Acum 70 de ani, Henry Sapira vindea si cumpara actiuni la bursa. Era cel mai tanar broker din Romania interbelica.

In varsta de 87 de ani, Sapira este, in prezent, presedintele de onoare al sedintelor de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti. Isi aminteste cu placere de mediul de afaceri romanesc dinainte de razboi si spune ca atunci se castigau bani buni din meseria de broker.

Cand vorbeste despre economia de astazi, pe batran "il apuca dracii": "Cum e posibil ca infiintarea unei firme sa dureze trei luni?".

"Sa vand si sa cumpar, asta mi-a placut sa fac in viata. Stiam ce-i aia bursa de la 10 ani. La 12 ani tineam contabilitatea la pravalia lui taica-miu. La 18 ani neimpliniti deja eram deja reprezentatul unei banci in ringul bursier", spune Henry sa

pira, singurul roman care mai poate povesti astazi cum se desfasurau tranzactiile cu actiuni in Romania dinainte de nationalizarea din 1948. In ciuda varstei inaintate, batranul este plin de viata si fumeaza ca o locomotiva. Dovedeste o memorie fantastica si reuseste sa sintetizeze extrem de bine, in cateva fraze, mediul de afaceri romanesc de acum, pe care-l apreciaza drept inferior celui de dinaintea venirii comunistilor la putere.

Evreu, fiu de bancher, membru al unei familii instarite, Henry Sapira avea suficiente "pacate", atat pentru legionari sau Guvernul maresalului Antonescu, cat si pentru comunistii care au luat puterea dupa 1945. Batranul spune ca sansa lui si a familiei a fost brevetul dat in 1913 de Regele Carol I "soldatului Moritz Sapira (n.r. – tatal brokerului) pentru merite deosebite" in timpul razboaielor din Balcani, act care l-a scutit de neplaceri in perioada 1940-1945.

Dupa instalarea regimului comunist, Sapira s-a angajat intr-un institut de proiectari, de unde a iesit la pensie in 1981. Are o singura explicatie pentru faptul ca nu a avut probleme niciodata cu autoritatile: "Am fost mut. Nu am vazut, nu am auzit nimic. Mi-am vazut doar de treaba".

"1938, perioada de glorie a Romaniei"

"Am intrat la bursa in 1938, datorita tatalui meu, care era in Consiliul de Administratie al unei banci. Tata era prieten cu toti si asa am ajuns sa reprezint banca la Bursa. Altfel, era complicat sa fii broker. Trebuia sa vii cu un formular cu semnaturi de la zece banci, care girau pentru tine.

De altfel, din punctul de vedere al fondului, bursa functiona ca acum. Diferea insa forma. Atunci tranzactiile se faceau doua ore pe zi: de la 10 la 11 erau bancile la licitatie, iar de la 11 la 12 erau celelalte actiuni. La bursa erau agentii oficiali, 14 la numar, numiti prin decret regal, reprezentantii bancilor si remizierii – brokerii de astazi – care tineau legatura intre clienti si agentii oficiali.

Eu faceam parte dintre reprezentantii bancilor, dar faceam tranzactii si pentru clienti particulari. Veneau oameni la mine si-mi spuneau: vreau sa cumpar 100 de astre (n.r. – actiuni la societatea petroliera Astra), 100 de stele (n. r. – actiuni la Steaua Romana) si 500 de redevente (n.r. – actiuni la Redeventa).

Eu le cumparam si luam comision de 1 sau 1,5%. Noi, brokerii, traiam bine, erau zile cand castigam si 70-80 de mii de lei, alte zile cu o mie, doua mii. Nu aveam deci motive sa facem escrocherii, cum se mai fac in ziua de azi. De altfel, nici nu avea cine sa ne propuna sa facem prostii din astea. Toata lumea avea bani, toate actiunile cresteau", povesteste sapira. Batranul isi aminteste cu precizie cele 30-35 de societati importante tranzactionate atunci.

"Firmele petrolifere se tranzactionau cel mai mult. Investitii bune erau si in societatile «Locuinte ieftine» sau STB (Societatea de Tramvaie Bucuresti). Erau actiuni care nu aduceau dividende mari, dar erau sigure. De pilda «Locuinte ieftine». Societatea asta facea case pentru muncitori sau salariati la stat, care costau intre 180 de mii lei si 280 de mii lei, cu plata in rate pe 30 de ani.

Toata lumea isi putea face casa pe vremea aceea, asa s-a construit la Piata Domenii catre Piata Chibrit si in alte zone ale Bucurestiului. Chiar si in perioada razboiului bursa a functionat foarte bine.

reportaj integral in Romania libera