Ce marfuri sunt în top la importurile, exporturile, deficitele si excedentele comerciale externe ale Romaniei. Împartirea pe produse a schimburilor de marfuri cu partenerii externi arata ca Romania are deficite maxime - adica importa mai mult decat exporta - la categoriile medicamente, petrol, aparatura electronica, legume si fructe (!), iar excedentara - adica exporta mai mult decat importa - este la autoturisme, îmbracaminte, mobila, cereale si electrocasnice.La capitolul medicamente si articole medicale, importurile au însumat 2,6 miliarde de euro, iar importurile – 877 de milioane de euro, rezultând astfel un deficit comercial de 1,7 miliarde de euro. Locul al doilea din acest punct de vedere este ocupat de petrol: cu importuri de 3,5 miliarde de euro si exporturi de 1,9 miliarde de euro, a rezultat un deficit comercial de 1,6 miliarde de euro, scrie Adevarul Financiar.

Business reportFoto: Colaj foto

De unde așteptam competitivitatea: Cercetarea de dincolo de defetisme și mitologie. Problema nu e doar ultimul loc pe care-l ocupa Romania la capitolele cercetare si inovare – de care depind fizionomia economiei romanești de peste 10-15 ani : subfinanțarea, gradul mic de aplicabilitate, dezinteresul venit din chiar partea mediului privat etc: în definitiv, ceva bani europeni s-ar gasi, aplicabilitatea nu depinde neaparat de sistemul de susținere a cercetarii, iar mediul privat va investi și va cumpara de acolo de unde poate ieși valoare, informeaza Cursdeguvernare.ro.

Renault Romania recruteaza 500 de oameni, iar 100 de studenți se pot înscrie în stagii de practica. Renault Romania își propune sa recruteze 500 de oameni noi. În plus, grupul pune la dispoziție și 100 de locuri pentru studenții care vor sa faca un stagiu de practica. Dintre posturile scoase la concurs, 300 sunt oferite în cadrul Departamentului de Cercetare și Dezvoltare. Aici, Renault Romania cauta ingineri și absolvenți ai facultaților cu profil tehnic în domeniul automobilelor, anunta Auto-bild.ro.

Enel deschide magazin de curent în Cluj si vine cu oferte pentru populatia din afara zonei sale de distributie. Enel ataca zona Transilvaniei cu oferte de energie electrica pentru populatia care vrea sa renunte la furnizorul traditional, Electrica. Este primul mare furnizor care se adreseaza clientilor din afara zonei sale traditionale, cu oferte de energie la pret ne-reglementat de stat. Italienii raspund astfel ofertei agresive cu care RCS&RDS vrea sa intre pe piata consumatorilor casnici de energie.Enel a deschis astazi primul punct de vanzare din Cluj-Napoca, si primul din afara zonei sale traditionale de distributie si furnizare de energie electrica, anunta Economica.net.

Puhoi de turiști romani în Rusia. Cateva mii de turiști romani mai merg în Rusia, în scop strict educativ. Dar vremurile de restriște reînnoada legatura de tradiție. Și asta pentru ca Rusia este o destinație sigura, în vreme ce terorismul macina Europa. Pana în ‘89 Romania trimitea circa 20 – 30.000 de turiști în patria sora Rusia, aproape singura destinație externa permisa pentru romani. De regula, fiecare se-ntorcea acasa cu bijuterii de aur, bine ascunse de vameși, fascinat de grandoarea Sankt Petersburg-ului, a Emitajului și a Petrodvorețului, a restaurantelor moscovite și a hotelurilor de înalta clasa. Reorientarea catre Occident a mai racit relația cu vecinii de la Est, dar în 2016 Rusia este din nou „pe val”, relateaza EVZ.

Afacerea cu dezmembrari de mașini: ponturi, legislatie, oportunitati. Piața auto se marește pe zi ce trece, iar piesele de schimb au un potential extrem de profitabil, indiferent daca sunt achiziționate piese noi, din magazine cu renume, sau sunt alese unele la mana a doua, din parcuri auto cu mașini dezmembrate.Domeniul dezmembrarilor auto este din ce în ce mai cautat de cei care vor sa-și deschida o afacere, fara un plan complicat. O mana de acte, cateva mii de euro pentru investitie și un teren suficient de spațios pentru a pastra autovehiculele sunt principalele condiții care trebuie îndeplinite pentru lansarea unui business cu piese de mașini second-hand, informeaza Adevarul Financiar.