Pionierii economiei sociale gasesc profitul unde nu te astepti. Ei cred ca fiecare individ conteaza si ca o lume mai buna este posibila. Este vorba despre antreprenorii sociali, acei oameni de afaceri pentru care castigul financiar nu reprezinta scopul vietii. In Romania, ei au reusit sa creeze sute de locuri de munca pentru persoanele defavorizate, dovedind ca fiecare om merita o a doua sansa. Revista Capital a intervievat trei antreprenori sociali care au fondat businessuri de succes pentru a rezolva intr-un mod eficient si durabil probleme reale pe care statul nu reuseste sa le gestioneze. Toti sustin acelasi lucru: In Romania, antreprenoriatul social este inca la inceput si este nevoie de un cadru legislativ prietenos, de resurse umane specializate si de educatie continua in domeniu. La nivelul Uniunii Europene, 10% din mediul de afaceri este destinat activitatii intreprinderilor sociale, acestea integrand peste 11 milioane de angajati, sub diferite forme de organizare: 70% dintre acesti angajati in organizatii nonprofit, 26% sunt inclusi in cooperative, iar 4% in case de ajutor, arata ultimele date din Atlasul Economiei Sociale, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Romania, tara din lumea a treia. Cupluri din Ucraina recruteaza de la noi mame-surogat pe care le platesc cu 12.000 euro. Cupluri infertile din Ucraina recruteaza romance tinere si sanatoase, dispuse sa le poarte copilul in pantece. Parintii biologici remunereaza romancele cu sume cuprinse intre 12.000 euro si 15.000 euro, si suporta toate costurile pe care le presupune deplasarea mamei surogat in Ucraina, analizele medicale, medicamentele, inchirierea unei locuinte si traiul de zi cu zi pe perioada sarcinii. Practica e legala in aceasta tara, in Romania insa nu e inca reglementata. Mama surogat isi asuma in scris ca nu-si va vedea copilul dupa nastere si ca renunta definitiv la el in favoarea parintilor din Ucraina, anuntaEconomica.net.

Primul raport de activitate destinat publicitatii al Corpului de control al Guvernului. Raportul pe 2015 - 56 de sesizari penale in urma controalelor. Corpul de Control al premierului si-a articulat activitatea pe anul 2015 intr-un raport premiera: din documentul consultat de cursdeguvernare.ro reiese ca in 56 dintre aceste actiuni au rezultat acte de control "cu relevanta penala". De remarcat faptul ca este prima oara cand un guvern al Romaniei face publica activitatea derulata pe parcursul unui an de zile de Corpul sau de control: toate guvernele post-decembriste au pastrat discretia asupra activitatii acestui organism de control. Cutuma, afirma surse politice, era ca rapoartele intocmite de Corpul de control sa fie de cele mai multe ori pastrate in sertare si folosite de premierul in functie in anumite momente, mai ales atunci cand guvernarea s-a asigurat cu ajutorul unei coalitii de partide. Rapoartele Corpului de control au mai fost folosite in trecut, in momentele de dupa schimbari de guvern, ca instrument de convingere a sefilor de institutii din subordinea Executivului pentru a parasi functia in care fusesera numiti de precedentul guvern, informeazaCursdeguvernare.ro.

De ce au crescut preturile, desi TVA a scazut? Retailerii si-au crescut marja de profit, reducerea taxei pe valoarea adaugata ajungand intr-o mai mica masura in preturile finale, la clienti. In schimb, stimularea consumului a facut ca importurile sa creasca de doua ori mai rapid decat exporturile, marind presiunea inflationista. Reducerea taxei pe valoare adaugata, care a inceput in 2015 si a continuat cu o noua etapa la inceputul acestui an, s-a transformat dintr-o campanie de marketing utilizata de marile lanturi de magazine pentru a-si creste vanzarile, intr-o sursa de majorare a profitului acestora. ￯Impactul reducerii de TVA de la 1 ianuarie in preturi a fost destul de modest, semn ca o parte din reducere a fost internalizata de retaileri in marjele de profit. Fiindca cererea s-a majorat si atunci cand cresc vanzarile cu 13-15% nu te mai preocupa foarte mult componenta de pret. Reducerea de TVA de anul trecut a fost folosita ca element de marketing de marii retaileri, care afisau pretul inainte si dupa reducere si au avut campanii pe aceasta tema. Ori, acum nu s-a mai intamplat asa ceva. Anul trecut, in iunie, reducerea de TVA s-a transferat aproximativ 85% in preturi finale, la consumator. Acum, in ianuarie a fost circa 40% si in februarie 15-20%. Adica in primele doua luni ale anului a fost o transmisie in pret de circa 60% a reducerii de TVA de la 24 la 20%, care e destul de mica fata de ce ne asteptam￯, a declarat, pentru ￯Romania libera￯, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, scrieRomania Libera.

Cum recunosti un spatiu public? Intrarea e mascata de fumatori. Nu se mai fumeaza in spatiile publice inchise din Romania, cu doar doua exceptii: inchisorile si locurile special amenajate din zonele de tranzit ale aeroporturilor. Joi, inca de la primele ore, fumatorii isi savurau cafeaua de dimineata la usile localurilor sau institutiilor unde lucreaza. Piata Victoriei, joi dimineata - prima zi in care in localurile din Romania nu se mai fumeaza. Inca de la primele ore ale diminetii in buricul Capitalei, cafenelele au afisat anunturi cu "Fumatul interzis". Desi joi dimineata erau doar 6 grade Celsius, zecile de bucuresteni care s-au oprit in centru sa bea o cafea au preferat sa stea zgribuliti pe terase pentru a putea savura si o tigara. Fast-food-urile s-au adaptat mai usor noilor reguli privind fumatul. "Pe noi nu ne influenteaza cu nimic, pentru ca si inainte fumatul in local era interzis. Cine vroia sa fumeze mergea afara si inainte. Asa ca clientii nostri obisnuiti nu au de ce sa sufere", a declarat seful de tura al unui fast-food din Piata Victoriei, anuntaAdevarul.

Cine sunt romanii aflati la un pas sa ia 11 milioane de euro pentru "Cumintenia Pamantului". O celebra opera de Constantin Brancusi urmeaza sa fie cumparata de statul roman de la actualii proprietari, pentru suma de 11 milioane de euro. Cine sunt cei care vor incasa banii? Proprietarii au acceptat sa vanda catre statul roman sculptura "Cumintenia Pamantului" pentru suma de 11 milioane de euro. Guvernul a anuntat ca va da 5 milioane de euro pentru cumpararea operei de arta, iar Ministerul Culturii a lansat un apel catre cetatenii romani, din tara si din strainatate, sa doneze bani pentru a se strange, pana la data de 30 septembrie, cei 6 milioane de euro cati mai sunt necesari. "Este un apel catre toata societatea pentru a sprijini aceasta initiativa, pentru ca acest nou mod de a actiona sa devina valid, sa devina puternic si sa poata sa functioneze ca model si pentru achizitii", a declarat joi ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, intr-o conferinta de presa, informeazaCapital.ro.

Bancile romanesti ar putea vinde credite neperformante de 3 miliarde de euro in 2016. KPMG apreciaza ca bancile romanesti vor vinde in 2016 credite neperformante de circa 3 miliarde de euro. Dintr-un estimat de 12 miliarde de euro, bancile romanesti au vandut din 2013 pana in prezent neperformante de 3,5 miliarde de euro. Vizate vor fi portofoliile de credite ale companiilor unde bancile sunt supraexpuse. Nu vor lipsi nici tranzactiile care vizeaza modificarea actionarilor sau a diverse active din sectorul bancar (parti bune, parti rele ale unei banci). Estimarea totala a creditelor neperformante din Romania se ridica la 12 miliarde de euro, din care pana acum au fost vandute doar 3,5 miliarde de euro, conform firmei de consultanta KPMG Romania. Majoritatea neperformantelor sunt credite acordate inainte de 2008 si restructurate dupa aceasta data. In 2015 au fost tranzactionate neperformante de o valoare nominala de 2,260 miliarde, scrieEconomica.net.