Legea darii in plata: Bancile vor plati si datoriile la intretinere si factura de utilitati restanta a clientului Proiectul legii darii in plata (chiar cu modificarile operate pana acum de deputatul Daniel Zamfir) a facut abstractie de un aspect destul de comun cu care se intalnesc debitorii care incep sa aiba probleme cu plata ratelor de credit: datoriile la intretinere, facturile de utilitati sau...datoriile la alte credite. Directorul Directiei Juridice din cadrul Raiffeisen Bank, Daniel Nicolaescu sustine ca actuala forma a legii darii in plata vine in contradicvtie cu alte prevederi legale, respectiv dreptul general de gaj al creditorului asupra intregii averi a debitorului, prevazut in Codul Civil, scrie Economica.net.

Business ReportFoto: Colaj foto

Radiografia Curtii de Conturi pe ANAF: Procentul incasarilor sta pe loc de 10 ani / ANAF si multinationalele / Presiune pe contribuabilii mici, ignorarea celor mari / Rambursari de TVA cu incalcarea legii / Decizii ignorate de executare silita / Lipsesc aplicatiile informatice Ultimul Raport al Curtii de Conturi, dat publicitatii de institutie si updatat la nivelul anului 2014, referitor la Institutia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) contine un capitol consistent privind maniera in care Fiscul repecta prevederile legale privind formarea, evidentierea, urmarirea si incasarea veniturilor bugetului general consolidat, precum si chestiunile de administrare ale acestuia. Cel putin din perspectiva Curtii de Conturi, lucrurile stau putin diferit fata de vestile bune pe care ANAF le transmite saptamanal in materie de colectare a bugetului sau de combatere a fenomenelorinfractionale din economie, integral pe Curs de Guvernare.

Bomba deseurilor ajunge in constructii: Producatorii vorbesc de o criza profunda Patronatul Producatorilor de BCA din Romania avertizeaza asupra aparitiei unei crize profunde cu implicatii negative pentru producatorii de materiale de constructii daca autoritatile nu clarifica cadrul legal care reglementeaza reciclarea deseurilor. Patronatul semnaleaza ca cele mai mari riscuri apar la colectarea si reciclarea lemnului si a plasticului, materiale reciclabile utilizate in cantitati mari de producatorii din constructii. Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor a fost promulgata de presedintele Iohannis pe repede inainte, in luna octombrie a anului trecut, si a intrat in vigoare in noiembrie 2015. Actul normativ presupune ca producatorii autohtoni care nu isi recicleaza ambalajele sa plateasca o taxa, ce seamana mai mult cu o amenda, de 2 lei/kilogram de ambalaj, scrie Capital.

Pretul petrolului ar putea creste cu 50% pana la finele anului Cotatia futures a petrolului brut va creste cu aproximativ 50% pana la finele anului curent, potrivit unei analize Bloomberg, care preconizeaza ca barilul de titei american (WTI) ar putea ajunge, in ultimul trimestru, la 46 de dolari, iar cel de petrol european (Brent), la 48 de dolari, daca piata va trece de la supraproductie la deficit, odata cu declinul cantitatilor extrase din sist, in SUA. Ieri, petrolul Brent era cotat la peste 34 de dolari pe baril la Londra, iar titeiul WTI - la circa 31,5 dolari pe baril la New York. Conform estimarilor Administratiei pentru Informatii privind Energia din SUA, productia americana de petrol va inregistra, anul acesta, un declin de 620.000 de barili pe zi, respectiv 7%. "Citigroup" Inc. anticipeaza ca petrolul este "investitia anului" si estimeaza ca pretul acestei materii prime va creste in a doua parte a lui 2016. La fel anticipeaza bancile "UBS Group" AG si "Societe Generale" SA, intormeaza Bursa.ro.

Ministerul Finantelor: Nicio banca inscrisa in programul "Prima Casa" nu si-a anuntat retragerea 'Finantatorii participanti in cadrul programului acorda actualmente credite 'Prima casa' in baza alocarii sumei de 200 milioane de lei provenite din rambursari de rate de capital efectuate pana la data de 31 decembrie 2015, precum si din diferentele ramase neutilizate din sumele alocate anul trecut, in valoare totala de 172.580.733 lei si din plafonul reutilizat in conditiile legii, disponibil pana la data de 31.12.2016, de 17.749.422 de lei', arata MFP. 'Mentionam ca FNGCIMM a emis garantii in numele si contul statului, pentru credite acordate in cadrul programului 'Prima casa' si in luna ianuarie. De asemenea, Ministerul Finantelor Publice nu a fost informat de nicio banca comerciala prezenta in program de intentia sa de a renunta la 'Prima casa'', precizeaza comunicatul citat, anunta Economica.net.

Germania vrea sa interzica platile in numerar de peste 5.000 de euro Guvernul german studiaza posibilitatea introducerii unei limite superioare pentru platile in numerar, in dorinta de a combate spalarea de bani si finantarea activitatilor teroriste, informeaza DPA. 'Ne-am gandit la o limita de 5.000 de euro', a declarat adjunctul ministrului german de Finante, Michael Meister, precizand insa ca nu se pune problema eliminarii tranzactiilor in numerar. 'Exista riscul finantarii terorismului si incercam sa solutionam, in mod adecvat, si problema spalarii de bani', in cazul in care tranzactii mari sunt derulate in mod anonim, a adaugat oficialul german. Autoritatile de la Berlin asteapta sa vada daca acest subiect va fi luat in discutie de Comisia Europeana si alte guverne occidentale inainte de a decide ce va face in continuare. In cazul in care Bruxelles-ul nu va introduce o limita, Germania intentioneaza sa continue cu propriul sau plan, a precizat Meister, conform Capital.

Crapaturile de pe autostrada Sibiu - Orastie se extind. CNADNR se grabeste sa liciteze lucrarile de reparatii "Pana la sfarsitul lunii februarie va fi lansata licitatia pentru expertizarea intregului lot de 22 de km. Estimarea pe care am facut-o e ca pana la sfarsitul anului vom avea expertiza pe masa si ne vom face o imagine completa asupra calitatii lucrarilor. In paralel vom lansa o licitatie pentru repararea acestui sector de autostrada. Zona unde se afla sapatura, zona unde au mai aparut crapaturi, toate lucrarile si finalizarea sistemului de drenaj si de colectare a apelor pluviale. Programul este ca in luna septembrie sa repunem in trafic acest sector de autostrada", a declarat Catalin Homor, oficialul CNADNR, scrie Auto-Bild.ro.