Un proiect de hotarire de guvern elimina facilitatile fiscale acordate pina acum Bisericii Ortodoxe Romane. BOR, ca si toate celelalte culte din Romania, va plati impozit de 16% pentru profiturile din activitati economice, altele decit cele de natura caritabila. Prevederea este inclusa intr-un proiect de hotarire de guvern postat pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor. Mai precis, proiectul legislativ abroga una dintre prevederile incluse in Hotarirea de Guvern nr. 44/2004 privind normele de aplicare a Codului fiscal. Punctul cu pricina spunea ca „sint exceptate de la plata impozitului pe profit cultele religioase pentru profitul impozabil corespunzator veniturilor obtinute din activitati economice“. Patriarhia stia despre aceste modificari si spune ca a fost consultata in acest sens.

„Au existat consultari. Modificarea prevederilor care privesc cultele a fost realizata la solicitarea Patriarhiei Romane, in perioada in care proiectul, postat pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor, s-a aflat in dezbatere publica“, ne-a explicat Ionut Corduneanu, consilier juridic al Patriarhiei Romane. „Biserica Ortodoxa Romana agreeaza modificarile aduse Codului fiscal. Veniturile din activitati economice, potrivit noilor reglementari, pot fi utilizate pentru o gama mai larga de activitati (opera sociala, invatamint, constructie si reparatii de locasuri de cult etc.). Mai mult, exprimarea din art. 15 alin. 1 lit. e (activitati cu caracter caritabil) nu mai avea corespondent in legislatia privitoare la asistenta sociala in general“, ne-a mai spus reprezentantul Patriarhiei.

Ramin neimpozitate veniturile obtinute de Biserica din producerea si distribuirea obiectelor de cult (luminari, calendare, icoane). BOR obtine insa venituri si din alte tipuri de activitati economice. „Mentionam faptul ca activitatile economice care nu privesc producerea si distribuirea obiectelor de cult constau de regula in exploatarea terenurilor agricole si forestiere retrocedate dupa 1990 sau in activitati aflate in strinsa legatura cu asistenta sociala (de exemplu, brutarii)“, spun reprezentantii Patriarhiei.

Cotidianul