, iar valoarea locuintei pentru care se aplica nu a fost modificata pana acum, desi leul s-a depreciat in raportul cu moneda europeana. Si cei care vor cumpara apartamente care nu se incadreaza la TVA de 5% vor plati mai putin: TVA scade anul viitor de la 24% la 20%, anunta Economica.net.

Romania are nevoie de 16 ani pentru a-si proteja autostrazile de inzapezire In 2016 se vor planta doar 47 de hectare de perdele forestiere de protectie. Daca ritmul se pastreaza, Romania va avea nevoie de peste 16 ani pentru a finaliza cele 770 de hectare de liziere pe care si le-a propus in prima etapa pentru a impiedica blocarea autostrazilor si drumurilor nationale din cauza zapezilor si a viscolelor, anunta Capital. In mod normal, aceste "accesorii" ar fi putut fi incluse in toate contractele de construire a autostrazilor si drumurilor nationale, mai ales ca pretul lor nu inseamna nimic pe langa costul de milioane de euro ale unui kilometru de autostrada: un hectar de perdele forestiere ajunge la aproximativ 2.500 de euro. Romania are un program national in acest domeniu inca din anul 2004, cand a fost prevazut intr-un document, pentru prima data, necesarul de impadurire de-a lungul drumurilor.

Ford lanseaza versiunile Focus Black Edition si Focus Red Edition Ford a introdus pe piata din Europa noile versiuni Focus Black Edition si Focus Red Edition. In cazul in care lucrurile va suna cunoscut, va reamintim ca anul trecut, Ford a venit cu aceleasi versiuni pentru Fiesta. Ford Focus Red Edition integraza o caroserie vopsita in nuanta Race Red si un plagfon de culoare neagra, in timp ce versiunea Focus Black Edition ofera aceleasi nuante dar inversate. Tot la nivel exterior vedem jante de 18 inchi vopsite in culoarea Panther Black, un difuzor rosu si o grila fontala neagra, informeaza Auto-Bild.ro.