Consecintele amenzii de 500.000 de lei luate de CEZ: Se schimba facturile la curent in toata Oltenia. CEZ Oltenia va reveni, de luna viitoare, la sistemul de facturare luna cu luna. De doi ani, cehii practicau facturarea in avans cu doua luni a consumurilor estimate de energie electrica. Din martie, toti furnizorii de curent din Romania vor trece la modelul unic de factura,scrie economica.net

Business reportFoto: Colaj foto

"Mani pulite". Efectul DNA: nimeni nu mai semneaza nimic. Infrastructura, victima colaterala. De la secretarii din primarii la oficialii din ministere, functionarii publici din Romania nu mai semneaza nimic, de frica procurorilor anticoruptie. O spun, intr-un material Bloomberg, omul de afaceri Ion Tiriac, nevoit sa renunte la proiectul patinoarului olimpic din Capitala, si Banca Europeana de Investitii, care nu gaseste functionari dispusi sa semneze pentru fonduri de 1,7 miliarde de euro deja aprobate, destinate infrastructurii,noteaza economica.net

Datele noastre de sanatate: Cat de complete sunt datele accesibile cu cardul de asigurat. Romania a cheltuit aproximativ 180 de milioane de euro, fara TVA, pentru informatizarea sistemului de sanatate. Dupa aproape 10 ani de la demararea proiectului Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS) lucrurile stau asa: sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) nu ofera date la zi - e rupt de celelalte institutii oficiale, cardul Electronic de Sanatate - functioneaza cu sincope, dosarul Electronic de Sanatate - are mari probleme de reglementare, sistemul de prescriptie electronica (SIPE) da rateuri tot mai frecvente si nu e folosit de toate spitalele,potrivit cursdeguvernare.ro

O noua criza a gazelor? Ucraina a amendat Gazprom cu 3,5 miliarde de dolari pentru abuz de pozitie dominanta. "A fost luata o decizie in privinta abuzului de monopol pe piata de tranzit de catre Gazprom ca singur cumparator monopolist. Amena este de 85 de miliarde de hrivne", a scris Yury Terentyev, seful Consiliului Concurentei din Ucraina. Gazprom asigura o treime din importurile de gaze naturale ale Europei, iar jumatate dintre aceste cantitati tranziteaza Ucraina, prin gazoductele Naftogaz, informeaza Adevarul Financiar.

Trei companii mari, acuzate ca au evitat taxe de peste 20 de milioane de euro. Lantul de magazine Carrefour, producatorul de medicamente Zentiva si procesatorul de lemn Schweighofer ar fi ocolit plata unor taxe de peste 20 de milioane de euro. Fie nu au declarat venituri, fie au dedus nejustificat taxa pe valoare adaugata, spun sursele apropiate anchetei. In lupta cu evaziunea, Fiscul a inceput sa ia la puricat si companiile mari, nu numai milionarii. Si, daca se va aplica strategia de la verificarea marilor averi, atunci principala pedeapsa va fi plata taxelor evitate. Dar, acolo unde suspiciunile sunt grave se poate ajunge si la anchete de frauda, scrie DIGI 24.

Unul din patru romani lucreaza ori in comert, ori in transporturi. Aproape jumatate din forta de munca din Romania lucreaza in doar 10 sectoare de activitate. Iar unul din patru romani lucreaza ori in comert, ori in transporturi. ICAP, o companie care se ocupa cu evaluarea riscurilor pe anumite piete, arata ca la noi exista o tendinta de migrare a fortei de munca din industria prelucratoare, din constructii, agricultura si invatamant catre alte segmente. De aici pleaca multi oameni, fiindca si salariile sunt mici, dar unde se duc? Ei bine, o parte merg in zona antreprenoriala, isi deschid mici afaceri, dar profilul lor nu e neaparat sanatos. Din cele 200 de mii de IMM-uri din Romania, multe au un model de business de tipul "cumpara ieftin si vand mai scump", ceea ce nu prea genereaza valoare adaugata,mentioneaza DIGI 24.

Cel mai puternic bancher al Europei a inceput sa faca respiratie gura la gura burselor. La Bucuresti piata a inchis pe crestere dupa cateva zile de cosmar. Bursele europene au inceput sa recupereze din pierderile de la inceputul anului, inregistrand cea mai mare crestere pentru ultimele 2 zile consecutive din 2011 incoace. Cresterea pietelor a venit pe fondul declaratiilor presedintelui Bancii Centrale Europene Mario Draghi, care a indicat ca banca ar putea revizui politica de relaxare cantitava pentru a stimula mai puternic economia europeana,potrivit Ziarului Financiar.

Peter Bosek, Erste: Romanii ar trebui sa se uite la creditele cu rate fixe, pentru ca dobanzile la lei nu vor ramane asa scazute. Peter Bosek, membru in boardul Erste si responsabilul pe zona de retail, spune ca romanii ar trebui sa se uite la produse de creditare care au rate fixe de dobanda, pentru ca dobanzile la lei nu vor ramane asa scazute. Pe de alta parte, el afirma ca daca legea darii in plata va ramane in forma actuala, bancile vor mari costurile pentru imprumuturile ipotecare deoarece vor incerca sa se protejeze,informeaza Ziarul Financiar.