TVA de la 24% la 20%. Cum se factureaza. Cota standard de TVA a scazut de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016. O veste buna, insa nu trebuie sa pierdem din vedere aspectele practice. Cum facturam, de exemplu, avansurile, chiriile ori utilitatile? Care este regula generala si care sunt exceptiile? Putem beneficia de cota redusa la 20% si pentru unele facturi emise in 2015? Va prezentam regulile generale, dar si cateva cazuri particulare pentru a intelege ce obligatii apar odata cu trecerea de la actuala cota de TVA la cea de 20%. Cat si cum ne avantajeaza? In primul rand, trebuie sa retinem: regula generala este ca toate facturile emise in 2015 sunt cu TVA 24%. Totusi, in functie de situatie, unele facturi emise in 2015 pot fi stornate si refacute, in 2016, cu TVA de 20%. Cateva exemple peCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Statul negociaza cu Remus Borza preluarea conducerii Complexului Energetic Hunedoara. Azi se decide insolventa companiei. Azi, judecatorul sindic decide asupra intrarii in insolventa a Complexului Energetic Hunedoara, o companie cu 6.000 de salariati si 1,2 miliarde de lei datorii. Actionarul majoritar, statul, ar vrea ca Remus Borza sa fie administator judiciar al companiei pe perioada insolventei, iar Borza este de acord. El este in prezent administrator judiciar la un alt mare producator de energie aflat si el in insolventa, detinut tot de stat, Hidroelectrica. Remus Borza este prima alegere a Ministerului Energiei pentru preluarea functiei de administrator judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, al carei insolventa se decide azi. Surse apropiate situatiei au declarat, pentruEconomica.net, ca Energia negociaza cu Borza termenii preluarii companiei din portofoliu. Decizia finala este insa la judecatorul sindic de la Tribunalul Hunedoara.

Cum ar arata PIB si bugetele daca romanii din strainatate ar munci in tara. Ponderea romanilor cu domiciliul in tara dar cu resedinta obisnuita in strainatate a crescut de la circa 5% in anul 2002 pana la aproximativ 10% in prezent. Datele INS arata un numar de 1,06 milioane emigranti in urma cu 13 ani si 2,38 milioane emigranti romani la inceputul lui 2015. Pragul de 2 milioane a fost depasit in 2009, in timp ce populatia rezidenta a Romaniei a scazut sub 20 de milioane in 2013. Semnificativa legatura intre stabilizarea de scurta durata a numarului de persoane domiciliate in Romania (2007 - 2009) si ciclul de opt ani de crestere economica neintrerupta, dupa care s-a reluat trendul de scadere a populatiei totale. Ne confruntam, astfel, cu un cerc vicios: populatia scade pentru ca economia nu performeaza iar economia nu performeaza pentru ca populatia scade, informeazaCursdeguvernare.ro.

Romania a ajuns la o capacitate instalata de 5.127 MW in regenerabile. Producatorii de energie regenerabila au ajuns la o capacitate de 5.127 MW la finele lunii noiembrie, potrivit datelor Transelectrica. Spre comparatie, Hidroelectrica are o putere instalata de 6439 MW. In sistemul energetic national existau parcuri eoliene cu o putere de 3.129 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totala de 1.312 de MW, microhidrocentrale de 583 de MW si proiecte pe baza de biomasa cu o putere cumulata de 103 MW, scrie Agerpres.ro. Puterea instalata la finele lunii noiembrie este mai mica decat cea de la 31 octombrie, cand in sistem erau 5.180 de MW de energie regenerabila. Scaderea cea mai accentuata s-a vazut la turbine eoliene, de la 3.186 de MW luna precedenta, la 3.129 MW. La finele anului trecut, figurau in sistem capacitati de productie a energiei regenerabile de 5.200 de MW. Anterior, Monsson Group a anuntat ca va demonta turbinele parcului eolian de la Targusor, din judetul Constanta, cu o capacitate totala de 27 MW, intrucat din cauza schimbarilor din legislatia energiilor regenerabile proiectul a devenit nefezabil din punct de vedere financiar, scrieAdevarul.

Primele imagini oficiale cu noul Mercedes-Benz Clasa E. Inca actuala Clasa E este cel mai vechi model din gama Mercedes-Benz, iar asta a inceput sa se simta intr-un segment in care evolutia tehnologica si inovatia este la cele mai inalte cote. Insa balanta se va echilibra curand, pentru ca producatorul german a pregatit o noua generatie care se anunta foarte competitiva. Programata sa debuteze in aceasta luna, in cadrul Salonului Auto de la New York, cea de-a saptea generatie a Clasei E va duce mai departe reputatia puternica a unui model care a convins deja 13 milioane de clienti pana in prezent. Toate detaliile vor fi prezentate saptamana viitoare, asa ca acum nu ne ramane decat sa analizam designul in imaginile oficiale publicate de siteul german Auto-Presse. Derivata clar din designul Claselor C si S, designul noii Clasa E se remarca prin aceeasi zona frontala cu grila proeminenta, faruri cu contur rotunjit si un spoiler cu trei prize de aer de mari dimensiuni. Blocurile optice dispun de o tehnologie LED mai complexa, cu 84 de diode individuale - in timp ce actualul model are doar 24 de LED-uri, anuntaAuto-Bild.ro.

Familia Pogonaru a mai adus 8,6 milioane de euro la Veranda Mall. Familia omului de afaceri Florin Pogonaru a majorat cu circa 8,6 mil. euro capitalul social al firmei Veranda Obor, prin intermediul careia dezvolta un mall in spatele pietei Obor. Noua infuzie financiara a marit capitalul dezvoltatorului imobiliar la 46,2 mil. euro, din care circa 69% reprezinta valoarea terenului de 4,5 hectare pe care se construieste centrul comercial si pe care a functionat anterior fabrica de mase plastice Prodplast. Suma reprezinta circa 77% din valoarea de investitie a proiectului Veranda Mall, estimata de familia Pogonaru la circa 60 mil. euro. Diferenta de bani va fi acoperita printr-un credit. La finalul anului trecut, compania a incheiat un acord cu Raiffeisen Bank, prin care banca s-a oferit sa finanteze proiectul din Obor cu o suma de maxim 28,5 mil. euro, informeazaCapital.ro.

Dezastru dupa inchiderea magazinelor Domo. Sute de clienti se plang ca au pagubiti si au facut plangere. Insolventa companiei Family Home Concept, fosta Domo Retail SA, si inchiderea majoritatii magazinelor DOMO au lasat in urma sute de clienti nemultumiti. Ei se plang ca au platit produse pe care nu le-au mai primit sau ca au cumparat electrice si electrocasnice defecte si nu le mai pot repara. "Am sunat de nenumarate ori si nu mi-a raspuns nimeni. Va rog sa luati masuri si sa raspundeti sesizarilor deoarece am platit pentru niste produse pe care nu le-am primit. Doresc sa mi se trimita restul de produse sau sa mi se restituie banii. Macar raspundeti pe mail/facebook sau la telefon!", este unul dintre mesajele trimise de clientii retailerului electro IT Domo pe pagina oficiala de Facebook a magazinului online domo.ro, operat de societatea Domo SRL, compania sora a Family Home Concept (Fosta Domo Retail SA) aflata in insolventa, scrieEconomica.net.