Ministerul Transporturilor anunta prioritare mai multe autostrazi si reorganizarea companiilor din subordine. Reorganizarea companiilor din subordine prin reforma institutionala si consolidarea sistemului de guvernanta corporativa se numara printre prioritatile strategice ale Ministerului Transporturilor, alaturi de dezvoltarea infrastructurii de transport inclusiv autostrada Sibiu-Pitesti,informeaza economica.net

Business reportFoto: Colaj foto

Statul se faulteaza singur in procesul cu fratii Micula. ROMATSA, in pericol sa piarda toti banii din conturi. Fratii Micula au toate sansele sa castige procesul de la Bruxelles prin care vor sa ia 85 de milioane de euro din conturile Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian. Pe ultima suta de metri, avocatii partii romane au sustinut in instanta ca banii nu apartin ROMATSA, ci statului, desi planul stabilit la Bucuresti stabilea contrariul. Sindicalistii de la Romatsa spun ca aceasta atitudine va conduce la pierderea procesului, dat fiind ca pozitia avocatilor statului roman este exact cea a reprezentantilor fratilor Micula si au trimis memorii in acest sens, de la ministrul Transporturilor pana la presedintele Iohannis, relateaza economica.net

Glasul rotilor de tren, un slagar mai la moda in Uniunea Europeana decat in Romania. La nivelul statelor membre evolutia transportului de calatori pe calea ferata a avut evolutii divergente. Romania s-a clasat pe locul secund in randul celor 28 de state membre din punct de vedere al cresterii. Astfel, dupa Estonia unde majorarea a fost de 27%, Romania a consemnat o majorare de 14,2% iar Irlanda de 8,1%. La polul opus, cu cele mai mari scaderi ale acestui indicator, numarul de kilometri parcursi pe clator cu trenul s-au inregistrat Letonia,scrie Adevarul Financiar.

Impactul cotatiilor internationale ale titeiului asupra consumatorilor din Romania. Petrolul este la ora actuala cu 70% mai ieftin decat in vara anului 2014, cand cotatiile internationale ale titeiului si-au inceput declinul. Anul trecut, cotatiile internationale au scazut cu 46,5%, potrivit calculelor Bancii Mondiale. Iar in 2016, petrolul ar urma sa mai piarda alte 8,5 procente, in conditiile in care doua mari banci de investitii din lume, Goldman Sachs si Stanley Morgan, intrevad posibilitatea unui pret de 20 de dolari pe baril,noteaza cursdeguvernare.ro

"Guvernul Romaniei trebuie sa fie vigilent in contextul dificil din regiune". Guvernul roman trebuie sa fie vigilent, sa isi mentina pozitia in ceea ce priveste reformele, si sa evite presiunile ce ar putea ameninta eforturile de consolidare fiscala avand in vedere situatiile dificile cu care se confrunta regiunea chiar daca ratele de crestere si performanta economica a Romaniei au in continuare valori extrem de pozitive, a declarat Cyril Muller, vicepresedinte al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala,relateaza Bursa.

Rusia trece la masuri de austeritate din cauza crizei provocate de scaderea pretului petrolului. Premierul rus Dmitri Medvedev a anuntat vineri ca toate ministerele si structurile statale vor fi nevoite sa taie din cheltuieli si sa-si reduca personalul pentru a face fata crizei prin care trece Rusia. El a cerut tuturor institutiilor publice sa prezinte propuneri pentru diminuarea bugetului fiecareia si a numarului de angajati. Medvedev a mai precizat ca implementarea unor proiecte va fi amanata sau anulata. De asemenea, pentru a aduce noi venituri la buget, urmeaza sa fie scoase la privatizare unele societati de stat,mentioneaza Bursa.

Bursa de la Bucuresti a incheiat o noua saptamana de cosmar. Pierderile investitorilor s-au marit. Brokerii sunt insa optimisti: nu vad motive de prabusire. Deocamdata. Bursa de la Bucuresti a incheiat o noua saptamana de scaderi, principalul indice BET marcand o cadere de 9,5% fata de inceputul anului, ceea ce va face viata brokerilor si a investitorilor in acest an destul de dificila. Din cauza Chinei, iar mai nou din cauza datelor proaste economice proaste din Statele Unite, pietele bursiere din intreaga lume vad numai rosu in fata ochilor, iar investitorii incearca sa isi reduca pierderile cat mai mult, accelerand vanzarile de actiuni. Nicio mare piata din lume nu mai reprezinta un refugiu, avand in vedere scaderile de peste tot, incepand de la actiuni, obligatiuni, pana la materii prime,scrie Ziarul Financiar.

Consumul din America dezamageste si trimite bursele in corzi. Bursele europene au scazut astazi la cel mai mic nivel din ultimul an, datorita ingrijorarilor cauzate de o incetinire a cresterii economiei globale, a rezultatelor dezamagitoare pe consum din America si scaderii pretului barilului de petrol, scrie Bloomberg. Indicele Stoxx Europe 600, care cuprinde 90% din capitalizarea bursiera a Europei, a coborat cu 2,58% la Londra, iar pierderea saptamanala a fost de 3,14%. Actiunile si-au continuat coborarea odata cu anuntul ca vanzarile de retail din SUA au ajuns in 2014 la cel mai slab nivel din 2009 si un indice industrial din New York a scazut,relateaza Ziarul Financiar.