Economiile din Europa Centrală şi de Est vor avea un ritm mai scăzut în 2008, deşi efectele crizei din SUA se vor diminua în a doua jumătate a anului. Analiştii Erste Bank estimează că economiile din regiune se vor tempera, motivul fiind cu precădere ciclicitatea. Preţurile pentru energie şi produse alimentare rămân ridicate, iar creşterea economică se menţine relativ puternică.

"Estimăm că există în continuare potenţial de stabilizare pentru valutele din regiune, cel puţin în limita orizontului de 12 luni, căci majoritatea ţărilor vor aplica o politică monetară mai restrictivă, deşi condiţiile de bază vor varia considerabil de la o ţară la alta. Ungaria şi Slovacia vor fi excepţiile", se arată în ultimul raport Erste Bank. "Dezvoltarea economiei Ungariei va fi încă influenţată în mare parte de măsurile pentru reducerea deficitului de cont curent şi deficitului bugetar, cu ajutorul cărora rata dobânzii şi inflaţia se vor diminua treptat. În Slovacia, politica monetară va fi în mare parte determinată de decizia intrării în UME în 2009", explică analiştii.

În Zona Euro se estimează că, din cauza preţurilor mai ridicate pentru energie şi produse alimentare, inflaţia va rămâne în jur de 3% la începutul lui 2008, dar va scădea spre 2% în a doua jumătate a anului. "Decidenţii politicii monetare sunt astfel blocaţi între incertitudinea economică şi turbulenţele de pe piaţa de capital, pe de o parte, iar pe de altă parte - de riscul tot mai mare al inflaţiei,", spun analiştii Erste Bank. Potrivit raportului, principalele rate ale dobânzii vor fi mărite în al patrulea trimestru, pe măsură ce efectul crizei creditelor va deveni mai clar.

Curentul