Calificarea echipei nationale la Campionatul European de fotbal - editia 2008 va fi, pentru prima oara in istoria Romaniei, speculata intr-un mod organizat si profesionist de economia tarii noastre.

Din aceasta suma, fotbalul propriu-zis va obtine doar o particica infima. Ionut Lupescu, directorul general al FRF, spune ca bugetul estimat se ridica in 2008 in jurul sumei de 10 milioane de euro, cu 3 milioane mai mult decat anul acesta, rezultat in principal din atragerea de noi sponsori si renegocierea unor contracte mai vechi. De asemenea, se adauga premiile UEFA: cel putin 7,5 milioane de euro, dintre care, dupa retinerea impozitului in Elvetia, in vistieria FRF vor intra cel putin 6 milioane.

Agentiile de pariuri

Un alt mare castigator al calificarii Romaniei la Euro este segmentul pariorilor. Daniel Smeada, PR Manager la Astra Sport Bets, spune ca vor da buluc la ghisee si romanii care nu pariaza in mod obisnuit. Acestia au tendinta sa mizeze in functie de sentimente, spre deosebire de jucatorii „profesionisti”.

„Cei care joaca regulat sunt pariori foarte buni”, spune Daniel Smeada. In 2007, romanii au jucat bilete in valoare totala de aproximativ 600 de milioane de lei, iar pentru anul urmator se estimeaza o crestere de 30% pentru luna iunie si de 10a pentru restul anului. Totusi, Euro nu va fi un „boom” pentru casele de pariuri, pentru ca la astfel de competitii nu exista multe surprize. „Singurul avantaj e ca agentiile de pariuri au mult mai multi clienti”, a mai declarat Daniel Smeada.

TVR este marele castigator

Calificarea Romaniei la Euro 2008 a agitat si piata media din tara noastra. Practic, toate ziarele, radiourile si posturile TV isi fac socoteli, dar „bataia pestelui” va fi, fara dubii, in televiziune.

Postul public, care transmite meciurile, va lua caimacul. Parti-dele nationalei vor aduce audiente mai mari si incasari din publicitate pe masura, fata de editia de acum patru ani, de la care Romania a lipsit. Estimarile EVZ arata ca se va obtine o suma dubla fata de Euro 2004. Pe langa TVR, vor avea de castigat si celelalte posturi.

Evenimentul Zilei