Efectul legii anti-fumat asupra localurilor. Cum s-ar putea bucura patronii de si mai multi clienti decat pana acum. Patronii de localuri trebuie sa gaseasca solutii pentru ca fumatorii sa-si poata aprinde tigarile fara sa-i deranjeze pe ceilalti. Legea anti-fumat a fost promulgata vineri si nu mai este cale de intors. Peste o luna si jumatate, fumatul va fi interzis in absolut toate locurile publice din Romania. Potrivit noii legi, nu se va mai putea fuma nici in statiile de transport in comun, pentru ca legea noua prevede ca un spatiu public inchis este format de doi pereti, minimum, si un acoperis, indiferent de natura lor, fie ca sunt constructii temporare sau permanente. Un materialStirile Pro Tv.

Business reportFoto: Hotnews

Un roman vrea sa-si cumpere un apartament prin credit ipotecar. Surpriza pe care o are dupa ce studiaza ofertele a sase banci. Fara a fi in vigoare, legea darii in plata, chiar si intoarsa in Parlament de presedintele Klaus Iohannis, schimba conditiile de creditare, mai exact avansul la creditele ipotecare/imobiliare. Acesta a fost majorat deja de Raiffeisen, dar si alte banci iau in calcul o asemenea masura, in perspectiva intrarii in vigoare a actului normativ. BNR sustine ca o crestere semnificativa a avansului va reduce dramatic numarul posibililor beneficiari. Pe de alta parte, initiatorul legii darii in plata considera ca totul este un "santaj". In astfel de conditii creditarea imobiliara standard ramane sub semnul intrebarii, potrivitGandul.

Banca Mondiala: Auditul bancilor moldovenesti intarzie nejustificat. Furtul ar putea fi mai mare de un miliard de dolari. Republica Moldova este deconectata de un an de la finantari externe iar auditul celor trei banci implicate in "jaful secolului"intarzie sa apara. In consecinta, dimensiunea exacta a fraudelor comise cu complicitatea sistemului bancar moldovenesc nu poate fi apreciata. Publicatia The economist il citeaza pe reprezentantul Bancii Mondiale in Republica Moldova, Alex Kremer, care a exprimat ingrijorarea legata de faptul ca rapoartele de audit nu sunt nici in prezent finalizate, scrieCurs de guvernare.

Petrolul din Iran va fi rafinat la Ploiesti. Iranul va trimite un milion de barili de titei la rafinaria Petrotel din Romania, detinuta de Lukoil, potrivit unor surse Reuters. Odata cu ridicarea sanctiunilor in aceasta luna, Iranul vrea sa-si atinga tinta de majorare a productiei cu 500.000 de barili pe zi. Asadar, sase petroliere vor livra titei cumparatorilor din Europa si Asia in februarie, scrie Agerpres. Primul cumparator european al titeiului din Iran ar putea fi Litasco, divizia comerciala a grupului rus Lukoil. Litasco va livra in Romania un milion de barili de titei. Acesta va fi incarcat pe data de 5 februarie in terminalul iranian Kharg Island. aflam dinAdevarul.

Ce aduce 2016 pentru domeniul concurentei. Un an "extrem de intens". Asa este caracterizat, pe scurt, 2015, pentru domeniul concurentei, cu un numar record de investigatii si decizii de sanctionare, precum si modificari importante de legislatie. Care sunt asteptarile pentru 2016? "Peisajul concurential local reflecta, in mare masura, realitatea internationala. La nivel global, vigilenta autoritatilor de resort este in crestere, numarul de investigatii privind suspiciunea unor intelegeri de tip cartel si amenzile in acest sens atingand niveluri record in ultimii ani, atat in cadrul Uniunii Europene, cat si in tari importante pentru economia globala, cum sunt Statele Unite si China". Integral inCapital.

Piata de telecomunicatii in 2016: Mai multe smartphone-uri, consum mai mare de date. Piata de telecomunicatii din Romania ramane si in 2016 una dintre cele mai competitive piete din Europa. Lupta dintre cei trei giganti, Vodafone, Orange si Telekom, ramane in continuare vectorul principal de crestere a calitatii serviciilor si de pastrare a preturilor la un nivel foarte bun. Principala tendinta va fi si in acest an reprezentata de cresterea traficului pe dispozitivele mobile, scrieEVZ.

Atentatele schimba "harta turismului" in lume. Agentiile de turism nu mai vand demult orice doar de dragul de a face bani. Astazi, destinatiile sunt cantarite bine inainte de a fi puse pe "lista pentru turisti", iar siguranta joaca un rol foarte important. Evenimentele nefericite din ultimul timp, care s-au intamplat peste tot in lume, in zone care altadata aduceau bani buni turoperatorilor, par sa transforme radical liniile trasate pe harta turismului. Numai pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe sunt 78 de avertismente de calatorie si 25 de atentionari, intre care cinci au aparut in ultimele doua saptamani. Continuarea inCapital.