Robinetul de gaz al Rusiei "tuseste". Cum a pierdut Gazprom 300 de miliarde de dolari Compania rusa de stat Gazprom a fost cunoscuta, in traditia ultimelor doua decenii, ca robinetul de gaz al Rusiei, spaima Europei cu fiecare ocazie cand Moscova a amenintat ca opreste gazele pe timp de iarna; in cateva randuri le-a si oprit. Pana nu demult si spaima romanilor, consumatori captivi nevoiti sa plateasca pretul cerut de rusi, prin intermediari. Azi, umbra Gazpromului nu mai ajunge pana in Romania, iar gigantul energetic rusesc a fost pus cu botul pe labe de eternele dispute cu Ucraina si de ieftinirea nemiloasa a gazului, scrie Economica.net.

Business ReportFoto: Colaj foto

Creierul afacerilor private din sanatate, un model nonprofit Pentru fondatorii Brain Institute, castigul financiar nu pare a reprezenta scopul vietii. In premiera pentru Romania, ei au pus temeliile unui centru de neurochirurgie nonprofit, in care salariatii sunt proprietarii insa nu pot incasa dividente. Mai precis, investesc banii obtinuti in formarea medicilor mai tineri, in proiecte caritabile si in aparatura medicala. In 2013, Ionut Patrahau, fostul CEO al clinicilor Regina Maria, impreuna cu medicii neurochirurgi Sergiu Stoica, Anca Visan si Stefan Mindea au pus bazele unui concept inovativ in Romania: o afacere care nu urmareste profitul. Cei patru au gasit repede un partener, Spitalul Monza, iar in cladirea acestuia, la al cincilea etaj, a luat nastere centrul de neurochirugie Brain Institute, integral pe Capital.

De la PIB/locuitor la salariu: cum se intretin defazajele prin regiunile Romaniei. Consecinte si solutii Diferentele regionale in ceea ce priveste Produsul Intern Brut pe locuitor sunt comprimate de circa patru ori la nivelul veniturilor salariale incasate de angajati, potrivit datelor furnizate de Comisia Nationala de Prognoza pentru anul 2015. Astfel, daca nivelul PIB din regiunea Capitalei este cu 278% peste cel din regiunea Nord-Est, salariul mediu este cu doar 67% mai mare. La prima vedere, prin pozitionarea in acelasi spatiu economico-social, cei din judetele moldovene beneficiaza de un "bonus" de peste o treime la salariu iar cei din sudul tarii, mai putin zona Bucuresti-Ilfov, de un "spor" de circa o cincime din salariu, informeaza Curs de Guvernare.

Lira sterlina, valuta majora cu cel mai puternic declin la nivel mondial Lira sterlina isi va continua declinul consemnat in ultima vreme - cel mai puternic la nivel global in randul valutelor majore -, si dupa referendumul programat in aceasta vara, care ar putea duce la iesirea tarii din Uniunea Europeana (Brexit), potrivit unei analize Bloomberg. Lira sterlina a scazut deja cu peste 2% in raport cu principalele valute ale tarilor G10 (Grupul celor mai dezvoltate state ale lumii), iar pariurile pe prabusirea lirei sugereaza ca moneda britanica se va deprecia si mai puternic in urmatoarele trei luni. Amintim ca guvernul britanic a prograat la data de 23 iunie un referendum care va decide daca tara ramane sau iese din blocul european, scrie Bursa.ro.

Vacantele in Romania, mult mai atragatoare in 2016. In strainatate, turistii cheltuiesc de trei ori mai mult Romanii considera destinatiile de vacanta din Romania ca fiind sigure si isi propun ca in 2016 sa se bucure mai mult de vacante in regiuni precum Transilvania, Bucovina sau Delta Dunarii. In privinta bugetului, acestia cheltuiesc, in medie, 150 de lei intr-o zi de concediu in tara, in timp ce bugetul minim de vacanta in strainatate este de trei ori mai mare si ajunge, in medie, la 150 de euro pe zi de persoana.Asa demonstreaza un studiu realizat de HotelGuru.ro. Acestia au declarat ca vor continua sa calatoreasca in afara tarii, insa cu mai multa precautie si atentie asupra securitatii lor, scrie Capital.

Constructorilor de drumuri nu le mai merg afacerile si apeleaza des la insolventa. Cele mai mari datorii, la stat si la banci Mari constructori au apelat la insolventa in 2015, cel mai rasunator nume fiind Straco Group, companie controlata de fratii Alexandru si Traian Horpos. Insolventele drumarilor din ultimii doi ani lasa in urma datorii de zeci de milioane de euro, in special catre banci, dar si catre stat, prin ANAF. Primele insolvente in randul marilor constructori au inceput sa apara in 2012, atunci cand Concefa si Romstrade se puneau la adapost de creditori. Au urmat apoi Tehnologica Radion, Vega 93 si Contranscom Benta in 2014. Alti constructori au urmat traseul insolventei in 2015, anunta Economica.net.

Renault Romania recruteaza 500 de oameni, iar 100 de studenti se pot inscrie in stagii de practica Renault Romania isi propune sa recruteze 500 de oameni noi. In plus, grupul pune la dispozitie si 100 de locuri pentru studentii care vor sa faca un stagiu de practica. Dintre posturile scoase la concurs, 300 sunt oferite in cadrul Departamentului de Cercetare si Dezvoltare. Aici, Renault Romania cauta ingineri si absolventi ai facultatilor cu profil tehnic in domeniul automobilelor. Cei care vor sa aplice pe aceste posturi trebuie sa aiba experienta de minim 2 ani in domeniul auto sau conex, sa cunoasca proiectare CATIA si si aiba experienta in managementul de proiect, anunta Auto-Bild.ro.