Negocierile dintre PSD si PNL pe tema bugetului pe 2008 au dat roade. Judetelor controlate de PSD le-au fost alocati cei mai multi bani prin proiectul de buget pe 2008, care a intrat ieri in dezbaterea plenului reunit al celor doua Camere ale Parlamentului. Potrivit senatorului PD-L Radu Berceanu, pentru ca bugetul sa fie sustinut in Parlament de PSD, guvernul Tariceanu a alocat judetelor conduse de baronii PSD 2,4 miliarde de de lei noi, echivalentul a 700 de milioane de euro.

„Este nici mai mult, nici mai putin decit un troc, pe bani, intre PNL si PSD, in schimbul sustinerii Legii bugetului de stat in Parlament“, acuza Berceanu.

In replica, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, sustine ca judetele PD-L nu au primit bani pentru ca liderii partidului nu au participat la consultarile pe buget. „S-a vorbit despre o cirdasie intre grupurile parlamentare. Nu ma sfiesc sa reamintesc ca am invitat toate grupurile parlamentare la dialog. Au acceptat dialogul toate grupurile, mai putin cel al PD.

Am discutat in termenii legalitatii si amendamentele acceptate au fost sustinute de parlamentari din toate grupurile parlamentare“, se justifica Vosganian. Acesta si-a exprimat convingerea ca votul asupra proiectului de buget pe 2008 nu va intimpina probleme in ciuda impotrivirii parlamentarilor PD-L care sint singurii care au anuntat ca nu il vor vota.

Trecind in revista anexa nr. 7 din Legea bugetului care prevede sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, se poate remarca faptul ca judetele in care organizatiile PSD sint conduse de baronii din jurul lui Mircea Geoana au fost favorizate la impartirea banilor.

Judetul Teleorman, al carui presedinte de CJ este vicepresedintele PSD Liviu Dragnea, a avut alocate initial in buget 55 de milioane de lei noi. In conditiile in care se afla oricum printre judetele cu cei mai multi bani alocati, dupa dezbaterile din comisiile parlamentare, judetul lui Dragnea a mai primit inca 29 de milioane. La fel si judetul Iasi, unde sef la PSD este Gheorghe Nichita, unul dintre apropiatii lui Geoana. A primit initial 62 de milioane, iar in comisii inca 20 de milioane.

O situatie asemanatoare se inregistreaza si la Ialomita, unde presedintele CJ este pesedistul Silvian Ciuperca. Initial primise de la buget 37 de milioane de lei noi. Dupa dezbaterile din comisiile parlamentare, judetului condus de Ciuperca i-a fost acordata o suplimentare de 16 milioane, cu 44% mai mult decit primise initial.

La fel si la Galati, unde seful organizatiei PSD este vicepresedintele Dan Nica. Initial, Galatiul primise de la buget 44 de milioane de lei noi. In Parlament, bugetul Galatiului a fost crescut cu aproape 50%, adica a primit inca 20 de milioane de lei noi. Pesedistul Ion Toma, presedintele PSD Olt, sustinator fervent al lui Geoana, a primit initial 54 de milioane. In Parlament a mai primit 30 de milioane.

Cotidianul