Creditarea imobiliara va incetini in luna mai. Cresterea creditarii imobiliare va incetini, in aceasta luna, dupa ce o parte din banci au anuntat conditii mai stricte de finantare, pe fondul intrarii in vigoare a Legii darii in plata, din 13 mai, si a epuizarii plafoanelor pentru "Prima Casa". Fenomenul va fi contrabalansat de o crestere a creditelor de consum, cu sume care pot fi utilizate drept avans pentru creditele de locuinte, dar si de o majorare a imprumuturilor pentru companii, care trebuie sa investeasca in noi tehnologii, potrivit analistilor UniCredit Bank, al cincilea jucator din sistemul bancar romanesc, scrie AdevarulFinanciar.ro.

Business reportFoto: Colaj foto

Italienii petrec in medie 400 de ore pe an la diverse cozi: la plata facturilor, la taxe, la posta. Timpul pierdut ar aduce 40 de miliarde de euro in plus la PIB, potrivit estimarilor unei organizatii de protectie a drepturilor consumatorilor. Birocratia excesiva combinata cu somajul generat de criza economica au dat nastere unei noi meserii: statul la coada. Pentru 10 euro pe ora brut, fosti someri stau acum la coada in serviciul concetatenilor care au altceva mai bun de facut, relateaza Economica.net.

Statul da in judecata Enel pentru incalcarea contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud. Statul roman vrea sa dea in judecata grupul italian de utilitati Enel pentru nerespectarea contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud, ulterior divizata in Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, si sa le ceara italienilor despagubiri pentru dividendele pe care, in opinia autoritatilor romane, Enel ar fi trebuit sa le acorde statului din profiturile celor doua companii pentru anul 2012, conform contractului de privatizare, anunta profit.ro.

Cea mai mare fabrica romaneasca din Sibiu face un cartier de locuinte cu 30 mil. euro. Producatorul de componente auto Compa, care opereaza cea mai mare fabrica cu capital romanesc din judetul Sibiu, vrea sa imprumute 30 mil. euro pentru realizarea unui ansamblu rezidential in centrul municipiului Sibiu, proiect avizat de Klaus Iohannis pe vremea cand era primar.Compania a convocat Adunarea Generala a Actionarilor pentru data de 13 iunie pentru a aproba contractarea unor credite pentru investitii care sa se incadreze intr-un plafon total de 30 mil. euro. Banii urmeaza sa fie utilizati pentru transformarea in zona rezidentiala si de servicii a spatiului industrial cunoscut sub denumirea de Arsenal din vecinatatea parcului Sub Arini din centrul orasului Sibiu. Dezvoltarea imobiliara ar urma sa fie asigurata de Compa din fonduri proprii, relateaza capital.ro.

Polita RCA: Se dubleaza amenzile pentru cei care circula fara RCA valabil! Proiectul legii RCA a primit ultimele amendamente, urmans sa fie trimis la Senat pentru a fi dezbatut. Ultimele modificari propuse de jucatorii din piata au in vedere dublarea amenzilor pentru cei care conduc masina fara o polisa RCA valabila. Amenda pentru cei care nu au incheiata o polita RCA se va dubla, de la 4.000 de lei, la 8.000 de lei, intr-o incercare de reducere a numarului celor care refuza incheierea asigurarii obligatorii auto. Noile propuneri se adauga celor anterioare, care prevad plata in rate a politelor, dar si posibilitatea confiscarii masinii in caz de neplata a ratelor, anunta auto-bild.ro.