Piata de energie, IT&C-ul si serviciile financiare au adus cele mai mari afaceri ale anului 2007, tranzactiile private dominand atat ca numar, cat si ca valoare in mediul de business din Romania.

Vanzarea grupului petrolier Rompetrol de catre omul de afaceri Dinu Patriciu, estimata la 2,7 miliarde dolari, listarea transportatorului de gaze detinut de catre statul roman, Transgaz Medias, aparitia pietei pensiilor private obligatorii si decizia RCS&RDS de a renunta la listarea pe bursa londoneza pentru a contracta un credit record de 500 milioane de dolari de pe piata financiara internationala au fost evenimentele cu cel mai mare impact in lumea afacerilor, producand efecte asupra pietei petroliere, BVB, pietei fortei de munca sau chiar asupra pietei financiare internationale.

O alta tendinta care s-a manifestat puternic in 2007 este aceea ca antreprenorii fanion ai unor sectoare strategice au decis sa atraga capital strain in businessurile pe care le-au fondat in anii ‘90 si pe care nu le mai pot dezvolta prin forte proprii. Dinu Patriciu a cedat controlul Rompetrol (petrol), afacere a carei talie a evoluat de la cateva milioane de dolari in 1998 pana la 7,5 miliarde dolari in acest an. Pe lista se regasesc Horia Ciorcila, presedintele si unul dintre actionarii Bancii Transilvania, vanzatorul BT Asigurari (asigurari), Lorand Szarvadi, fondatorul Domo (retail), Florin Talpes, parintele BitDefender (IT), Zoltan Teszsari (RCS&RDS-IT/C), Nicolae Demetriade, patronul Happy Tour (turism).

“Primul an de dupa integrarea in UE a adus afaceri mult mai interesante - valoarea de tranzactionare a Rompetrol a fost de trei ori mai mare decat a Petrom, cu toate ca businessurile nu au fost atat de mult diferite, dar suntem intr-un alt moment istoric, in alte conditii macroeconomice si exista o alta perceptie a riscului”, spune Codrut Pascu, managing director la Roland Berger. “Cred ca vom vedea si mai multe cazuri de exit in 2008, in conditiile in care o parte dintre acesti “serial antreprenors” (cei care au crescut o afacere, au vandut-o si au inceput o alta) si-au dus cel mai recent business la potentialul maxim”, estimeaza Pascu.

In iunie, Petrom a cumparat circa 55,63% dintre actiunile Shell Gas Romania si 60% dintre titlurile Transgaz Services, dupa ce Shell a decis sa iasa de pe piata din Romania, Bulgaria, Cehia, Germania, Spania si Elvetia. Tot in iunie, fondul american de investitii Tiger Fund Management a preluat un pachet de 30% din eJobs.ro, in urma unei tranzactii evaluate la aproximativ patru milioane de euro, iar producatorul de ciocolata Kandia-Excelent, unul dintre principalii jucatori de pe piata interna, a fost achizitionat de grupul britanic Cadbury Schweppes pentru 99,5 mil. euro.

Pe 22 iunie, au fost vandute doua pachete de actiuni ale Ceramica Iasi, reprezentand cumulat 65,86% din capitalul companiei catre Ugirofin B.V, parte din fondul de investitii Advent International, pentru 22,3 milioane de euro.

Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, cu o cota de 39%, anunta inceperea constructiei unei fabrici in comuna clujeana Jucu, investitia fiind de 60 mil. euro.

Automobile Craiova cumpara pachetul de actiuni de 51% detinut de compania coreeana Daewoo Motor. Contractul de privatizare al Automobile Craiova a fost semnat in septembrie, la Frankfurt. Ford a preluat, pentru 57 milioane de euro, 72,4% dintre actiunile companiei romanesti.

Piata pensiilor private obligatorii - Pilonul II -, o afacere a carei miza depaseste 200 milioane de euro, aliniaza la start 14 companii care vor administra tot atatea fonduri, o forta de vanzare autorizata de peste 136.000 de agenti, 41 de companii de brokeraj si 2,5 milioane de angajati, care au la dispozitie patru luni pentru a intra in sistem.

Banca Transilvania si Groupama au semnat, in octombrie, contractul prin care compania franceza de asigurari va deveni actionarul unic al companiei BT Asigurari, tranzactia ridicandu-se la 90 milioane de euro.

La inceputul lunii noiembrie, RCS &RDS a renuntat la ideea listarii la Bursa de la Londra, optand pentru o finantare bancara record pentru Romania, de 500 milioane de euro, pe fondul interesului slab al investitorilor.

Media Pro cumpara de la Ringier, pentru 8,3 milioane de euro, cotidianul Pro Sport, pe care il vanduse cu cinci ani in urma, pentru suma de 7,7 milioane de dolari, cu TVA inclus.

Cea mai mare companie petroliera din Romania, Petrom, aflata in portofoliul austriecilor de la OMV, a cumparat dizivia de servicii petroliere a Petromservice pentru 328,5 milioane de euro.

Business Standard