Dacia si Ford, motoarele industriei romanesti, scad turatia. Productia celor doi constructori auto a scazut in primele trei luni din acest an. Productia nationala de autovehicule, realizata de constructorii Dacia si Ford, a scazut in primul trimestru din acest an cu 4,1% comparativ cu perioada similara din 2015, pana la 101.866 de unitati, potrivit datelor publicate vineri de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). In primul trimestru din 2015, productia nationala s-a ridicat la 106.167 de autovehicule si era in crestere cu 1,3% fata de perioada similara din anul precedent. Producatorul auto Dacia a realizat in perioada analizata 86% din productia nationala de autovehicule, in timp ce Ford Craiova numai 14%, arata datele APIA, scrie Adevarul.

Business reportFoto: Colaj foto

Un nou proiect pentru atragerea investitorilor straini, "Luna si Industria". InvestRomania, una din cele doua divizii ale Agentiei BusinessRomania din cadrul Ministerului Economiei, intentioneaza sa lanseze in perioada urmatoare proiectul "Luna si Industria", in vederea atragerii investitorilor straini si a firmelor exportatoare in industriile prioritare din Romania, informeaza Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri. "InvestRomania isi propune pentru urmatoarele luni mai multe obiective operationale tangibile. Dintre acestea mentionam: finalizarea website-ului InvestRomania ca fata a Romaniei catre investitorii straini; lansarea proiectului 'Luna si Industria' prin care dorim sa atragem toata atentia investitorilor straini si a firmelor exportatoare asupra industriilor prioritare de anul acesta: IT&BS, Automative, Aeronautic, Bioeconomie, Agricultura, Industrii Creative. Toate evenimentele din cadrul acestui proiect vor avea loc in parteneriat cu asociatii sau cu alte organizatii ce activeaza in domeniile respective", se arata intr-un comunicat al ministerului de resort, in care divizia InvestRomania face bilantul celor doua luni de la preluarea mandatului de catre secretarul de stat Manuel Costescu, anunta Capital.

Romanii economisesc din timp bani pentru Paste, ca sa nu puna presiune pe bugetul de familie. Cei mai multi romani aleg sa petreaca sarbatorile de Paste acasa, cu familia si prietenii, si aproximativ 46% planifica si economisesc din timp pentru cumparaturile din aceasta perioada, pentru a nu pune presiune pe bugetul de familie, arata un sondaj online desfasurat la initiativa Provident Financial Romania. Aproape 13% din romani declara ca isi vor petrece sarbatorile pascale intr-o vacanta de cateva zile in tara sau in strainatate, pe care 37,5% o planifica din timp, economisind si cautand oferte speciale si reduceri. In total, 42,5% din respondenti spun ca vor aloca un buget de cel mult 650 de lei de persoana pentru vacanta de Paste. Pentru cadourile si cumparaturile specifice de sarbatori, 33,5% din respondenti declara ca isi planifica din timp cheltuielile si fac tot posibilul sa se incadreze in buget, in timp ce peste 21% spun ca vor face cumparaturile sporadic, in functie de oportunitati, chiar daca se asteapta sa depaseasca bugetul disponibil, relateaza Adevarul Financiar.

Chinezii care vor sa faca reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, inclupati in SUA pentru furt de tehnologie. Grupul chinez cu care statul roman a semnat un memorandum de intelegere pentru constructia reactoarelor de la Cernavoda este acuzat de autoritatile americane ca ar fi incercat sa obtina, ilegal, tehnologie americana pentru a produce substante nucleare in afara SUA. Grupul public chinez General Nuclear Power Co. (CGN) si un cetatean american au fost inculpati joi de justitia americana pentru asociere ilegala in vederea producerii de substante nucleare in afara SUA. Nascut in China si devenit cetatean american, Szuhsiung Ho, alias Allen Ho, 'este suspectat ca ar fi abordat si ar fi inrolat - la cererea unei societati nucleare publice chineze - experti in domeniul nuclear care lucreaza in SUA cu scopul de a obtine o asistenta completa pentru dezvoltarea si producerea unor substante nucleare speciale in China', a indicat Ministerul american al Justitiei, relateaza Economica.net.

Doi romani negociaza preluarea Lido, pe care vor sa-l transforme in cel mai luxos hotel din Bucuresti. Dupa aproape 70 de ani de cand a intrat, mai intai pe mana comunistilor, apoi a fratilor Paunescu si, ulterior, a mostenitorilor celui care l-a construit la inceputul secolului trecut, urmasi care l-au lasat sase ani in paragina, unul dintre hotelurile emblema ale Bucurestiului are sanse sa-si regaseasca stralucirea de altadata. Doi investitori romani sunt in negocieri avansate cu proprietarii pentru a-l inchiria pe o perioada mai lunga, urmand sa investeasca in el peste opt milioane de euro si sa-l transforme intr-un hotel de lux, anunta Profit.ro.

Salariile medicilor ar putea creste cu 25% pe an, de la 1 ianuarie 2017, timp de patru ani. Doi deputati PSD - fostul ministrul al Sanatatii Nicolae Banicioiu si Corneliu-Florin Buicu - au initiat un proiect de lege prin care vor cresterea anuala cu 25% a salariilor medicilor din sistemul sanitar public, vreme de patru ani, cu incepere de la 1 ianuarie 2017. In jur de 750 de milioane de lei va costa anual implementarea acestei masuri, ne-a spus Nicolae Banicioiu.Fostul ministrul al Sanatatii Nicolae Banicioiu si Corneliu-Florin Buicu au initiat un proiect de lege care vizeaza cresterea anuala a salariilor medicilor din sistemul sanitar public cu 25%, vreme de patru ani, cu incepere de la 1 ianuarie 2017. Sumele necesare cresterii salariale vor fi asigurate prin transferuri de la bugetul de stat, se arata in proiectul de lege, informeaza Economica.net.