Cel mai mare datornic la stat a intrat in insolventa. Firma misterioasa din judetul Buzau, care este cel mai mare datornic la stat conform celor mai recente date publicate de ANAF, a intrat in insolventa. Oana Management SRL, firma din Posta Calnau cu un singur angajat, are datorii de 455 milioane de lei catre stat, conform listei cu contribuabilii mijlocii cu obligatii fiscale restante publicate recent pe data.gov.ro. Pe 17 martie, Tribunalul Buzau a admis cererea de intrare in insolventa a companiei Oana Management SRL, dupa ce si Fiscul solicitase acelasi lucru, informeaza Economica.net.

Business reportFoto: Colaj foto

Dosarul care se complica: Prejudiciul estimat de DIICOT la Petromidia - mai mare decat valoarea tranzactiei cu chinezii. Procurorii s-ar putea apropia de celebrul Memorandum. Este posibil ca Memorandumul Rompetrol, prin care statul roman si compania KazMunayGas (KMG) stabileau convertirea datoriei de 600 de milioane de dolari in obligatiuni, sa fie investigat de procurori in cadrul anchetei DIICOT in care s-a dispus luni un sechestru de aproape 700 milioane de euro."Exista aceasta posibilitate ca ei (procurorii - n. red.) sa investigheze situatia. Insa, in perioada in care a fost semnat Memorandumul era o conducere, iar acum este alta", a declarat Azamat Zhangulov (foto), KMG International (fosta companie Rompetrol Group), intr-o conferinta de presa sustinuta marti. Afirmatia reprezinta raspunsul oferit de Azamat Zhangulov la o intrebare adresata de jurnalisti, scrie cursdeguvernare.ro.

Poti sa platesti taxele si impozitele cu cardul, a decis Parlamentul. Camera Deputatilor a adoptat, in calitate de for decizional, un proiect de lege potrivit caruia cetatenii pot plati taxele si impozitele cu cardul, institutiile publice fiind obligate sa permita acest lucru. Potrivit proiectului de lege pentru completarea Ordonantei de Urgenta 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile publice inclusiv cele care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati si alte obligatii de plata sunt obligati sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit, informeaza Evenimentul Zilei.

Cum au crescut salariile in martie. Scaderea preturilor a umflat cu 15% puterea de cumparare. Salariul mediu net pe economie a crescut cu 222 de lei in luna martie 2016 fata de martie 2015, respectiv cu 12,1%, ajungand la 2.051 de lei, arata datele comunicate ieri de Institutul National de Statistica (INS).In aceeasi perioada, media preturilor a scazut cu 3%, ceea ce inseamna ca puterea de cumparare (venituri raportate la rata inflatiei) a crescut cu peste 15%. Salariul real - evolutia salariului nominal ajustata cu evolutia preturilor - a fost cu peste 15% mai mare pentru ca rata inflatiei a fost negativa, relateaza Adevarul Financiar.

Anca Pavel-Nedea, sefa ANT: Legea Turismului e finalizata si lansam un proiect-pilot pentru pensiuni. Legea la care toti cei care au condus turismul romanesc au dorit sa fie nasi, dar n-au mai apucat, va fi trimisa spre adoptare in doua-trei saptamani. Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) lucreaza si la cadrul legislativ pentru implementarea Sistemului Integrat de Evidenta a Turistilor (SIET), lasat de izbeliste, dar si la o clasificare specifica pentru pensiuni. ECONOMICA.NET a stat de vorba cu Anca Pavel-Nedea, presedintele ANT. In toamna anului trecut, Anca Pavel-Nedea declara ca pana la 31 martie Legea turismului va fi aprobata. La mai bine de o luna de la acest termen avansat, sefa ANT explica pentru Economica.net de ce lucrurile nu s-au miscat mai repede.

ANAF a publicat lista neagra a micilor datornici. Cine sunt cei 145.000 de contribuabili cu restante fiscale. Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat astazi listele cu micii contribuabili care figureaza cu restante fiscale la data de 31 martie 2016.ANAF a publicat datoriile a 144.829 de contribuabili mici si institutii publice cu restante mai mari de 10.000 lei, la 31 martie, dupa ce, in urma cu o saptamana, a postat lista cu restantele contribuabililor mari si mijlocii. "144.829 de contribuabili mici si institutii publice cu restante mai mari de 10.000 lei la 31.03.2016, inregistreaza obligatii fiscale totale de 77,11 miliarde de lei, din care 19% (14.65 miliarde de lei) sunt arierate recuperabile, iar 81% (62,46 miliarde de lei) reprezinta ariate nerecuperabile", informeaza ANAF, potrivit Stirile ProTV.

Deficitul comercial pe T1 - 2 miliarde de euro. O singura grupa pe plus. Importurile au crescut de 2 ori mai repede decat exporturile. Deficitul comercial pe acest an s-a dublat intr-o singura luna si a urcat la 1.966,2 milioane euro dupa primele trei luni ale anului, valoare cu 43% mai mare decat in aceeasi perioada din anul precedent. Gradul de acoperire a importurilor pe baza exporturilor realizate s-a mentinut, totusi, peste pragul de 90%, fiind inca ceva mai bun decat cel din 2015. Ritmul de crestere al importurilor, dublu fata de cel al exporturilor Pe primul trimestru din 2016, importurile au crescut intr-un ritm mai mult decat dublu fata de exporturi (7,1% fata de 3,5%, la valori exprimate in euro). Fapt notabil, prin inversarea de tendinta in raport cu primele doua luni ale anului, ritmurile au scazut la +2,4% la export si +5,0% la import in martie 2016 fata de aceeasi luna a anului precedent. Mai multe informatii pe cursdeguvernare.ro.

Petrolul, mentinut pe linia de plutire de incidente izolate. Piata pare indreptata ferm in jos. Dupa un raliu de 70% de la minimele istorice atinse la inceputul anului, alimentat mai mult de asteptari primavaratice decat de miscari concrete ale cererii si ofertei, piata petrolului a inceput din nou sa tuseasca. De la inceputul lunii mai, cotatiile barilului sunt mentinute pe linia de plutire mai degraba de incidente izolate, in principal tulburarea productiei din Canada in urma incendiilor masive de padure si perturbarea industriei nigeriene ca urmare a atacurilor tot mai violente ale unor grupari rebele asupra instalatiilor petroliere. Analistii prezic la unison o noua runda de scadere a preturilor petrolului in a doua parte a acestui an, mai ales avand in vedere intentiile exprimate de oficiali sauditi privind cresterea productiei in urmatoarea perioada.Pretul petrolului Brent a atins, la sfarsitul lunii aprilie, cele mai ridicate cote din acest an, depasind 48,1 dolari pe baril pe 28 si 29 ale lunii, dupa un raliu de 70% fata de minimul ultimilor 12 ani, de sub 28 de dolari pe baril, inregistrat pe 20 ianuarie, la capatul unei pante abrupte care a ieftinit cu peste 75% barilul de titei in cele 18 luni care s-au scurs din vara anului 2014, cand Brentul se tranzactiona la aproape 115 dolari pe baril, informeaza Economica.net.

BNR a evaluat riscurile darii in plata dupa opiniile din piata. Un pas inainte si doi inapoi.Asa arata declaratiile referitoare la efectele Legii darii in plata pe care le face Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.In urma cu doua conferinte, seful Bancii Centrale anunta "apocalipsa" in sistemul bancar, spunand ca a identificat, pentru prima data in ultimii 26 de ani, un risc sistemic sever in contextul proiectelor legislative, focusandu-se pe Legea darii in plata. Acum cateva zile, Mugur Isarescu recunostea ca lucrurile nu pot fi vazute cu claritate, iar ieri si-a intarit ideea ca incertitudinea pluteste deasupra efectelor pe care noua lege ar urma sa le aiba in sectorul bancilor, informeaza Bursa.

Premiera pentru Bursa de la Bucuresti. Cel mai ridicat randament al dividendelor din lume. Companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti ofera cel mai ridicat randament al dividendelor din lume, conform celui mai recent raport de analiza a Romaniei, realizat de banca de investitii Berenberg. Astfel, companiile din principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti, BET, vor plati un randament al dividendelor de 7,9%, cel mai mare randament din lume, potrivit estimarilor analistului Carsten Hesse, autorul analizei. Romania este urmata in top de Kuwait (7,6%) si de Bahrain (7,2%). In regiune, Cehia ofera randamente ale dividendelor de 6,4%, Croatia 5,7%, Austria 4,6% si Polonia 4,2%. Analistul apreciaza ca randamentul este atractiv in comparatie cu randamentul obligatiunilor pe 10 ani, care in prezent este la 3,7%, scrie Gandul.info.

Ce salariu trebuie sa ai ca sa iei un credit ipotecar cu avans de 35%. Exista viata dupa darea in plata! In noile conditii de creditare afisate de banci, pentru a te califica la un credit pentru cumpararea unui imobil in valoare de 65.000 de euro, fara sa ai banii de avans, ai nevoie de venituri cuprinse intre 3.800 de lei si 7.800 de lei. Daca esti o familie cu un copil in intretinere. De unde provin diferentele si cum poti alege cea mai buna varianta de finantare vedeti in continuare.Avem deja noua banci comerciale care si-au schimbat conditiile de acordare a creditelor ipotecare. La ora actuala, avansul de 15% s-a transformat la fiecare banca in parte, dintre cele noua care au schimbat regula, intr-un avans de 25%-35%. Perioada pe care se poate intinde rambursarea creditului s-a modificat si ea, la 25 sau 30 de ani (nu excludem aparitia variantelor cu 20 de ani), iar dobanzile au crescut in unele cazuri in functie de profilul clientului, de perioada de rambursarea aleasa. Mai multe informatii pe Economica.net.