Patru agregate de la Portile de Fier s-au stricat si sunt oprite pentru reparatii. Hidroelectrica pierde 300.000 euro pe zi Hidroagregatul 3 si hidroagregatul 5 de la Portile de Fier 1 sunt oprite pana in martie pentru reparatii. De asemenea, alte doua hidroagregate de la Portile de Fier 2 au iesit din functiune pana luna viitoare, tot pentru reparatii. In total, 450 de MW instalati ai hidrocentralei Portile de Fier sunt indisponbili (400 de MW la PF1 si 50 de MW la PF2), adica o treime din capacitatea totala a unitatii (partea romaneasca) de 1.350 de MW. Pierderea zilnica a Hidroelectrica din nefunctionarea acestor turbine este de peste 300.000 de euro, informeaza Economica.net.

Business ReportFoto: Colaj foto

"Traiasca importurile": Consumul creste mult mai repede decat economia - abia a inceput anul excesului de cerere In anul 2015, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut fata de anul 2014 ca serie bruta cu 8,9%, potrivit datelor communicate de INS. Aceasta crestere este de aproximativ 2,5 ori mai mare decat avansul PIB si semnifica dezvoltarea unei neconcordante majore intre productia de bunuri si servicii si veniturile aflate la dispozitia populatiei. Pe fondul unei conjuncturi speciale a numarului de zile lucratoare si de sezonalitate, ultima luna a anului a adus un spor de achizitii de 8,6% fata de luna precedenta, anunta Curs de Guvernare.

Marc Faber: Arabia Saudita este practic in faliment daca preturile petrolului raman la nivelul actual mai mult de 3 ani Are Arabia Saudita probleme cu banii? Regatul are inca bani, dar in cazul in care pretul petrolului ramane la nivelul actual inca 3 ani, tara este practic in faliment. In opinia mea, intregul Orient Mijlociu se va intoarce de unde a venit - la desert. Aceasta este opinia lui Marc Farber, editorialist la The Daily Reckoning. Pretul petrolului pentru Orientul Mijlociu - avand in vedere cresterea enorma a populatie in regiune incepand din 1970 - trebuie sa fie in jur de 80 de dolari pe baril. Dar poate pentru pacea lumii e mai bine daca preturile la petrol sunt mai aproape de 30 $ sau 40 $ si sauditii nu pot finanta ISIS sau alte aventuri care nu sunt foarte de dorit, scrie Capital.

Polita RCA s-ar putea emite doar si pentru o luna O alta runda de negocieri pe proiectul de modificare a legii 136 din 1995. Din nou sfarsita fara o intelegere viabila intre participantii la discutii pe proiectul de lege propus de ASF, care contine circa 90 de articole. Singurul articol care a ramas cat de cat in picioare este cel care stabileste clar ca in viitoarea lege se stabileste perioada minima pe care se incheie o polita RCA. Asta datorita faptului ca transportatorii isi doresc RCA pe o luna in conditiile in care acum perioada minima este de 6 luni, informeaza Economica.net.

Piperea: "Comisia Europeana a preluat mesajul lobby-istilor bancari, cu tot cu erori" Comisia Europeana (CE) a strecurat in raportul privind perspectivele economice, publicat ieri, un avertisment cu privire la legea darii in plata, care i-a invrajbit, in ultima perioada, pe bancheri si pe clientii lor. Comisia adopta un punct de vedere apropiat de cel al bancilor. "Un risc major pentru perspectiva macroeconomica este potentiala implementare a legii darii in plata in forma aprobata initial de Parlament", noteaza Comisia Europeana, potrivit Mediafax, adaugand: "Aplicarea retroactiva a legii la creditele aflate in prezent in derulare ar putea avea un impact negativ asupra cresterii creditarii, increderii consumatorilor si investitorilor, precum si asupra cererii interne", integral pe Bursa.ro.

Agricultura, sectorul auto, comertul online si dezvoltarea de software - variante viabile pentru investitii in 2016 Investitiile in domeniul agricol, cum ar fi pomii fructiferi sau produsele bio, si investitiile in sectorul auto, comertul online sau dezvoltarea de software sunt variante viabile pentru 2016, potrivit unei analize Wise Finance Solutions referitoare la cele mai potrivite domenii in care sa investeasca antreprenorii din Romania. Firma de consultanta Wise Finance Solutions (WFS), specializata in accesarea fondurilor europene, a realizat o analiza a pietei de investitii si afaceri locale pentru a identifica cele mai potrivite domenii in care antreprenorii romani sa investeasca, scrie Capital.

Industria auto este dominata de SUV-uri. Oare de ce? Faptul ca SUV-urile au cele mai importante cresteri de vanzari pe majoritatea pietelor din lume nu mai este nicio surpriza pentru nimeni . Niciun segment nu poate concura, in acest moment, cu cresterile inregistrate de acest segment. Insa, acum avem confirmarea oficiala ca, in Europa, SUV-urile sunt segmentul cel mai bine vandut, pentru prima data in istoria industriei auto. Personal, inteleg de ce lumea cauta sa cumpere SUV-uri, dar motivele sunt destul de ilogice, scrie Auto-Bild.ro.