Mai mult ca niciodata, anul acesta romanii vor avea un Craciun din import si mult mai scump decat in celelalte tari europene. Absenta unor facilitati fiscale pentru producatorii autohtoni din industria alimentara si eliminarea barierelor vamale le-au netezit calea importatorilor, care realizeaza profituri uriase. Aceasta chiar daca, in general, produsele din import au in componenta substante mai putin naturale decat cele fabricate in Romania.

Vinurile importate castiga teren

Daca vorbim despre vinuri, atunci putem sa spunem ca suntem la mana importatorilor. Aceasta deoarece reducerea de la an la an a suprafet elor cultivate cu vita-de-vie nu a facut altceva decat sa netezeasca drumul importurilor.

Nu suntem departe de ziua in care putem spune ca, si in privinta vinurilor, Romania s-a transformat intr-o piata de desfacere pentru produsele aduse de peste mari si tari.

Porcul romanesc nu mai are cautare

Nici in ceea ce priveste carnea de porc lucrurile nu stau mai bine. Si aici piata este dominata de importurile din Uniunea Europeana, cu toate ca preturile nu sunt mai mici decat cele pe care le practica cresca torii autohtoni, sustine Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului crescatorilor de porci.

La ora actuala, marile retele de retail aduc carne de porc pe care o comercializeaza din import, marii procesatori la fel, iar de pe piata interna nu mai cumpara nimeni.

Integral in Banii Nostri