Modificarile Codului fiscal: TVA redus si taxe locale cu 1.200% mai mari in 2016. Reducerea TVA de la 24% la 20% , impozit pe dividente de 5% in loc de 16%, impozite locale si costuri mai mari pentru PFA-uri, sunt cateva dintre principalele modificari ale Codului fiscal care au intrat in vigoare in 2016. Modificarile intrate in vigoare in acest an schimba taxarea in ceea ce priveste principalele impozite: impozitul pe profit, cel pe venit, cel de contributii sociale si TVA. Din acest an, pentru locuintele personale impozitul se poate dubla, iar pentru o societate comerciala, impozitul pe spatiul in care isi desfasoara activitatea poate fi marit chiar si de 20 de ori. Conform specialistilor, valoarea taxei se calculeaza in functie de cota indiviza a locuintei din terenul pe care se afla blocul si de zona in care se afla. Un impozit similar vor plati toti proprietarii locuintelor din Romania, in functie de suprafata locuintei si de coeficientul de localitate. In cazul apartamentelor vechi va fi impozitat doar terenul de sub bloc, nu si cel de langa, care apartine primariei, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

3,36 de milioane de neasigurati vor plati la sanatate. In 2015 au achitat 165.900 de romani fara venituri. Articolul 180 din noul Cod Fiscal obliga persoanele care fie nu realizeaza, fie nu declara veniturile la Fisc, si care nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), si nici in categoriile de asigurat pentru care plata CASS o face statul prin institutiile responsabile, sa se inregistreze la ANAF si sa plateasca lunar CASS de 5.5% aplicat la salariul minim brut pe tara. 3,36 de milioane de romani neasigurati la Sanatate, inscrisi pe listele medicilor de familie, sunt vizati de aceasta masura, potrivit informatiilorEconomica.net. Anul trecut, doar 165.900 de romani fara venituri au platit CASS la salariul minim brut pe tara. Gabriel Biris, secretar de stat din Ministerul Finantelor, mizeaza ca noul Cod Fiscal va scoate la lumina neasiguratii la Sanatate.

Cum va fi finantat deficitul pe 2016. Deficitul bugetar de circa 21 de miliarde de lei din 2016, echivalentul a 2,8% din PIB, va fi finantat in proportie de 50% de pe pietele externe, reiese din Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat pe anul 2016, publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) la finele anului. Valoarea titlurilor de stat ce vor ajunge la scadenta in 2016 se ridica la 38 de miliarde de lei, din care echivalentul a 7 miliarde de lei sunt denominate in euro. Pentru a finanta deficitul bugetar si pentru a "rostogoli" datoria publica, respectiv pentru a inlocui aceste titluri de stat ce ajung la scadenta in 2016, MFP planuieste sa atraga de pe piata locala suma de 48-50 de miliarde de lei, iar de pe pietele externe - trei miliarde de euro prin emisiunea de eurobonduri. In total, MFP intentioneaza sa imprumute de pe pietele externe 4,5 miliarde de euro, trei prin eurobonduri si 1,5 miliarde de euro prin trageri din imprumuturi contractate de la institutiile financiare internationale, informeazaCursdeguvernare.ro.

Bentley introduce insertiile din piatra in lista de dotari optionale. Bentley a anuntat ca va oferi un nou material pentru insertiile din interiorul luxoaselor automobile pe care le produce. Marcile high-end ofera de multe ori posibilitati de personalizare extrem de bogate, care sa le permita chiar si celor mai prietentiosi clienti sa-si configureze masina dupa bunul plac. Otel, lemn, sticla, piele sau fibrele de carbon sunt doar cateva dintre materialele folosite pentru realizarea insertiilor decorative din habitaclu, iar Bentley a mai trecut acum inca un material inedit pe aceasta lista: piatra. Insertiile din piatra sunt disponibile in patru nuante (Autumn White, Galaxy, Copper si Terra Red) pentru modelele Continental si Flying Spur. Acestea sunt obtinute din blocuri minerale de dimensiuni mari, selectate si prelucrate manual, pe care mestesugarii britanici le finiseaza cu atentia traditionala Bentley la uzina din Crewe, scrieAuto-Bild.ro.

Marile companii petroliere vor reduce investitiile si in 2016. Marile companii producatoare de petrol si gaze naturale petroliere se confrunta cu cea mai lunga perioada de reducere a investitiilor din ultimele decenii, in conditiile in care pretul barilului de petrol se afla la cel mai scazut nivel din ultimii 11 ani, insa ar urma sa imprumute mai mult pentru a putea pastra nivelul dividendelor cerute de investitori, informeaza Reuters. Potrivit firmei norvegiene de consultanta Rystad Energy, investitiile globale in petrol si gaze naturale ar urma sa coboare in 2016 la 522 miliarde de dolari, cel mai scazut nivel din ultimii sase ani, dupa ce, in 2015, au inregistrat un declin de 22% pana la 595 miliarde de dolari. 'Va fi pentru prima data, dupa scaderea cotatiei titeiului din 1986, cand vom avea doi ani consecutivi de declin al investitiilor', a declarat vicepresedintele Rystad Energy, Bjoernar Tonhaugen. Companiile americane Chevron si ConocoPhillips au anuntat deja ca au de gand sa reduca bugetele de investitii pentru 2016 cu un sfert, iar grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell a informat, la randul sau, ca va reduce cheltuielile cu alte cinci miliarde de dolari, daca propunerea sa de a prelua rivalul BG Group va fi aprobata, anuntaCapital.ro.

Tranzactie de 1,3 milioane de euro in ultimele zile ale anului. Un italian a vandut unui timisorean peste 140 de hectare. In ultimele zile ale anului s-a perfectat cea mai mare tranzactie cu teren arabil din Romania. Un cetatean italian a vandut unui timisorean peste 142 de hectare de teren la pretul mediu de peste 9.100 de euro pe hectar. Ultima tranzactie cu teren arabil din Romania, semnata in finele lui decembrie anul trecut, a ridicat pretul mediu al terenului agricol din Romania cu cateva procente. Vanzatorii, cetateanul italian Marchionnu Ruggero si romanul Adrian Mocanu au incasat pentru 142,2 hectare de teren arabil situat in localitatea Voiteg din judetul Timis, aproximativ 1,3 milioane de euro, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii. Cumparatorul este Mateiu Corvin Petru (47 de ani), unicul actionar al societatii Agro Nevada Tim SRL, potrivit datelor furnizate Economica.net de catre termene.ro. Potrivit actului de prin care se atesta intentia de cumparare a terenului, Mateiu, care a platit in medie 9.180 de euro pe hectar, era, prin intermediul companiei pe care o administreaza, arendasul suprafetei cumparate de la italian, avand astfel drept de preemptiune in achitionarea suprafetei. "Vreau sa cultiv acest teren", a declarat Mateiu care nu a dorit sa dea alte detalii referitoare la planurile pe care le are cu acest teren, informeazaEconomica.net.