Poreclita "mitraliera democratiei", revista germana "Der Spiegel" si-a tras singura un glont in cap. Concedierea redactorului-sef Stefan Aust dupa 13 ani in care publicatia a reusit performanta de a ramane pe profit, cu un tiraj stabil la un milion de exemplare, in timp ce restul ziarelor si revistelor pierd constant din tiraj si din angajati, nu pare a avea o explicatie logica.

Democratia este insa tocmai una dintre cauzele debarcarii. Publicatia de centru-stanga are si o structura "democratica" a actionariatului, caci in 1974 fondatorul ei, Rudolf Augstein, a decis sa treaca 50,5% din actiuni in mainile angajatilor. Concernul media Gruner und Jahr detine 25,5%, iar 24% mostenitorii lui Rudolf Augstein, decedat in 2002.

La sfarsitul lunii trecute, adunarea actionarilor a decis sa-l concedieze pe Aust, cu un preaviz de un an. Inlocuitorul lui va fi anuntat luni, cel mai probabil moderatorul TV Claus Kleber, care nu are experienta de redactor-sef.

Concedierea lui Aust, adusa acestuia la cunostinta telefonic, in timp ce se afla in concediu in Bali, pare a avea cauze multiple – nemultumirea redactorilor fiind manipulata de directorul economic, Mario Frank, cu care Aust intrase in conflict, si de mostenitorii lui Augstein, care priveau critic alinierea mai pe centru a revistei tatalui lor.

Integral in Romania libera