Ovidiu Sandor a predat City Business Center catre NEPI, incasand din vanzare circa 75 mil. euro. Antreprenorul Ovidiu Sandor (45 de ani) a iesit oficial din proiectul de birouri City Business Center din Timisoara prin predarea stafetei de administrator managerilor fondului sud-african NEPI, care a cumparat proiectul intr-o tranzactie-record estimata de Capital la circa 75 mil. euro. Printr-o hotarare a Modatim Business Facility, companie prin intermediul careia a fost dezvoltat complexul de birouri, Ovidiu Sandor a demisionat din functia de administrator, in locul sau fiind numiti Mirela Covasa, directorul financiar al NEPI, Tiberiu Smaranda, director executiv al NEPI, si Sorin Badea, director de investitii al NEPI. In acest fel, tranzactia de preluare a complexului de birouri, initiata in 2012, a fost finalizata, asta si dupa ce, in vara anului trecut, Ovidiu Sandor a definitivat constructia celei de-a cincea cladiri de birouri din cadrul proiectului, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Un miliard de euro aruncat pe apa Dunarii: Turbinele modernizate de la Portile de Fier crapa una dupa alta. O poveste care nu se mai termina niciodata: chiar si la 18 ani de la atribuirea celebrului prim contract prin care firma elvetiana Sulzer primea contractul de modernizare a hidrocentralei Portile de Fier I, hidroagregatele nu functioneaza in parametri normali, iar Hidroelectrica trebuie sa le opreasca si sa le repare pe banii ei. Administratorul judiciar al companiei spune ca va cere firme elvetiene banii, iar situatia face obiectul mai multor procese internationale. "La HA 6 (hidroagregatul nr. 6 de la Portile de Fier I -n.red) s-a constatat in ultima perioada ca nu mai poate fi exploatat in siguranta, conform parametrilor asumati de catre Contractor prin intelegerea contractuala. (...) Contractorul a fost notificat cu privire la comportamentul HA 6 si de asemenea a fost informat de faptul ca situatia este similara cu cea semnalata la HA 5 in anul 2008 (ce s-a datorat unei erori de proiectare a Contractorului). La HA 6 se constata ca in functionarea la retea la modificarea consemnului de putere in sensul cresterii acesteia, deschiderea rotorului turbinei nu urmareste consemnul dat. Avand in vedere ca in acest fel nu se mai respecta corelatia dintre pozitiile aparatului director si rotor, sistemul de automatizare comanda oprirea agregatului", anuntaEconomica.net.

De ce industria prelucratoare e factor decisiv in evolutia economiei: Romania in contextul european. Eurostat plaseaza Romania in topul european al evolutiilor industriei prelucratoare fata de referinta constituita de anul 2010 si pe primul loc daca se ia in considerare perioada crizei economice 2008 - 2014. Este intervalul de timp necesar pentru revenirea la acelasi PIB de dinaintea declansarii recesiunii economice. Anul 2010 a fost ales din motive de procedura statistica, dar a fost si anul in care s-a resimtit cel mai mult criza. Daca se prelucreaza datele furnizate si pentru punctul de plecare din 2008, anul de maxim local pentru marea majoritate a industriilor prelucratoare din Europa, se obtine un clasament in care tara noastra apare pe primul loc, devansand chiar si Polonia, campioana indiscutabila a evitarii efectelor crizei, singura care a reusit performanta de a nu inregistra scaderea PIB in anul 2009, informeazaCursdeguvernare.ro.

Pretul petrolului si energiile neconventionale au determinat Europa sa renunte la reindustrializare? In urma cu doi ani, tehnocratii de la Bruxelles erau alarmati de pretul mare al energiei si impactul acesteia asupra industriilor prelucratoare, care deveneau neperformante in fata concurentei. Tari puternic dezvoltate din Europa s-au trezit brusc ca in Produsul Intern Brut aportul industriei este undeva intre 10 si 15%, in timp ce tot mai multe companii isi relocau afacerile spre zone cu energie mai ieftina. Pe de alta parte, in paralel cu cresterea preturilor s-a constatat si o reducere semnificativa a consumului de energie, situatie comparata cu notiunea de dezindustrializare. Obiectivele ambitioase de mediu stabilite de catre Uniunea Europeana au inceput sa fie uitate iar accentul a inceput sa fie pus pe protectia marilor consumatori prin masuri administrative. Acelasi lucru s-a intamplat si in Romania, unde sectorul energiei regenerabile a devenit oaia neagra a sistemului energetic, iar pentru marii consumatori s-a adoptat masura de exceptare de la plata certificatelor verzi intr-o proportie de pana la 85%, scrieEnergy-Center.ro.

Audi A4 Allroad quattro - Debut oficial in Detroit. Audi a profitat de Salonul Auto de la Detroit pentru a prezenta noua generatie a lui A4 Allroad quattro. Reteta acestei versiuni o stim: un break, un pachet estetic ceva mai masculin si tractiunea quattro in standard. Noul Audi A4 Allroad quattro integreaza o garda la sol mai mare (+34 de milimetri), accesorii speciale de protectie, bare pentru amararea portbagajului, spoilere modificate discret si jante cu dimensiuni cuprinse intre 17 si 19 inchi. La toate acestea adaugam amortizoarele adaptive si sistemul de tractiune integrala quattro. Cat despre motorizari, Audi anunta cinci versiuni diesel si una benzina. Toate acestea vor putea fi cuplate fie la o cutie manuala cu sase rapoarte, fie la una S-tronic cu sapte trepte. De asemenea, Audi pune la dispozitie si o cutie Tiptronic cu opt rapoarte. Mai mult decat atat, Audi aduce si modul "off-road" in sistemul Drive Select. Audi A4 Allroad quattro se lauda cu un portbagaj de 505 litri. Acesta poate fi extins simplu prin rabatarea banchetei, iar astfel volumul creste la 1.510 litri, anuntaAuto-Bild.ro.

Cum ar fi putut evita Romania vanzarea terenurilor catre straini. Dupa ce in 2014 Romania a ridicat interdictia la cumpararea pamantului agricol de catre strainii rezidenti in Uniunea Europeana, strainii au inceput sa cumpere tot mai multe suprafete in tara noastra. Astfel, peste 10% din terenurile agricole romanesti au ajuns sa fie detinute de straini. Instrainarea terenurilor agricole in masa ar fi putut fi evitata daca Romania ar fi impus mai multe restrictii. "Fiind parte a UE, nu puteam refuza vanzarea terenurilor catre cetatenii europeni. Insa, puteam fi mai atenti cu conditiile. In proiectul initial din 2013 erau prevazute niste conditii limitative prin care se urmarea ca cei care cumparau teren sa-l foloseasca in scop agricol, astfel incat terenurile sa nu fie folosite in scop speculativ. Chiar eu am fost la Bruxelles si am discutat pe tema acestui proiect. Comisia Europeana s-a referit la limitarile introduse in prima faza si a spus asa: Nu suntem impotriva unor restrictii, cu o conditie. Sa fie inscrise in niste obiective prioritare ale statului membru. Desi eu am transmis datele problemei, proiectul adoptat in final nu mai avea conditiile propuse initial", a declarat ministru al agriculturii, Achim Irimescu, in cadrul emisiunii "Viata Satului" de la TVR 1, informeazaCapital.ro.

Presedintele BERD vine in Romania in februarie pentru alegerile din mai. Portofoliul pe Romania este in scadere. In luna februarie, o delegatie BERD, condusa chiar de presedintele acesteia, Sir Suma Chakrabarti, va fi prezenta in Romania. Desi practicile institutiei financiare internationale prevad o ciclicitate a vizitelor de nivel inalt (presedinte) o data la trei ani, presedintele BERD vine la Bucuresti la nici cinci luni de la ultima vizita, din 24 septembrie 2015. Mentionam ca, in luna mai 2016, actualul mandat al presedintelui BERD expira si vor avea loc noi alegeri. In luna mai 2016, vor avea loc noi alegeri pentru presedintele Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare. Pana atunci, actualul presedinte Sir Suma Chakrabarti, de nationalitate britanica, viziteaza toate tarile Uniunii Europene (care detin majoritatea actiunilor BERD, 51%), cu atat mai mult cu cat intentia acestuia pare sa fie de a candida pentru un nou mandat. Turul realizat de presedintele britanic este o incercare de sensibilizare a tarilor votante din luna mai, scrieEconomica.net.