Pretul titeiului, la minimumul ultimilor 11 ani. Productia de petrol a Romaniei e amenintata Cotatiile internationale ale titeiului se apropie vertiginos de pragul de 30 de dolari barilul, dupa scaderile abrupte din ultimele zile. Acest prag este foarte important pentru Romania: este costul total de extractie a unui baril de petrol romanesc, asa ca o cadere sub acest nivel a cotatiilor internationale poate face exploatarea petrolului din Romania nerentabila. Pretul petrolului Brent, de referinta pentru piata europeana, a scazut pana la 32,85 de dolari pe baril joi dimineata, pierzand peste 4% din cotatie intr-o singura zi. Petrolul s-a ieftinit constant incepand din iunie 2014, cand un baril se tranzactiona la peste 115 dolari, integral pe Economica.net.

Business ReportFoto: Colaj foto

Formularul 088: Noi obligatii pentru actionarii, asociatii si administratorii companiilor: La inregistrarea in scopuri de TVA, companiile vor comunica Fisc-ului detalii privind veniturile si studiile acestora Companiile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA vor fi nevoite sa depuna un formular in care sa fie detaliate informatii despre actionari si administratori, date precum studiile lor, veniturile obtinute in ultimul an indiferent care e sursa acestor venituri, daca au fost la conducerea unor firme cu datorii la stat - reiese dintr-un ordin al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), publicat miercuri, 6 ianuarie, in Monitorul Oficial. Prevederile privind formularul 088 au fost extinse de ANAF nu doar la imnregistrarea in scopuri de TVA, ci si in cazul schimbarii sediului social sau a structurii actionariatului, scrie Curs de Guvernare.

2015, anul falimentelor in asigurari. 2016, anul scumpirii RCA Industria de asigurari isi cauta echilibrul dintre primele brute subscrise si daunele achitate, ceea ce inseamna in principal scumpirea politelor. Din pacate, sunt afectati toti soferii, indiferent daca au sau nu daune la activ. Sistemul financiar autohton a avut parte de un an agitat in 2015, iar sectorul de asigurari a fost cel mai lovit de schimbari. Principalul asigurator in ceea ce priveste politele obligatorii pentru autoturisme, Astra, care intrat in faliment. Lupta pentru cota de piata din ultimii ani a dus la distorsiuni majore intre tarifele practicate de asiguratori, iar consecintele au aparut sub forma insolventelor sau falimentelor pentru anumite companii, dar si ca scumpiri semnificative pentru clienti. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), institutia de reglementare si control a industriei a luat masuri dure in 2015 impotriva a 4 asiguratori, scrie Capital.

Fundatia pentru SMURD, cel mai mare sponsor al ISU in 2015. Cum justifica sponsorizarile de 1 milion de lei Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a publicat pe 5 ianuarie lista sponsorizarilor acceptate de catre inspectoratele de sub cupola sa, in anul 2015. Pe lista figureaza si Fundatia pentru SMURD, cu sponsorizari de aproximativ 1 milion de lei. Sponsorizarile facute de Fundatia pentru SMURD nu fost conditionate de obtinerea unor avize ISU, pentru ca organizatia nu are de avize sau autorizatii de la ISU ca sa functioneze, ne-a spus Tiberiu Fechete, directorul executiv al Fundatiei pentru SMURD. Acesta a explicat pe larg pentru Economica.net care au fost motivele, scopul si in ce constau sponsorizarile facute catre IGSU, pe parcursul anului trecut.

Banca bancilor centrale ataca, prea tarziu, politicile bancilor centrale Increderea in capacitatea marilor banci centrale de a-si repara greselile din perioada premergatoare crizei financiare tocmai a primit o puternica lovitura. Nu, nu este vorba despre prabusirea burselor internationale din ultimele zile, ci despre un "atac" venit chiar de la BIS (Bank for International Settlements), adica de la banca bancilor centrale. Economistul-sef, Claudio Borio, si alti trei economisti din cadrul institutiei au publicat un studiu cu privire la relatia dintre cresterea accelerata a creditarii si dinamica productivitatii muncii in economiile dezvoltate, pe fondul realocarii fortei de munca la nivelul sectoarelor economice ("Labour reallocation and productivity dynamics: financial causes, real consequences". Concluziile autorilor submineaza intregul edificiu construit de bancile centrale pentru a justifica politicile monetare ultrarelaxate, aplicate de la declansarea crizei financiare internationale, anunta Bursa.ro.

Veniturile ANAF au crescut cu 8% in 2015. Gelu Diaconu promite si in acest an "toleranta zero la evaziune" Veniturile colectate la bugetul de stat au crescut, in 2015, cu aproape 14 miliarde de lei, ajungand la 196,24 miliarde de lei, in timp ce incasarile din TVA au fost cu 12% mai mari, mentioneaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala, intr-un comunicat de presa. Potrivit datelor centralizate de catre Fisc, totalul veniturilor bugetare colectate in anul 2015 reprezinta o depasire cu 8% ca indice nominal si cu cu 13,693 miliarde lei in cifre absolute, fata de anul anterior. Raportat la programul initial de incasari, gradul de realizare este de 104%, informeaza Capital.

Cum poti sa ceri taxa auto fara o actiune in instanta In luna august Executivul adopa un proiect de act normativ care prevedea ca persoanele care au achitat taxa speciala pentru autovehicule, taxa de poluare sau taxa pentru emisii poluante pot solicita restituirea integrala a sumei achitate fara a mai merge in instanta. Dar acest act nu poate functiona fara o procedura. La finalul lunii decembrie, Fiscul si Ministerul Mediului au lansat in dezbatere publica procedura de restituire, iar astazi acesta a fost publicata. Pentru restituirea vechii taxe auto, contribuabilii vor trebui sa depuna la organele fiscale competente o cerere si o serie de documente, informeaza Auto-Bild.ro.