Atingerea unui salariu mediu net de 490 de euro, in 2010, nu ar fi, cu siguranta, suficienta pentru a stopa procesul de emigrare. Potrivit lui Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, daca salariile din Romania ar ajunge la 40% din media salariala pe UE, ceea ce ar presupune sa se dubleze in trei ani, romanii nu ar mai fi tentati sa plece din tara.

“In cazul in care salariile din tara ar creste satisfacator in urmatorii ani, peste 70% dintre romanii din Italia s-ar intoarce acasa”, spune George Bogdan, initiatorul unei miscari de intoarcere a romanilor din Italia. Potrivit acestuia, romanii care muncesc afara castiga in acest moment de cinci-zece ori mai mult decat in tara - intre 900 si 1.800 de euro in constructii si aproximativ 800-900 de euro in agricultura. Cu toate acestea, asociatia a inceput intocmirea listelor cu persoane dispuse sa se intoarca - reprezentantii firmelor de constructii din ARACO sunt dispusi sa se intalneasca, la Roma, cu acestia, pentru a-i atrage pe o piata locala in deficit acut de personal.

Plecarea romanilor in strainatate s-a manifestat, in anii ‘90, ca un fenomen de exod al inteligentei, fiind vorba de migratia unei fortei de munca inalt calificate. Au plecat in primul val inginerii, tehnicienii si medicii - in SUA, Canada sau Franta. Au urmat informaticienii, economistii si profesorii. In ultimii ani, am asistat la migratia masiva a fortei de munca necalificate sau in mediu calificate, ceea ce i-a facut pe angajatori sa vorbeasca tot mai mult de o criza acuta a fortei de munca pe acest segment. “In prezent, emigreaza romani din pozitii pentru care exista discrepante salariale foarte mari. Diferentele apar in constructii, agricultura si sanatate”, spune Gabriel Ionescu, presedinte HR Club. Toate aceste valuri succesive de export au pus o presiune indirecta asupra salariilor, romanii castigand mai mult si datorita faptului ca rata somajului este extrem de scazuta (doar 4% la nivel national), in absenta unui segment important de populatie.

Valoarea totala a banilor trimisi acasa de catre romanii care muncesc in strainatate ofera o buna imagine despre amploarea fenomenului migratiei. Romania ocupa locul zece in lume, intr-un clasament al remitentelor intocmit de Banca Mondiala si pe locul doi in UE.

Pentru anii urmatori, se estimeaza ca tarile de destinatie principale ale emigratiei vor fi cele din vestul si sudul UE. Fluxurile catre Spania sau Italia vor stagna, iar romanii se vor orienta mai mult catre Germania, Irlanda sau Franta.

Integral in Business Standard