BCR a incasat nelegal de la clienti comisioane de circa 85,5 milioane de euro Cea mai mare banca din sistem ar fi trebuit sa ramburseze celor 25.000 de clienti carora le-a redus rata la creditul ipotecar circa 42,77 milioane de euro pentru un comision incasat ilegal in perioada 2010 -2015, potrivit calculelor Economica.net. Chiar 85,5 milioane de euro, daca luam in calcul ca vicepresedintele bancii, Dana Demetrian, a declarat ca in programul Scade Rata se incadreaza 50.000 de clienti BCR. Reducerea ratelor inseamna o dobanda mai mare decat cea care ar trebui calculata prin raportare la indicele de referinta Euribor. Reprezentantii BCR spun ca "afirmatia nu se poate justifica, iar calculul este lipsit de baza pentru ca vorbim de contracte foarte diferite intre ele".

Business ReportFoto: Colaj foto

Curtea de Conturi: 4,3 milioane de de asistati social in 2014. 26 de milioane de lei, acordate nejustificat Romania a avut, in 2014, un numar mediu lunar de 4,3 milioane de persoane care au beneficiat de asistenta sociala, arata un raport al Curtii de Conturi, care a identificat sume de bani alocate necuvenit in total de 26 de milioane de lei, din vina autoritatilor sau a beneficiarilor - potrivit agentiei Mediafax. Astfel, potrivit unui raport al Curtii de Conturi aferent anului 2014, depus in Senat, numarul mediu lunar al persoanelor care au incasat beneficii de asistenta sociala a fost de 4,3 milioane de persoane. Dintre acesti beneficiari, ponderea cea mai insemnata, respectiv circa 85% din total, o reprezinta copiii beneficiari de alocatie de stat pentru copii, care au fost in numar de 3.7 milioane, scrie Curs de Guvernare.

Valoarea in vama versus preturile de transfer Intensificarea tranzactiilor transfrontaliere din aceasta perioada a facut ca preturile de transfer sa devina un subiect important pe agenda publica a acestor zile, in care fiscalitatea ocupa oricum un rol determinant in planurile de afaceri ale companiilor. Ca o masura de prevenire a erodarii bazei impozabile, autoritatile si-au intensificat controalele de preturi de transfer. Unul din principalele motive include situatiile privind importurile si exporturile de bunuri desfasurate de companiile multinationale la preturi care nu sunt corespunzatoare cu nivelul pietei. Potrivit datelor ANAF, sumele suplimentare rezultate in urma inspectiilor fiscale in prima jumatate a anului 2015 sunt cu 130% mai mari decat cele inregistrate in tot anul 2012 in ce priveste inspectiile fiscale ce au vizat preturile de transfer, anunta Capital.

Productia de carbune a tarii noastre va creste cu 11,5% in urmatorii 4 ani Productia de carbune a Romaniei va creste, in urmatorii patru ani, cu 11,5%, in timp ce importurile se vor mentine la nivelul acestui an, transmite Agerpres, citand Prognoza echilibrului energetic elaborata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Astfel, productia de carbune va creste de la 4,7 milioane tone echivalent petrol in 2015 la 4,89 milioane tep in 2016 (plus 4% anual), la 5,05 milioane tep in 2017 (plus 3,3%), 5,15 milioane tep in 2018 (plus 2%) si la 5,24 milioane tep in 2019 (plus 1,7%). In schimb, conform estimarilor CNP, importurile de carbune nu se vor modifica pana in 2019, acestea urmand sa fie de 620.000 tep anual. Importurile de carbune net vor reprezenta 5,1% din totalul importurilor de resurse energetice primare, in 2016, 5% in 2017, 4,9% in 2018 si 4,8% in 2019. In ceea ce priveste importurile de cocs, acestea vor totaliza 465.000 tep/an, si vor reprezenta 3,8% din totalul importurilor de resurse energetice primare in 2016 si 2017, 3,7% in 2018 si 3,6% in 2019, informeaza Bursa.ro.

Rusii strang in chingi Romania pe tranzitul de gaze. Contractul cu Gazprom pe Isaccea-Negru Voda este extins silit cu 9 luni Transgaz iese, peste cateva zile, din contractul vechi de doua decenii cu Gazprom pe rezervarea de capacitate pe Tranzit 2 Isaccea-Negru Voda. Cu toate acestea, nu poate face licitatie pentru ca o alta firma sa inceapa sa transporte gaze prin Dobrogea. Punctele de intrare si de iesire din tara sunt in continuare ale Gazprom. In aceste conditii, pana si UE, de obicei rigida in aplicarea de catre tarile membre a normelor europene, a facut o derogare pentru Romania, pana la 1 octombrie 2016, de deschidere a tranzitului pentru orice firma interesata. Pana atunci, se extinde contractul cu rusii, scrie Economica.net.

2016 vine cu reduceri de taxe Semne bune anul are! Trei dari importante se reduc de la 1 ianuarie: taxa pe valoarea adaugata, impozitul pe dividende si cel pentru micile afaceri, scrie Digi 24. Prima zi a anului viitor aduce TVA redusa la 20%, ceea ce inseamna ca toate produsele - imbracaminte, incaltaminte, bauturi sau bilete de tren - ar trebui sa fie mai ieftine cu trei procente. Sunt unele magazine care au furat startul si care deja vand unele produse nealimentare cu TVA de 20%. Aceasta reducere de TVA ne va lasa mai multi bani in buzunar, insa pentru bugetul de stat va fi o pierdere de opt miliarde de lei. Taxe mai mici vor plati si cei care primesc dividende, adica banii pe care cel care detine actiuni la o firma ii ia din profitul acesteia. Impozitul pe dividende va scadea de la 16% la 5%. Si aceasta masura are un cost de peste un miliard de lei pentru visteria statului, scrie Capital.

Test Drive: BMW 640d xDrive Gran Coupe - Calea de la perfect la impecabil Este al naibi de greu sa imbunatatesti o masina-statut precum BMW Seria 6. Spre deosebire de prima generatie lansata in 2003 (sau a doua, daca numaram si modelul din 1976), noul model a avut un design impecabil inca de la debutul din 2011, iar versiunea cu patru portiere Gran Coupe, care a urmat un an mai tarziu, si-a insusit neoficial titlul de "cel mai frumos BMW al momentului". Si chiar daca in gama constructorului bavarez au avut loc multe schimbari intre timp, niciun alt model nu poate egala proportiile maiestuoase ale Seriei 6. Prin urmare, aceasta revizuire nu a atins prea mult designul masinii, concentrandu-se pe actualizarile ce tin de tehnologie, integral pe Auto-Bild.ro.