Un investitor din Malta a cumparat doua ansambluri rezidentiale in faliment si le continua. Dezvoltatorul imobiliar Zacaria Group, fondat la Sibiu de grupul maltez Alf Mizzi & Sons, a cumparat anul trecut doua ansambluri rezidentiale abandonate in faliment de langa Bucuresti, a reluat constructia acestora si vrea sa puna pe piata in urmatorii ani circa 390 de apartamente si 72 de vile. Investitorul maltez a cumparat la licitatie proiectul Odyssea Residence, a carui constructie a inceput in 2008 si care a fost abandonat intr-un stadiu incipient odata cu venirea crizei. Firma israelienilor de la New Horizon, care dezvolta proiectul de pe Soseaua Sisesti, a intrat in faliment in 2013, iar terenul de 8.000 mp si constructia inceputa la primul bloc (o parcare subterana de 5.000 mp si o constructie supraterana de 4.000 mp) au fost scoase la licitatie pentru 2,65 mil. euro, pentru a acoperi creditul de aceeasi valoare acordat de Alpha Bank, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Se schimba legea vanzarii produselor. Toate magazinele vor fi obligat sa schimbe, la cerere, obiectul cumparat in 15 zile. Termenul de schimbare al produsului achizitionat din magazin va fi stabilit, in scris, intre vanzator si cumparator. De comun acord, acest termen poate fi intre 0 si 15 zile calendaristice. In prezent, schimbarea unui produs sau returnarea banilor cheltuiti pentru cumpararea acestuia ramane la latitudinea vanzatorului. Legea 449/2003, privind vanzarea produselor si garantiilor asociate acestora, va fi schimbata de Guvern, prin ordonanta de urgenta, in sensul obligarii fiecarui vanzator sa acorde un termen de preschimbare a produsului intr-un termen de 15 zile caledaristice. In prezent, magazinele, cu exceptia celor online, nu sunt obligate sa preschimbe, la cerere, produsele cumparate. Cele ce totusi fac acest lucru, o fac din proprie initiativa, anuntaEconomica.net.

Alro Slatina sopteste discret ca nu merita amenda Consiliului Concurentei. Dintre cele 11 societati amendate de catre Consiliul Concurentei pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale pe piata producerii si comercializarii de energie electrica, trei si-au recunoscut vina (Hidroelectrica SA, Elsid SA si Electrocarbon SA), una a declarat ca va contesta in instanta decizia (Electromagnetica), iar restul au preferat, deocamdata, tacerea. Mai este o exceptie, Alro Slatina, care anunta ca "va analiza toate masurile legale necesare si va actiona pentru a demonstra, inca odata, ca, in relatia cu producatorul de energie electrica, a respectat, pe deplin, reglementarile in vigoare." Intamplator sau nu, Alro Slatina este cel mai mare consumator de energie electrica din Romania si, spre deosebire de ceilalti amendati, nu este furnizor de energie, ci simplu consumator final. Unul care de ani de zile plateste in avans energia electrica si nu are absolut nici o restanta de plata. Orice mare producator sau furnizor de energie electrica din Romania si-ar dori un client ca Alro Slatina care consuma in banda peste 3 TWh energie pe an, informeazaEnergy-Center.ro.

Alarma in invatamantul primar: Ce fel de PIB sa asteptam de la o astfel de educatie. Cresterea PIB-ului unei tari depinde de trei factori: capital, forta de munca si productivitate. Pe segmentul forta de munca, Romania se indreapta rapid spre transpunerea in realitate a zicerii populare "decat mult si fara rost, mai bine putin si prost". Mai intai, numarul de nou-nascuti s-a prabusit in anii 90 de la circa 350 mii pe an la 250 mii pe an. De altfel, atunci cand acorzi deduceri fiscale de 100 de lei pentru copii (neindexate de peste zece ani) si 1000 de lei pentru pensionari nu prea mai e mare lucru de comentat si alte exemple de dat. Mai apoi, raportul UNESCO prezinta o realitate devastatoare pentru viitorul Romaniei. Una care ar trebui sa genereze ample discutii publice si masuri grabnice de remediere. Am ajuns sa figuram, de departe, pe ultimul loc in UE la rata de participare la educatia primara, scrieCursdeguvernare.ro.

Ford F-150 Raptor SuperCrew - Poze si detalii oficiale cu pick-upul hardcore. Ford a expus in cadrul Salonului Auto de la Detroit versiunea facelift a lui Fusion (Mondeo), dar si o versiune hardcore a lui F-150. Botezat Ford F-150 Raptor SuperCrew, modelul expus de Ovalul Albastru este o versiune cu cabina dubla a modelului similar, prezentat in 2014, tot la Detroit. Ford F-150 Raptor SuperCrew integreaza acum o serie de protectii suplimentare pentru caroserie, un look mult mai masculin si un set de jante de 17 inchi incaltate cu pneuri BFGoodrich All-Terrain KO2. Si daca toate acestea nu reusesc sa va trezeasca interesul pentru o plimbare in off-road, atunci motorul ascuns sub capota lui Ford F-150 Raptor SuperCrew ar trebui sa o faca, anuntaAuto-Bild.ro.

Romania ar putea sa plateasca daune pentru ca nu si-a indeplinit obligatiile la gestionarea deseurilor. Problematica deseurilor este foarte importanta, avem de rezolvat niste infringementuri, iar daca vom fi dati in judecata la Curtea Europeana de Justitie /CEJ/, Romania trebuie sa plateasca daune pentru ca nu si-a indeplinit obligatiile, a declarat, marti seara, la Realitatea TV, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca-Palmer. "Padurile reprezinta o zona in care exista o problema. La fel si in problematica deseurilor. Avem niste infringementuri de rezolvat, si daca vom fi dati in judecata la Curtea Europeana de Justitie, Romania trebuie sa plateasca niste daune pentru ca nu si-a indeplinit niste obligatii. Nu vreau sa folosesc cuvinte precum vina. Sunt foarte multi actori implicati in acest domeniu, cum ar fi administratia locala sau agentii economici. In acest an, chiar daca e timpul scurt, trebuie sa discutam foarte mult de tranzitia spre economia verde. Trebuie sa ne adaptam modelul de dezvoltare economica catre o zona mai verde", a spus oficialul, informeazaCapital.ro.

Prima Masina 2016: Prima de casare poate fi avans la masina noua, plafonul de garantii este de 100 milioane lei. Ministerul Finantelor Publice propune alocarea unui plafon de garantii in valoare de 100 de milioane de lei pentru programul Prima Masina in 2016, din diferenta neutilizata din plafonul alocat pentru anul 2015, si acceptarea primei de casare auto in contul avansului de 5% necesar obtinerii finantarii, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul institutiei. "Pentru anul 2015, plafonul alocat Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi a fost de 350 de milioane de lei. Propunerea pentru anul 2016, in ceea ce priveste plafonul garantiilor care pot fi emise, este suma de 100 de milioane de lei din diferenta neutilizata din plafonul alocat pentru anul 2015. Pentru nivelul plafonului, s-au luat in considerare evolutia Programului si aspectele relevate de implementarea acestuia, precum si gradul redus de utilizare a plafonului in cursul anului 2015", se arata intr-un comunicat al MFP transmis, marti, Agerpres, scrieEconomica.net.